Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

White Monolith in Mistelbach, Austria by LOSTINARCHITECTURE (designed using AutoCAD and 3dS Max)

November 19th, 2011 by Sumit Singhal


In the rural Weinviertel region of Lower Austria individual examples of new architecture are generally introduced with caution and reticence. This makes it all the more surprising when suddenly, on a busy street in the densely built-up part of the town of Mistelbach (population 13,000), not far from the main square, you come across a white monolith that speaks a self-assured architectural language.

Front View

  • Name of Project: White Monolith
  • Location: Mistelbach, Austria
  • Project year: 2011
  • Start of designing: 2008
  • Site area: 1466 m2
  • Project area: 315, 94 m2
  • Photographs: Gebhard Sengmüller
  • Software used: Autocad and 3DSmax

Building cast in one piece

The dwelling house with doctor’s surgery presents a closed facade towards the street. However, not only has any possible severity in its appearance been alleviated by intelligently conceived folds with dynamic edges but, in conjunction with the white colour used, the building appears friendly and inviting.

On taking a closer look you realise that the monolithic impression made by the building was not achieved solely by means of its form but also through the special way in which the white façade is coated. This synthetic, resin-based coat is continued across the walls and the roof, dispenses with separating joints and conveys the impression that the entire building was made as a single piece.


Side View

Living in greenery

The living area, which is separated from the noisy outdoor space and is reached through a driveway, is located behind the doctor’s surgery. Whereas patients can enter the surgery directly from the street, the residential part on the garden side has its own entrance in the yard. Two cars can be parked under a “bridge” connecting the two buildings which also serves as a carport, and the living areas can also be entered from this sheltered space.


All the spaces for everyday life such as kitchen, living room, parents’ bedroom and child’s bedroom are located on the garden side. This makes the dream of living amidst green surroundings in an urban setting a reality for this pair of doctors and their small child. It was even possible to meet the client’s wish for a study with a view of the church tower. This space is on the upper level in the “bridge” and is lit from a green courtyard that was made between the site boundary wall and the bridge structure. All the existing walls to the neighbouring properties were preserved and increased in height, thus maximising the privacy of the outdoor living space in the garden.


Calm, reduced colour concept

The simple elegance of the exterior of this reinforced concrete building is matched by a reduced, calm colour concept that is used both inside and outside. Black is combined with the repeated white of the façade, in the form of coated metal it defines all the entrance areas and openings, making them contrast clearly with the building shell.

All the fittings and furniture, both in the surgery and the living area are white, from the surgery to the kitchen and the bookshelves. In the doctor’s practice a functional, light grey synthetic flooring was used, in the living areas such as living room or bedrooms a white-oiled oak parquet floor was laid. In the corridors, the closets and the building services room the white of the façade is repeated.

Courtyard detail

The entire outer corner of the entrance area was clad with black aluminium panels. Inside this area is light and is lined with white glazed birch plywood.

Black solar protection glass was used in all the windows on the southern side of the house, the street façade. A milky, plotted film, based on graphic design by the architect, was applied to the glazed front of the waiting room. The pattern of pixels is semi-transparent, allows plenty of light to enter and, for patients waiting to see the doctor, it provides the requisite privacy towards the street.

Courtyard detail


Interior view of foyer

Interior view of foyer



Ground Floor

1st Floor


Section and Elevation garden

Related posts:

Tags: ,

Categories: 3dS Max, Autocad, Building, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy