Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Albisola Superiore in Albisola Superiore, Italy by 3S studio

 
November 9th, 2011 by Sumit Singhal

Article source: 3S studio

The project encompasses the entire stretch of the retired railroad and its fixtures between Albissola and Celle Ligure (SV) , transforming it into  an environmentally accentuated pedestrian promenade.  The project focalises the nature pathes, view points, a new overhang walkway made by corten steel and wood, The restoration of the railway tunnel will  function as a “container” for visionary art exhibitions and artistic installations.

Image Courtesy Daniele Voarino

Image Courtesy Daniele Voarino

Gallery:

• a lightweight action, through the use of networks and nails in the most deteriorated sections in the trenches;
• consolidation and re-sewing the facing brick inside the tunnel
• cleaning and structural consolidation of the bricks
• Design a steel and shaped steel corten cladding that would leave a gap for drainage where it is now visible to the naked rock. Corten steel cladding panels not entirely covers the surface, but a glimpse into a series of panels “missing” the main structure.
Lights and video projectors in the  empty space make a spectacular grazing effect.
This site will be a place for temporary exhibitions, multimedia installations, a real space for art .

Image Courtesy Daniele Voarino

The walk

• Maintenance of the sign / Rail: readable to the old train tracks through the use of a floor covering that remains constant throughout the section of track.
• Interaction with the edges of the natural environment: use spaces on the side near the natural slope.
• Expansion to the scenic views: definition of a secondary wood pat -30 cm level between the mean path and the sea side.

Image Courtesy Daniele Voarino

The overhang walkway was used in the tract in the eastern end of the tunnel up to the promontory, the main structure consists of a pair of beams laminated wood arcs, which are fixed to the wall on one side of the by steel plates and supported by other chemical anchors and micropiles.

• New plantings of green border and accommodations. The materials, palms similar to those existing in the first section of the walk from the west while in the next stroke the path becomes more urban nature trail to walk and therefore the essences of Mediterranean scrub are located in an apparent chaos. Bougainvillea glabra plants cover the walls of the gallery, the oaks and other Mediterranean trees create shade under the wall for pedestrian stop, flowering shrubs and bushes hide the huts of the camp and preserve the lines of perspective views.
• New lighting will use the green slopes and rocks as the existing reflective surfaces. There are no street lights, but hidden projectors that make a satisfying general lighting. Other embedded lights design the enviromment.
Protection interventions at sea

Image Courtesy Daniele Voarino

BRIEF REFLECTION:

“We designed this urban promenade without altering the identity of the area that for a strange paradox was maintained in a state of semi-abandoned for 40 years. The general objectives of the design on to the general issues were:

• Giving continuity to the pedestrian paths
• Increase the usability of the coastline
• Reversibility of the interventions
• Materials with low environmental impact
• Increase in public parks and redevelopment of the existing
• Development of tourism compatible ”

Image Courtesy Daniele Voarino

The cost per square meter (true yardstick of public space projects) was very low in the face of complex interventions (including structural works, and on the sea) subject to constraint, the final high quality environment.

This is the result of setting design strategies that have always focused on the real change of boundary conditions, activation of the virtuous and the overall vision. The materials commonly used, but simple “safe”, are confirmation of what you have preferred the complexity / articulation of space and the real usability of the new structures with respect to the richness of the decoration and trim. You are so ‘ obtained important results in terms of:

- Extension of the project area
– Achievement of results-not originally anticipated impact on economic activity and tourism-environmental rehabilitation
– Construction of new routes (like the gallery, the first inaccessible).

Image Courtesy Daniele Voarino

All results that integrated and exceeded the objectives initially set by the entities involved in the process

3S studio Silvia Dagna  Serena Galassi Simona Maurone associated architects

Image Courtesy Daniele Voarino

Image Courtesy Daniele Voarino

Related posts:

Contact 3S studio

Tags: ,

Category: Tunnel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy