Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Water Museum in Granada, Spain by Juan Domingo Santos

 
November 26th, 2011 by Sumit Singhal

Article source: Juan Domingo Santos

Renovations in an old watermill, Lanjarón, Granada

The Lanjarón municipality is on the southern flank of Sierra Nevada. It is famous for its crafts, its honey and the quality of its medicinal water, including one of Spain’s most famous spas. The museum project began with a search for a site favoured by the presence of the water in natural conditions. The chosen area is at the entrance to the Sierra Nevada Regional Park, alongside the Lanjarón River and an irrigation ditch that runs around several old buildings that were formerly the municipal abattoir. The museum is installed in on this site to safeguard the natural environment from property speculation with the design of a pedestrian itinerary that connects the new activity with the water infrastructure and several examples of traditional architecture, including watermills and an old public laundry.

Images Courtesy EStudio Juan Domingo Santos

  • Architect: JUAN DOMINGO SANTOS
  • Name of Project: WATER MUSEUM
  • Location: LANJARÓN, GRANADA, SPAIN
  • Project: July 2008
  • Completion: January 2009
  • Collaborators: Julien Fajardo, architect (project & site management), Isabel Díaz Rodríguez, Carmen Moreno Álvarez, Margarita Martínez Barbero (architects), Juan Diego Guarderas García (construction engineer, Surveyor), Patricio Bautista Carrascosa (industrial engineer , installations), SERAFIM PEREIRA SIMOES Lda. (Wood’s pavilion)
  • Photography: FERNANDO ALDA & ESTUDIO JDS
  • Audio visuals production: Transversal Arte y Estrategia SL
  • Client: Lanjarón’s Town Council
  • Software used: AutoCAD

A shortage of resources led this operation to consist of the reuse and recycling of local materials. The abattoir buildings, for example, have been adapted for the museum, incorporating the irrigation ditch alignment and the river into the new facilities via a simple system consisting of interconnected films of water. A square containing orange trees has been installed in front of the complex, raised slightly above ground level using stacked prefab concrete blocks and eucalyptus tree trunks of different sizes. This area is flooded with water from the ditch at different times to shape a space that changes in appearance as the day passes.

Images Courtesy EStudio Juan Domingo Santos

The shade and the scent of the orange blossom, the sound of water and the reflections when the square is flooded all create a refreshing atmosphere. The entrance is generated by installing a new wooden construction on the former site of the old abattoir courtyard. This pavilion houses a representative space devoted to water, a reference landmark in the landscape. The building is a reminder of the time when the Capuchina Spring was roofed in the 18th century to form a wooden building that housed Lanjarón’s first official spring. The new pavilion is designed as a space for the senses, suspended in the air, with two openings that invite the visitor to enter and experience the effects of light and darkness. A film of water that spreads across the floor intensifies the experience, a similar sensation to Islamic bath houses.

Images Courtesy Fernando Alda

The minimal work on the former pavilions consisted of demolishing the interior partitions and leaving the wall and roofing structure in view. In the course of the process, we discovered that the structure originally belonged to a previous set of watermills, giving this recovery work an added archaeological dimension. The exhibition areas have been arranged using the selective occupation of the interior of the former buildings, leaving the corrals and other zones available for future requirements. In order to contrast the stone walls and the brickwork in the old mill, panels extra dosed in white have been inserted to frame the location of the new work. The two main pavilions are used as audiovisual rooms, and a third building is used for the thematic exhibitions of the museum contents. In the oldest pavilion, a glass surface used for projections emerges from the ground flooded with water from the irrigation ditch, generating reflections that dance on the old mill walls.

Images Courtesy Fernando Alda

Images Courtesy Fernando Alda

Images Courtesy Fernando Alda

Images Courtesy Fernando Alda

Images Courtesy Fernando Alda

Images Courtesy Fernando Alda

Concept

Plan

Plan

Plan

Site

Plan

Concept

Related posts:

Tags: ,

Categories: Autocad, Museum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy