Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Casa Atami in Balneário Atami, Brazil by Marcos Bertoldi Arquitetos

November 15th, 2011 by Sumit Singhal

Article source: Marcos Bertoldi Arquitetos

Concept of the work:

A beach house, facing the sea, planned for a family of four, where the architectural features were organized to be tied to a modulated structure of reinforced concrete. The order of the vacant and full spaces inside this structure is what provides volume to the project.

Image Courtesy Alessandra Okazaki

  • Architects: Marcos Bertoldi Arquitetos
  • Project: Casa Atami
  • Location: Balneário Atami, Pontal do Paraná, Brazil
  • Completion Date: 2010
  • Project Team: Fernando Fisbein
  • Photographs: Alessandra Okazaki
  • Surface: 460,00 m2
  • Software used: 3D Max for study models and Vectorworks for constructions drawings

Image Courtesy Alessandra Okazaki

On a flat piece of land, facing the sea, a structure of modulated concrete was installed to be filled up from the interaction of the architectural program with the spirit of the place. Constructed masses, coated with local red sandstones, were inserted in the structure, taking into consideration the architecture of the immediate surroundings and the huge area of the Atlantic wilderness. Thus, the combination of the constructed areas with the vacant ones provides volume to the house. The program was spread in three floors, where most of the rooms – dining room, kitchen, bedrooms, bathrooms and laundry – were linearly planned, occupying half of the structure, so that the main social space occupied by the family – the living room – was highlighted and integrated with the non-built part of the architecture.

Image Courtesy Alessandra Okazaki

Internally, the open spaces lead our eyes to the main landscape spots that are framed by their own original concrete structure. It is at this moment that the landscape fills up the vacant sites and turns into architecture. This permanent transition between presence and absence is present all over the project. The vegetation is arranged in blocks in the land and there is a vertical garden that relates directly with the structure. In order to create multi-use shade areas near the outer deck, pool and garage, tension awnings were diagonally installed in the reinforced concrete. Poetically, these elements materialize the presence of the wind and reinforce the necessity of a nice relation between nature and architecture.

Image Courtesy Alessandra Okazaki

Image Courtesy Alessandra Okazaki

Image Courtesy Alessandra Okazaki

Image Courtesy Alessandra Okazaki

Image Courtesy Alessandra Okazaki

Image Courtesy Alessandra Okazaki



Ground Floor Plan

Related posts:

Tags: ,

Categories: 3dS Max, House, Vectorworks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy