Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Guggenheim Museum in Taichung, Taiwan by Zaha Hadid Architects

December 4th, 2011 by Sumit Singhal

Article source: Zaha Hadid Architects
More projects by Zaha Hadid

An ever-changing event space; a living, responsive environment with large-scale kinetic elements that rearrange and reconfigure to create a radical public spectacle within an urban setting. The design of the Museum is premised on its position as one of four landmark buildings built on a master plan of two crossing axes.

Rendering View

  • Architects: Zaha Hadid Architects
  • Project: Guggenheim Museum
  • Location: Taichung, Taiwan
  • Project Area: 28000m2
  • Project Date: 2003 – 2006
  • Design: Zaha Hadid with Patrik Schumacher
  • Project Architect: Dillon Lin
  • Project Team: Jens Borstelmann, Thomas Vietzke, Yosuke Hayano
  • Structural: Adams Kara Taylor (London, UK)
  • Services: IDOM (Bilbao, ES)
  • Project type: Competition / Research (never built)
  • Cost / QS: IDOM UK (London, UK)


The generous site on Taichungkang Road is tied to a unique urban configuration comprising the Guggenheim Museum, the new town hall, the city assembly and the national opera. The Museum can therefore be approached from two main sides – Taichungkang Road on one side and the crossing point of the two axes on the other.


This double orientation led to the creation of a large lobby space, approached from two opposing ends, which cuts a public path through the Museum. It also led to a decision to bend the axis of the building, so that it thrusts diagonally through the site towards the corner of Taichungkang Road and Hui Chung Road.


The building gradually emerges from a soft landscape formation, bleeding into the open public space of the urban axis. The dynamism and fluidity of its elongated form emphasises a sense of movement through and around the building, with internal circulation facilitated by swooping ramps.


The Taichungkang Road side of the Museum has an urban edge with severe cantilevering volume projecting towards the road like a huge canopy – creating a dramatic arrival experience for visitors. The opposite end facing the future park-scape of the new urban ensemble is characterised by curved ramps merging into the building.

Rendering View

The central double-height lobby connecting the two opposing entrances divides the Museum into two gallery wings, with a roof creating a public area between them. The interior of the space is fully accessible to the public with a meshwork of mezzanines, bridges and an internal landscape of rising and falling forms.

Rendering View

Rendering View

Rendering View



More projects by Zaha Hadid

Related posts:

Tags: ,

Categories: Museum, Zaha Hadid

One Response to “Guggenheim Museum in Taichung, Taiwan by Zaha Hadid Architects”

  1. ADIE DE LU says:



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy