Open side-bar Menu
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal is the President of IBSystems, the parent company of, MCADCafe, EDACafe.Com, GISCafe.Com, and ShareCG.Com.

Kent Denver Dining Hall in Englewood, Colorado by Semple Brown Design, P.C.

October 19th, 2011 by Sanjay Gangal

Article source: Semple Brown Design, P.C.

The new dining hall is in a 210-acre campus that hosts a mix of environments including sports fields, native grasslands, lakes, wetlands and a variety of wildlife. The original 8,000 square foot structure was built in 1968 and with subsequent enrollment increases it had become inadequate for the required 750 meals per day the school serves. The new facility had to address this hindrance as well as reveal the cycle of food culture catalyst for a more holistic dining and food education experience.


Outdoor Plaza (Images Courtesy Ron Pollard Photography)

  • Architect: Semple Brown Design, P.C.
  • Name of Project: Kent Denver Dining Hall
  • Location: Englewood, Colorado, USA
  • Total Size: 20,000 square feet, 8,000 square feet existing/renovation, 12,000 square feet of new construction
  • Cost: $4,500,000
  • Completion: March 2011
  • Photography: Ron Pollard Photography

North Facade- Clearstory (Images Courtesy Ron Pollard Photography)

  • Project Team: Bryan Schmidt, AIA, LEE AP; Dru Schwyhart, LEED AP; Sarah Semple Brown, AIA; Tom Gallagher, Architect, LEED AP; Mary Kay Sunset, ASID, LEED AP
  • Consultant Team:

    • Structural Engineer: KL&A
    • Civil Engineer: V-3 Companies
    • MEP Engineer: M-E Engineers
    • Landscape Architect: Christopher Hoy Design Group
    • General Contractor: CMC Group, Inc.
    • Kitchen Equipment: Duray/J.F. Duncan Industries, Inc.
    • Sustainability Consultant: Enermodal Engineering, Inc.
    • Food Service Provider: Sodexo

Serve Area (Images Courtesy Ron Pollard Photography)

The completed building, the first of its kind to receive LEED Platinum Certification includes an extensive renovation to the existing building and a 12,000 square foot addition. The new structures basic location was determined by the existing vehicular and pedestrian paths as well as the existing dining halls location. The design team took advantage of the sites slope and designed the projects west facade with undulating windows and large sliding glass doors that open onto an exterior seating plaza and provide expansive views towards the mountains. The dining hall overlooks the entire campus, its natural setting and the surrounding neighborhood. The angled roof provides the building with a contemporary balance that is truly fitting of the campus.

South Facade-Main Entry (Images Courtesy Ron Pollard Photography)

The immediate buildings landscape is primarily comprised of native species that vary from wild flowers to native grasses near the building and existing landscape. An orchard with a variety of fruit trees spans the range of native seed mixes. Two bee hives in the orchard facilitate cross-pollination. This will provide a supply of locally grown fruit which will be incorporated into meals served over the course of the school year. A meandering path leads to outdoor classroom areas where instructors will teach students about the connections between the building\’s systems and the natural environment, directly integrating the new facility into the curriculum. Similarly, a 14-foot-by-8-foot, interior green wall is a featured aspect of the design with over 576 plants including herbs that will also be freshly harvested and utilized in cooking on a day to day basis.

View to SW (Images Courtesy Ron Pollard Photography)

The school also required that the new dining hall have the flexibility to accommodate multiple, simultaneous extracurricular functions. The private school allows for the public use of the dining hall, continuing an open campus tradition that coincides with the accessibility to local recreational trails directly adjacent to the dining hall parking lot. The main halls interiors wedge configuration is typically utilized as one contiguous space, and the different roof slopes further delineate the three individual spaces that may be used separately. An operable partition subdivides the dining area, with its bamboo floors, and allows a range of events, from 75 to 250 people, to occur simultaneously. The ceiling of the dining hall is lined with narrow maple slats that provide acoustical control as well as a visual impact.

West Facade (Images Courtesy Ron Pollard Photography)

Initial cost, durability, and ease of maintenance were all primary factors in determining materials for the building envelope, without compromising sustainability. A durable, High-Albedo membrane roof is cost effective and stays cool in the summer heat. The locally manufactured brick is robust and maintenance free. Copper shingles are not only beautiful, but also contain seventy-percent recycled content.

West View (Images Courtesy Ron Pollard Photography)

Storm water flow is a significant driver of the site design. Rainwater is directed to three drip chains at the edge of the western roof overhang, where it flows through landscape features in the plaza. Water is then channeled through natural treatment and holding areas before making its way to the campus wetlands. The buildings reduced water consumption is achieved with waterless urinals, low-flow toilets & faucets.


Living Wall (Images Courtesy Ron Pollard Photography)

Extraordinary efforts by the contractor resulted in eighty-five percent less construction waste. Operationally, after feeding 700 lunches the building generates less than one trash bag of waste per day that isn’t composted or recycled.

Over 42 percent of total building energy savings from baseline is reached with the aid of a 27 kilowatt roof mounted solar photovoltaic array. The proliferation of natural daylight was also a priority to help to reduce the amount of power typically required to operate artificial light fixtures while at the same time providing for a much healthier visual atmosphere. The intent is not to use the artificial lighting except during overcast days.


Immediate Landscape (Images Courtesy Ron Pollard Photography)

Dining Area North Clearstory (Images Courtesy Ron Pollard Photography)

Dining Area (Images Courtesy Ron Pollard Photography)

Elevation West

Elevation South

Elevation North

Elevation East

Related posts:

Tags: ,

Category: Mixed use

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy