ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Antas Education Center in Oporto, Portugal by Atelier Veloso Arquitectos

 
November 12th, 2011 by Sumit Singhal

Article source: AVA – Atelier Veloso Arquitectos

Conceptual basis
The spatial and architectural design of the building of the new Antas Education Center were formalized in several volumes, each containing part of the program in accordance with principles of internal organization, functionality, form and image, given the type of building and its specificity.

Exterior View

  • Architect: AVA – Atelier Veloso Arquitectos
  • Name of Project: Antas Education Center
  • Location: Oporto, Portugal
  • Software used: Autocad 2007

This conception took into account the morphology of the terrain, the solar orientation, the access and connections to surrounding bodies. We always took account to the relationship established between spaces, between exterior and interior and between interior spaces.

Campus

The intension was to formalize and realize the program provided through a drawing of building capable of being fragmented into several bodies interconnected with exterior spaces, which create diverse environments. It’s a building consisting of several bodies expressed by a “simple architecture” that will build a close relationship with the exterior spaces. It was intended to create in the spaces between the various bodies the visual relationship between interior and exterior reducing relations with the urban surroundings.

Campus

Space planning
The functional solution of “answer”, it was equated by confronting the program foreseen with the available space, as well as visual and functional relationships established between the enclosure and its urban context. To do this, we follow the following orienting lines in the definition of the parts of the building:

  1. The implantation of all the complex took in accounts the solar orientation, in order to avoid the excess of heat in the summer and the lack of the solar heat in the winter;
  2. The Southeast quadrant was privileged with the localization of the interior spaces of bigger permanence of the pupils, namely the classrooms and also some of the exterior spaces;
  3. The proposed program is materialized in two levels, with dynamic relations of joint and relations with the exterior spaces (except the body of the preschool education, as it is recommended by legislation, it must be implemented in an only floor);
  4. The organization of all classrooms, the activities spaces, the teacher’s rooms and spaces of support as well as the forecourt were located in the 1 floor.
  5. In the inferior floor, were located the common spaces as the library, gymnasium, refectory and attached spaces, covered recreation, field of games as well as the service entrance.

 

Interior View

Classroom

Level 01

Level 02

Localization

Section A

South Elevation

Related posts:

Tags: ,

Categories: Autocad, Educational Center

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Graphisoft ARCHICAD 19 Download a 30-Day FREE trial
Bentley: The Year in Infrastructure 2015
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2015 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 210, Campbell, CA 95008
+1 (408) 850-9202 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy