Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

House with Futokoro in Koganei, Japan by Mizuishi Architects Atelier (designed using Vectorworks)

November 12th, 2011 by Sumit Singhal

Article source: Mizuishi Architects Atelier

This house was planned in the deepest part of a site divided into three. Because it was expected that next buildings approach in the east and west, I aimed at the house which wind and looking could pass in the north and south direction. Residents are husband and wife, two little girls, two dogs, three cats.They had many personal things, but when I saw the overflow condition of their things,I thought It is good exactly for them just like “they are not worry,even if they do not tidy up” rather than they keep a thing in storage exactly.

Exterior View

  • Architects: Kota Mizuishi/Mizuishi Architects Atelier
  • Project: House with Futokoro
  • Location: Koganei, Tokyo, Japan
  • Type : residential house
  • Structural engineer : Kentaro Nagasaka
  • Lighting designer : Yasuo Tsunoda
  • Contractor : Kraft Home
  • Site area : 157.27m2
  • Building area : 67.52 m2
  • Total floor area: 108.11 m2
  • Structure : wood
  • Story : 2
  • Software used: Vectorworks

View From Approach

The long side direction,walls of east and west is closed.The short side direction,walls of north and south is open by making the minimum structural narrow walls of 600 mm continue at both ends. I call a stracture wall area by this narrow wall “FUTOKORO” ( FUTOKORO means recess space among something in Japanese ). A this “FUTOKORO” changes that role variously, becoming furniture, such as storage, a working table, and a desk, or becoming a pet’s room or extension of the room, closing with curtain or opening.I can say the wall with the thickness that the life of the resident was reflected.


The whole house is connected,by excursion line of flow which is course by stairs and a wellhole in the center,and by lowering the north side floor of the level+1 in regulation of setback-line. And I arranged a gap and the opening to be able to come to variously from stairs and a wellhole.On the south side,the big earthen floor which served as the entrance is made in one with a terrace,and outside environment is drawn in the inside by being enclosed with a wood lattice. The lattice prevents the escape of pets and controls eyes and sunlight from the outside. This earthen floor unifies the inside and outside by opening a large orificial window, and it is in the place that can interchange with pets.

View from Terrace

I think that “FUTOKORO” changes variously in their living and they will live happily with coexisting with pets or things in this house.

Living & Dining

Kitchen & Dining

Well hole looks up



Through the wash space

Room2 from wellhole



Exterior view at night

Related posts:

Tags: ,

Categories: House, Vectorworks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy