Open side-bar Menu
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal is the President of IBSystems, the parent company of, MCADCafe, EDACafe.Com, GISCafe.Com, and ShareCG.Com.

Lake Union Float Home in Washington by Designs Northwest Architects

December 2nd, 2011 by Sanjay Gangal

Article source: Designs Northwest Architects

The float was constructed in Vancouver, BC, and all structural connections had to be located beforehand. The float was moved down to the ship repair yards adjacent Gasworks Park and the home construction was done there. Upon completion, the home was towed across Lake Union by tug and set into its permanent location.

Exterior View (Images Courtesy Ben Benschneider)

  • Architect: Designs Northwest Architects
  • Name of Project: Lake Union Float Home
  • Location: Lake Union, Washington
  • Design Team: Dan Nelson AIA – Principal Architect, Shawn Sullivan
  • Interior Designer: Susan Broll
  • Photographer: Ben Benschneider
  • Software used: AutoCad and Sketchup

Location Description:

The Float Home is situated on Lake Union, and inhabits what was one of the last unoccupied slips. The Seattle Houseboat and Float Home community is unique: the residents share access and live in close proximity to one another, yet there is a community diversity that is unrivaled. Some of this stems from the fact that the community was not developed at any one time, while some can be attributed to the immensity of style that adorns these homes (you don’t see a ton of fabric architecture here).

Exterior View (Images Courtesy Ben Benschneider)

The location challenge is creating a home that has some sense of the history of place. The existing homes do little to set parameters, giving unlimited freedom, but a freedom that must be melded, not exploited. As with all Float Homes, spatial limitation provides an opportunity for creative solutions.


Interior View (Images Courtesy Ben Benschneider)

Purpose Description:

The original intent of the client was to ‘fit in’ with some of the surrounding neighbors by mimicking the craftsman style that is most prominent (though by no means exclusive). After walking the locks, however, it was decided that the craftsman style had been imposed on the wharf. A more natural reference to the past would be to emulate the marina warehouses that have adorned the docks for centuries with little change in appearance. These large, box-like structures dominate the Seattle waterfront and reflect the utilitarian roots of Seattle and men like: Doc Maynard, Arthur Denny, and Ivar Haglund.

The ‘wharf aesthetic’ drove the exterior detailing to an industrial end, and the owner-contractor dubbed his home ‘The Floating Cannery’ by the end of the project. The exterior cages, including one around the roof access spiral stair, reinforce the warehouse approach. The vertical banding is reminiscent of crates that are loaded on to barges in the port, while the Trespa panels add warmth to the façade.


Interior View (Images Courtesy Ben Benschneider)

Design Approach:

The straightforward ideals of the home called for a simple layout. The lower floor was kept open by keeping all solid structure on the exterior walls. The stair that connects the lower floor to the upper is a centrally supported with a single wide flange and allows sight lines to remain intact. The whole level connects to the exterior by way of glass overhead doors.

The upper level is a personal retreat, private from the adjacent homes through the use of small punch windows, with large expansive views out toward the water. The scale of the home allows for additional spaces such as a laundry room and guest suite. The roof deck is accessible from a ground floor spiral stair, as well as a ships ladder from the master deck. This space is a nice outdoor retreat with beautiful views back toward the city.


Interior View (Images Courtesy Ben Benschneider)

The simple forms created by the exterior shape melded well with the modern lifestyle. The main floors were finished in a polished concrete which house radiant floor heat. The materials on the main floor were chosen to reflect the urban location. Mill finish steel was used for the structure and the stairs, Glue Lam floor joists with 2×6 Hem Fir wood decking was used for the floors. This mix of industrial warehouse and urban loft gives the house a distinctive feel of richness.


Interior View (Images Courtesy Ben Benschneider)

Interior View (Images Courtesy Ben Benschneider)

Interior View (Images Courtesy Ben Benschneider)

Interior View (Images Courtesy Ben Benschneider)

Interior View (Images Courtesy Ben Benschneider)


Related posts:

Tags: ,

Categories: Autocad, House, Residential, SketchUp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy