Open side-bar Menu

Archive for November, 2011

VK1 House in Cape Town, South Africa by Greg Wright Architects

Thursday, November 10th, 2011

Article source: Greg Wright Architects

Conceived as the home for a young/trendy/elegant couple, this house is the perfect reflection of  the client’s brief.  The main areas of the house are raised and located on the first floor in order to take advantage of  the beautiful views towards the ocean, leaving the complementary areas on the ground floor,  spinning around a central courtyard that not only provides light and ventilation but also a beautiful  view from every room on that level.

Front View

  • Architects: Greg Wright Architects
  • Project: VK1 House
  • Location: Cape Town, South Africa
  • Photography: Adam LetchÂ
  • Completion: Sep 2010


JC&M HOUSE in Madrid, Spain by ALT arquitectura

Thursday, November 10th, 2011

Article source: ALT arquitectura

In a very beautiful natural environment this single-family dwelling lies hidden. Taking advantage of the sloping terrain, it is integrated into the rest of the housing development, chameleon like, shown as a bird’s-eye view of the plant, only a stretch of the façade is visible. Thus a one-storey dwelling is considered, in which all the spaces turn towards the interior of the plot like a shop window.

Exterior View (Images Courtesy Silvio Posada)

  • Architect: ALT arquitectura
  • Name of Project: JC&M HOUSE
  • Location: Madrid, Spain
  • Team: Ángel Luis Tendero Martín, Bernardo Cummins
  • Photographer: Silvio Posada


San Diego National Wildlife Refuge Complex in Chula Vista, California by Line and Space (designed using SketchUp and Revit)

Thursday, November 10th, 2011

Article source: Line and Space, LLC

As a “portal” to San Diego Bay’s ecologically unique Sweetwater Marsh, the new Administrative Headquarters for the US Fish and Wildlife Service provides a collaborative facility where in-house wildlife biologists and environmental education specialists perform work and analysis within the habitat.  The light, open design offers a strong connection to the inspirational landscape while the multi-purpose Resource Room supports expanded environmental education programs.  Integral interpretation enhances the visitor experience to increase usage and appreciation of the Refuge’s trails.

Overall View (Images Courtesy Mike Torrey)

  • Architect: Line and Space, LLC
  • Name of Project: San Diego National Wildlife Refuge Complex
  • Location: Chula Vista, California
  • Year Completed: 2010
  • Client: US Fish and Wildlife Service
  • Lead Architectural Designer and Project Manager: Henry Tom, AIA, NCARB
  • Software used: Google SketchUp and Autodesk Revit


Gavroche Centre for Children in Saint-Ouen, France by SOA Architectes

Thursday, November 10th, 2011

Article source: SOA Architectes

The Gavroche centre for children is a cultural and educational facility situated in the heart of the Victor Hugo development. The latter is part of a large urban renewal scheme consisting principally of housing, offices and commercial buildings organised around the Victor Hugo Garden.

Image Courtesy Clément Guillaume

  • Architects: SOA Architectes
  • Project: Gavroche Centre for Children
  • Location: Saint-Ouen, France
  • Client: City of Saint-Ouen
  • Project Management: SOA (commissioned architect), Starck (feasibility consultants and economists), GA (acousticians)
  • Budget: 2.49 M€HT
  • Net Floor Area: 851m²
  • Environmental Aspects and Performance Standards: HQE environmental approach, THPE certification
  • Contract: Full contract
  • Schedule Studies: 40 weeks, site work 70 weeks
  • Completed: 2011
  • Photography: © Clément Guillaume


Euralille Youth Centre in Lille, France by JDS Architects

Thursday, November 10th, 2011

Article source: JDS Architects

Over the past twenty years Lille has become a European hub; a destination for business and congress, a great place to study and live and also a tourist destination. It is a city with a turbulent history of conquest and reconquest, a heritage as an important medieval city and later the industrial capital. It is this history, the unique and striking presence of remnants of ramparts of the citadel, which the project seeks to mention.

Exterior View

  • Architects: JDS Architects
  • Project: Euralille Youth Centre
  • Location: Lille, France
  • Size: 6000 M2
  • Budget: 11 400 000 EUR
  • Client: SAEM Euralille
  • Collaborators: Agence Franck Boutté Consultants, EGIS, SL2EC
  • Type: Invited Competition, 1st Prize
  • Status: On-going, construction starts 2012
  • Project Team: Julien De Smedt, Antoine Allard, Renaud Pereira, Sandra Fleischmann, Weronica Wojcik, Felix Luong, Kamile Malinauskaite, Lea Fournier, Adrien Mans
  • Competition Team: Julien De Smedt, Barbara Wolff, Henning Stüben, Renaud Pereira, Heechan Park, Francisco Villeda, Wouter Dons, Felix Luong, David Dominguez, Leonora Daly, Priscilla Girelli, Marion Julien, Edna Lueddecke
  • Software used: Adobe Photoshop, Indesign, Illustrator; AUTOCAD 2009; RHINOCEROS; VRAY


Moonshine in Bath, England by Mitchell Taylor Workshop

Thursday, November 10th, 2011

Article source: Mitchell Taylor Workshop

The extension to ‘Moonshine’ is an addition to a 1786 castellated Stone building which has no car access within 400 yards. It is intended as a didactic building in the Smithsonian tradition and is intentionally raw. It was a self build project, and finally completed in October 2008.

Exterior View

Fundamental to the design of the extension was a dialogue and engagement with place.

The low budget (£140,000) project was designed for a family with four young children in components that had to be carried by hand along a woodland path, was a self build with client acting as main contractor, and was completed in six months.

The ‘served’ areas of the ground floor are transparent, allowing the sense of the site to be read through the building. It was designed with a flexible skin, which is achieved through the use of screens which can be slid back and adjusted depending on sun and wind directions, or usage..

Exterior View

The building is made legible through the separation of, and the revealing of, the structure, sinews and skin. This theme that continues throughout the project, with the frame expressed continuously in the envelope, floors and ceilings. This is part of the ongoing narrative in the building of its construction, and a desire for the conception of the building to be plain and comprehensible.


The intention is that the building avoids the saccharin version of architecture, i.e. slick, clipped, polished, plucked, and waxed. There are no finishes to speak of, and each material is left to read as itself. It could be said that the building is brutal in the anti-aesthetic sense of a truth to materials. Shuttering ply is used for the walls, which also serve to brace the frame. The frame is local green oak, which was the only material available in the section sized required, with stainless steel bolt connections that are expressed externally as a single pin at each structural bay.

Side View

The outside of the building is clad in dark grey corrugated sheet – a nod to the local black and grey corrugated Dutch barns in the same valley.

The eave projections which thin down at their extremities like the surrounding trees, are a product of the analysis of local weather patterns – the north east ‘high’ side eaves projection creates a sheltered zone that protects the point of arrival from rain and wind – indeed, this side of the building has never got wet – while the south west eaves are a result of the solar protection needed in summer before the point that the sun disappears behind the big ash tree adjacent.

The extension touches the ground lightly – using small pad footings in only eight positions – allowing the water table to remain unaffected, and minimizing the use of concrete.

Exterior View

Living room

Exterior View

Bath tub

Outside View from house



Proposed plans

Proposed section

Proposed site plan

Abu Dhabi Performing Arts Centre in UAE by Zaha Hadid Architects

Thursday, November 10th, 2011

Article source: Zaha Hadid Architects
More projects by Zaha Hadid

A new performing arts centre housing five theatres, music hall, concert hall and opera house – conceived as a sculptural form, emerging naturally from the intersection of pedestrian pathways within a new cultural district – a growing organism that spreads through successive branches which form the structure like ‘fruits on the vine’.

Abu Dhabi Performing Arts Centre

  • Architects: Zaha Hadid Architects
  • Project: Abu Dhabi Performing Arts Centre
  • Location:Abu Dhabi, UAE
  • Height: 62m
  • Width: 135m
  • Length: 490m (including Bridge)
  • Total Floor Area: 62,770m²
  • Footprint: 25,800m² (excluding Bridge)
  • Levels: 10 above, 4 underground


Mercedes-Benz Business Center in Terian Street, Armenia by HTDSTUDIO DESIGNOFFICE

Thursday, November 10th, 2011



The Mercedes-Benz Business Center and Intercontinental Hotel stands alone as a singular business destination in the Northern Middle East region.

Situated atop a promontory overlooking the Old City via the axis of Terian Street,  the Mercedes-Benz Business Center and Intercontinental Hotel will be a beacon of progress, sustainability and excellence that is customarily associated with both global brands.


Exterior View

  • Name of Project: Mercedes-Benz Business Center
  • Location: Terian Street, Yerevan, Armenia
  • Software used: Sketchup Pro / AutoCad 2008 / Kerkythea Rendering Engine / Photoshop CS5 / Illustrator CS5


Music Hall and House in Algueña MUCA by Cor & Asociados

Thursday, November 10th, 2011

Article source: Cor & Asociados

The memory of existing architecture and the opportunity of a new program

Algueña is a small village in the interior of Alicante County, with a population of two thousand and an economy based in agriculture and marble industries.

We were asked for a building able to bring together all the activities related to music and culture that took place in the village, and also promoting its cultural future. We were commissioned to search for an opportunity, articulate it and carry it out.

Images Courtesy David Frutos

  • Architect: Cor & Asociados
  • Name of Project: Music Hall and House in Algueña MUCA
  • Location: Algueña, Alicante, Spain
  • Design team: Miguel Rodenas + Jesús Olivares
  • Client: Town Council of Algueña
  • Principal Use: Music Hall
  • Floor Area: 750 square meters
  • Budget: 776.885 €
  • Photography: David Frutos


House Hoefman in Heerenveen, Netherlands by Lautenbag Architectuur (designed using AutoCAD)

Thursday, November 10th, 2011

Article source: Lautenbag Architectuur

The parcel is 18 meter wide and 32 meter deep and is situated with the garden on the south side. The strict regulations of this development site define for a large part the shape of the building. However, there is enough room to give the house an individual character and to create a high quality home. It’s the organization and technical detailing that makes the house special. The orientation of the site asks for a living space as large as possible adjacent to the garden, to create maximum contact between the living room and the garden. Therefore the total rear facade of the house is glass.

In the matt timber front facade the shiny aluminum is a real eye-catcher

  • Architects: Lautenbag Architectuur
  • Project: House Hoefman
  • Location: Heerenveen, Netherlands
  • Engineer: Bureau 44
  • Construction Company: Bouwbedrijf Siebenga
  • Project Area: 580 sqm
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Diana Lautenbag
  • Software used: AutoCAD



GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy