Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Viborg Town Hall in Denmark by Henning Larsen Architects

October 4th, 2011 by Sumit Singhal

Article source: Henning Larsen Architects
More projects by Henning Larsen Architects


With an energy-efficient design, solar cells on the roof and thermo-active slabs, Viborg Municipality will get Denmark’s first sustainable town hall – designed to provide the very best framework for the meeting with the citizens as well as an attractive work environment for the more than 900 employees in the central administration.

Exterior View (Photo by Thorbjoern Hansen Kontraframe)

  • Architect: Henning larsen architects
  • Name of Project: Viborg Town Hall
  • Location: Viborg, Denmark
  • Photos: Thorbjoern Hansen Kontraframe

The new town hall is situated in a previous military area on the outskirts of Viborg. Shaped as a white sculpture floating above a dark base, the building opens up to the town hall square and the new green park. Employees and visitors are invited into a building characterised by brightness, openness and flexibility. The green roof running from the building base beautifully interacts with the landscape and the green parking roofs surrounding the front square.


Exterior View (Photo by Thorbjoern Hansen Kontraframe)

In the large atrium rising up six floors from floor to ceiling, a broad staircase constitutes a sculptural, uniting element. The employee cafeteria and kitchen are placed on the top floor of the building offering a nice view and direct access to a large roof terrace.


Interior View (Photo by Thorbjoern Hansen Kontraframe)

The facade structure provides the building with a distinctive expression – and at the same time offers protection from the sun. The shape of the roof reflects the sculptural geometry of the atrium. Altogether, the 19,400 m2 building will be a landmark in the area, a modern workplace and a new place in town for both citizens and employees.


Interior View (Photo by Thorbjoern Hansen Kontraframe)

Exterior View (Photo by Thorbjoern Hansen Kontraframe)

Exterior View (Photo by Thorbjoern Hansen Kontraframe)

Related posts:

Tags: ,

Categories: Henning Larsen, Sustainable Design, Town Hall

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy