Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for November, 2011

WestendGate in Hamburger-Allee, Frankfurt am Main by Just Burgeff Architekten

Saturday, November 5th, 2011

Article source: Just Burgeff Architekten

WestendGate, also known as the Marriott Hotel, is currently being extensively modernized by Just/Burgeff Architekten. At 159 meters and 47 storeys, the original structure was for a short time the tallest high-rise in Germany. Built in 1976 by the architect Richard Heil in the Westend of Frankfurt am Main, the building became the path breaker for high-rise construction in the whole district and the rest of Frankfurt. Since the Marriott Hotel Group moved there in 1989, it is still the highest hotel in Europe. It occupies the top 18 of the 46 storeys of the three wing structured existing building. It has its own lobby on the ground floor and uses the second floor for a ball room.

WestendGate with Skyline

  • Architects: Just Burgeff Architekten
  • Project: WestendGate
  • Location: Hamburger-Allee, Frankfurt am Main
  • Client Aberdeen GmbH, Frankfurt am Main
  • Design Just/Burgeff Architekten GmbH, Frankfurt am Main, mit a3lab, asterios agkathidis architecture, Frankfurt am Main
  • Structural design Wilhelm und Partner, Stuttgart
  • Specialist engineers Landscape architects: Freiraum X, Frankfurt am Main
  • Date of completion (December, 2010)

List of firms

  • Canopy: Heinrich Rohlfing GmbH, Sternwede-Niedermehnen
  • Façade: Lindner Fassaden GmbH, Arnstorf

(more…)

Potrero House in San Francisco, California by Cary Bernstein Architect (designed using AutoCAD)

Saturday, November 5th, 2011

Article source: Cary Bernstein Architect

This project involved the renovation and expansion of an old cottage on a triple-wide lot in San Francisco. The project was completed in two phases marking the personal trajectory of the client’s life from bachelor to father of three. Early strategic and functional interior renovations were followed by a third-floor addition with comprehensive interior, exterior and landscape improvements.

 

FACADE (Images Courtesy Cesar Rubio Photography)

  • Architect: Cary Bernstein Architect
  • Name of Project: Potrero House
  • Location: San Francisco, California
  • Photos credit: Cesar Rubio Photography
  • Software used: AutoCAD

(more…)

TRILUX Pavilion in San Francisco, California by Future Cities Lab (designed using Rhino, Grasshopper, and Kangaroo)

Saturday, November 5th, 2011

Article source: Future Cities Lab

TRILUX is an experimental pavilion constructed out of three vertical wooden lattice structures. It creates an illuminated beacon anchoring the corner of the site and inviting the neighborhood to participate in the museum activities that take place inside it. TRILUX is fabricated by combining traditional steam-bending techniques with CNC milled and laser cut components. The south faces of TRILUX host hundreds of curved spiked shade quills. Visitors view the sky through three unique woven oculi and in the evening lights illuminate the interior lattices.

Images Courtesy Peter Prato

  • Architect: Future Cities Lab
  • Name of Project: TRILUX Pavilion
  • Location: Museum of Craft and Design Pop-Up Exhibition at Proxy, Hayes Valley [Octavia St + Hayes St], San Francisco, California
  • Design + Fabrication: Future Cities Lab – Jason Kelly Johnson and Nataly Gattegno, with Ripon DeLeon
  • Photography: Peter Prato
  • Software used: Rhino with these plugins – Grasshopper, a parametric modeler and Kangaroo a Live Physics engine

(more…)

All-Weather House in Mullingar, Ireland by ROEWU Architecture

Saturday, November 5th, 2011

Article source: ROEWU Architecture

ROEWUarchitecture based in London, UK have recently completed a single family home for a retired couple in Ireland. Following the design philosophy developed by the office it was essential to consider all the natural factors impacting the building including wind, rain and sunlight. Instead of treating the building as a defensive shelter, the weather conditions of each season are embraced. A folded organic coat made up entirely of cedar shingles wraps every surface of the building (roof and walls) without interruption. This consistent, arrayed material changes with the climate –glowing and fading with the durations of the weather and the seasons. On wet days it is a bright red colour fading to a soft grey when dry. In frost the individual shingles become outlined in white while in sunshine the folds of the surface become accentuated. The buildup of the surface form multiple individual pieces gives these transformations a pixelated appearance –a kind of digital organic effect.

Image Courtesy Roewu Architecture

  • Architects: ROEWU Architecture
  • Project: All-Weather House
  • Location: Mullingar, Ireland
  • Project Name: All-Weather House
  • Location: Mullingar, Ireland
  • Construction: Apr 2009-Jan 2010
  • Area: 160 M2
  • Cost: €292,000
  • Client: Confidential
  • Structural Engineer: Frank Abbott Engineers
  • General Contractor: Balinamill Construction Ltd.
  • Cloud Installation: Tiernan Roe Fine Woodworking

(more…)

Place au changement in Saint-Étienne, France by Collectif Etc

Saturday, November 5th, 2011

Article source: Collectif Etc

After winning a competition commissioned by the Public Urban Planning Agency of Saint-Etienne (France), the Collectif Etc designed a public square of 670 sq. m. and built it with the inhabitants in a participative process in July 2011.

Images Courtesy Collectif Etc 2011

  • Architect: Collectif Etc
  • Name of Project: Place au changement
  • Location: Saint-Étienne, France
  • Client: Établissement Public d’Aménagement de Saint-Étienne
  • Area: 670 sq. m.
  • Construction: July 2011
  • All pictures are Copyright: Collectif Etc 2011

(more…)

Residential complex Le Lorrain in Brussels, Belgium by MDW Architecture

Saturday, November 5th, 2011

Article source: MDW Architecture

Renovation of the former Brumétal dealer of old iron into a social housing complex composed of a 4-flat building connected by a large common open space to 3 maisonettes at the rear of the site.

Image Courtesy Julien Lanoo

  • Architects: MDW Architecture
  • Project: Residential complex Le Lorrain
  • Location: Brussels, Belgium
  • Client : Commune de Molenbeek-St-Jean (public)
  • Team : MDW ARCHITECTURE, Waterman TCA (Structural Engineer), MK Engineering (M&E Engineer)
  • Dates : 2009-2011
  • Surface : 835 m²
  • Budget : 1.5M €

(more…)

MPD Office in Meat Packing District, New York City by StudioLAB, LLC

Friday, November 4th, 2011

Article source: StudioLAB, LLC

The 3,000 square-foot space was designed for a boutique creative agency located in the Meat Packing District of NYC. Existing cubicle walls that cut up the space and sheltered natural light were demolished to give way to an open plan with a loft like feel. Simple, frameless glass volume enclosures were used for staff offices to allow daylight to permeate through the space along with the white washed floor to maximize brightness. Custom stainless steel framed desks were built along with a custom designed high gloss lacquered reception desk. The clean-lined forms and modern material palette reinforce the company’s minimalist aesthetic approach.

Image Courtesy In-house

  • Architects: StudioLAB, LLC
  • Project: MPD Office
  • Location: Meat Packing District, New York City
  • Completed: 2011
  • Construction Duration: 6 months
  • Project Size: 3,000 square feet
  • Design Team: Matthew Miller, Ryan Ho
  • Contractor: D&D1 Corp.
  • Photography: In-house

(more…)

Anschutz Commons in Denver, Colorado by Semple Brown Design P.C.

Friday, November 4th, 2011

Article source: Semple Brown Design

The Anschutz Commons building is part of the 7-acre Graland Country Day School Campus, a private K-8 educational institution established in 1924. Anschutz Commons is located at the heart of the campus that truly engages the architectural guidelines established by Jacques Benedict reaffirming the strong design unity on the campus. The new 15,000 square foot state-of-the-art building is anticipated to earn a LEED Gold certification.

NE View From Field (Image Courtesy Miller Hall)

  • Architects: Semple Brown Design P.C.
  • Project: Anschutz Commons Building, Graland Country Day School
  • Location: Denver, Colorado
  • Total Size: 15,000 square feet
  • Cost: $3,700,000
  • Completion: June 1, 2011
  • Owner’s Representative: Project One Integrated Services
  • Structural Engineering: McGlamery Structural Group
  • Mechanical & Electrical Engineering: ME Engineers
  • Civil Engineering: JVA
  • General Contractor: Pinkard Construction
  • Photography: Miller Hall Photography

 

(more…)

Caffè di Mezzo in Castelfranco Veneto, Italy by JM Architecture

Friday, November 4th, 2011

Article source: JM Architecture

The line guide for the remodelling of the Caffè di Mezzo, located in Castelfranco Veneto near Treviso, is the idea of creating essential space, defined by a linear design, simple geometries and light effects, with the intent of conferring it a certain elegance and balance. The space, located on the ground floor of a twentieth-century building, overlooks the arcades surrounding a beautiful medieval castle, which contains the historic centre of Giorgione’s hometown.

Image Courtesy Jacopo Mascheroni

  • ARCHITECTS: JM Architecture
  • PROJECT: Caffè di Mezzo
  • LOCATION:Castelfranco Veneto, Italy
  • DESIGN TEAM: Paolo Basco (Project Manager), Fabrizio Demma, Jansen Lara
  • STRUCTURAL ENG: Ing. Giulio Bergamin, San Martino di Lupari (PD)
  • MECHANICAL ENG: Studio Tre Progettazione, Castelfranco Veneto (TV)
  • GENERAL CONTRACTOR: Metris GmbH / Srl, Molini di Tures (BZ)
  • ELECTRICAL: Elektro Ewald, Falzes (BZ)
  • ART: Photographs on Canvas by Jacopo Mascheroni
  • PHOTOGRAPHS: Jacopo Mascheroni
  • CONSTRUCTION START: February 2009
  • COMPLETION: July 2009

(more…)

Cleaning Facilities Centre in Copenhagen, Denmark by KBP.EU

Friday, November 4th, 2011

Article source: POLYFORM Architects

This is a classical challenging task. How to establish innovative architecture in an age-old quarter of the city and still respect the old environment? The collaboration between the Danish architecture fi rm POLYFORM architects and the Dutch architecture fi rm KARRES EN BRANDS Landscape Architecture and Urban Planning led to the idea of build underground instead of build on surface. In this way it is possible to build new spaces for offices and staff for the public cleaning facilities – even in the heart of the dense medieval city.

Cleaning Facilities Centre

  • Architects: KBP.EU
  • Project: Cleaning Facilities Centre
  • Location: Copenhagen, Denmark
  • Client: Københavns Ejendomme
  • When: 2009-2011
  • Programme: Offi ce and parking
  • Size: 1.000 m2
  • Total cost: 19 million Danish crones – 2.55 million Euros
  • Team: Thomas Kock, Jonas Sangberg, Nikolaj Frølund Thomsen (POLYFORM), Bart Brands, Charlotte Ernst, Joost de Natris (KARRES EN BRANDS)
  • Collaborators: Oluf Jørgensen ingeniører and Ulrike Brandi Licht

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy