Open side-bar Menu

Archive for November 9th, 2011

La Gaîté Lyrique in Paris, France by Manuelle Gautrand Architecture

Wednesday, November 9th, 2011

Article source: Manuelle Gautrand Architecture

Re-structuring an old theatre of the 19th century in the heart of Paris to turn it into an interactive platform for 21st century music and arts poses a number of difficult problems. To sum them up we have conceived of a place that could cater to all the artistic activities of today, a place open to public visits but that was also a working studio where artists could actually create, produce and present.

Image Courtesy Philippe Ruault

  • Architects: Manuelle Gautrand Architecture
  • Project: La Gaîté Lyrique
  • Location: Paris, France
  • Surface: 9.500 sqm, 5 levels open to the public and 2 private levels (where there are work spaces reserved to the artists). A total capacity of 1.400 peoples. The facade, the lobby and the historic foyer are originals (1862) and where restaurated. All other places were rebuild.
  • Big room: 300 seating places / 750 standing places, adjustable stage: multiple heights, configuration and surfaces; 46 independent screens spread out over the 4 sides of the room for total immersion of the audience.
  • Software used: a number of architectural and graphic design software programs, but for the most part the architects work with AutoCad


King’s College Library in Somerset, UK by Mitchell Taylor Workshop

Wednesday, November 9th, 2011

Article source: Mitchell Taylor Workshop

Mitchell Taylor Workshop have an increasing interest in education buildings, that grew out of working on projects like the (RIBA award winning) ‘Room 13’ project. Kings College in Taunton commissioned the new 500m2 library in 2008. The site is tight and reasonably complex: existing listed buildings had to be retained at ground level and were enveloped in a jigsaw like fashion by the new building.

Images Courtesy Peter Cook

  • Architect: Mitchell Taylor Workshop
  • Name of Project: King’s College Library
  • Location: Somerset, UK
  • Structural Engineer: Structures 1
  • Mechanical and Electrical Engineer: Buro Happold
  • Contractor: RG Spiller
  • Photography: Peter Cook
  • Project Cost: £1,300,000
  • Area: 800m2


Diderot d’Alembert School Infirmary in Aubervilliers (93), France by Chartier Dalix Architects

Wednesday, November 9th, 2011

Article source: Chartier Dalix architects

The project involves the construction of offices, treatment rooms and sanitary facilities for students. These two programs are independent in their use and access. The building, located in the courtyard of the college requires some discretion, so natural light is overhead through SkyDome large. The main facade consists of a multitude of glass blocks (100) producing a texture effect full / empty, which takes place on a wall divided into 3 parts. A concrete bench with chamfered edges decorate this wall and accentuate the movement of the wall.

Exterior View

  • Architects: Chartier Dalix Architects
  • Project: Diderot d’Alembert School Infirmary
  • Location: Aubervilliers (93), France
  • Client : Conseilgénéral du 93 – DBD
  • Cost : 307 000 € HT
  • Area : 154 m²
  • Status : Completed in January 2010


Redeveloper Apartment in Ottawa, Ontario by Kariouk Associates

Wednesday, November 9th, 2011

Article source: Kariouk Associates

Re-developer Condominium

This project called for the rethinking of an 850 square-foot apartment on the seventeenth floor of a new condominium building in the city’s downtown core.  The slogan employed by the developer for marketing this building championed the apartments as “…statements of modern, urban living.”  This cliché of developers has come to describe small apartments that feature the very same suburban spatial logic of segregated spaces.

Images Courtesy Photolux Studio (Christian Lalonde)

  • Architect: Kariouk Associates
  • Name of Project: Redeveloper Apartment
  • Location: Ottawa, Ontario
  • Project Dates: 2010-2011
  • Task: To re-develop a developer’s “model” condominium suite
  • Photography: Photolux Studio (Christian Lalonde)
  • Software used: Photoshop, FormZ, and AutoCAD


Albisola Superiore in Albisola Superiore, Italy by 3S studio

Wednesday, November 9th, 2011

Article source: 3S studio

The project encompasses the entire stretch of the retired railroad and its fixtures between Albissola and Celle Ligure (SV) , transforming it into  an environmentally accentuated pedestrian promenade.  The project focalises the nature pathes, view points, a new overhang walkway made by corten steel and wood, The restoration of the railway tunnel will  function as a “container” for visionary art exhibitions and artistic installations.

Image Courtesy Daniele Voarino


Tiburon House in San Francisco, California by Andrea Ponsi Architetto (designed using Vectorworks and SketchUp)

Wednesday, November 9th, 2011

Article source: Andrea Ponsi Architetto

The setting

On San Francisco Bay, on the eastern side of Tiburon peninsula, at the end of a short road running steeply downhill amidst the vegetation, a narrow triangular valley slopes gently down to a little beach.

The house is located in the center of this valley and opens directly onto the beach, which in the course of the day widens and contracts with the rising and falling of the tide.

Deck opening onto the beach (Images Courtesy Richard Barnes)

  • Architect: Andrea Ponsi Architetto
  • Project name: Tiburon House
  • Location of site: San Francisco, California
  • Architect of record: Jensen & Associates, San Francisco
  • Production team: Scott Davis, Dean Orr
  • Photographer: Richard Barnes
  • Software used: Vectorworks and SketchUp


Acceleration Pavilian – ARTIC by Meridian 105 Architecture (designed using Revit)

Wednesday, November 9th, 2011

Article source: Meridian 105 Architecture

The Acceleration Interchange is M1A’s proposal for an installation at Anaheim’s new regional transportation hub ARTIC. The project, a wayfinding pavilion, reflects Meridian 105²s ongoing exploration of equation-based parametric modeling and design-to-fabrication processes.

East View

  • Architects: Meridian 105 Architecture
  • Project: Acceleration Pavilian – ARTIC
  • Location: Anaheim, CA
  • Software used: Revit 2011


Pink Bar in Paris, France by Jakob+MacFarlane

Wednesday, November 9th, 2011

Article source: Jakob+MacFarlane

The bar is a new project, built inside the volume of previously housing the cloakroom and restrooms.  This new ‘Pink’ space, as second generation project, is conceived as a resultant element based on the same grid of the original restaurant project.  Instead of deforming the grid to create the surfaced volumes, we instead carved out a resultant volume from a 3D matrix of 40 cubic centimetres, a micro division of the original building grid at the Centre Pompidou.  This matrix is built from 10mm aluminium sheets using laser cutting technology.

Images Courtesy Nicolas Borel

  • Architect: Jakob+MacFarlane
  • Name of Project: Pink Bar
  • Location: Paris, France
  • Design: 2005
  • Total floor area: 30m²
  • Photography: Nicolas Borel, Jean Ber
  • Software used: Rhino and AutoCAD


Casa do Conto in Rua da Boavista, Porto by Pedra Líquida

Wednesday, November 9th, 2011

Article source: Pedra Líquida

Casa do Conto (House of Tales) was born three years ago, giving rise to a unique project within the Oporto’s growing hotel industry. Unfortunately a fatal fire in March 2009 interrupted this process but not the collective will to complete the project. And many were those who generously honored and supported it.

Image Courtesy Fernando Guerra FG+SG

  • Architects: Pedra Líquida
  • Project: Casa do Conto
  • Location: Rua da Boavista, 713, Porto
  • Team: Alexandra Grande, Nuno Grande, Daniela Coutinho, Joana Couceiro, João Crisóstomo, Luís Sobral, Gerson Rei, Ivo Lapa, Rui Baltazar
  • Grafic design: R2
  • Consultants: AB Projectos, Gatengel, GET, ALFA Engenharia
  • Client: Casa do Conto, Arts and Residence
  • Location: Rua da Boavista, 713, Porto
  • Construction Company: Pedras de Ronfos
  • Project year: 1st phase 2008-2009 & 2nd phase 2009-2011
  • Photography: Fernando Guerra FG+SG



Wednesday, November 9th, 2011

Article source: ILMIODESIGN

Concept and Interior Design

LAH! Restaurant wants to win the challenge of introducing the South-East Asia through a new, innovative and unique space.

The project idea is that of bringing the core of a distant and unknown land with different cultures, customs and religions shaping it in a design which can produce a friendly space, speaking of architectural forms and proportions, to generate intense sensory emotions in the audience.


Front View in Night (Images Courtesy Usio Davila)

  • Architect: ILMIODESIGN – Andrea Spada,  Michele Corbani
  • Name of Project: Lah! RESTAURANT
  • Location: Calle Maria de Molina 50 – 28006 Madrid, Spain
  • Client: Sigla S.A.
  • Design Team: Andrea Spada,  Michele Corbani
  • Date of Starting: July 2011
  • Date of Completation: September 2011
  • Built Area: 350 M2
  • Photographer: Usio Davila


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy