Open side-bar Menu
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal is the President of IBSystems, the parent company of, MCADCafe, EDACafe.Com, GISCafe.Com, and ShareCG.Com.

The Center for Life Science in Boston, Massachusetts by Tsoi/Kobus & Associates

December 13th, 2011 by Sanjay Gangal

Article source: Tsoi/Kobus & Associates

The Center for Life Science | Boston is the first of its kind in the country, a speculative, privately-owned, high-rise, multi-tenant laboratory building that offers flexible, cutting-edge research space to leading academic and medical institutions— Beth Israel Deaconess Medical Center, the Dana-Farber Cancer Institute, Children’s Hospital Boston, and the Immune Disease Institute—without the institutions’ having to spend their own capital dollars. The 22-story building is located in the Blackfan Research District of Boston’s renowned Longwood Medical Area, home to the highest concentration of life science researchers in the world.

Exterior View (Image Courtesy Jeffrey Totaro)

  • Architects: Tsoi/Kobus & Associates
  • Project: The Center for Life Science
  • Location: Boston, Massachusetts
  • Owner: BioMed Realty Trust, Inc.
  • Developer: Lyme Properties, LLC
  • Construction Manager: William A. Berry & Son, Inc.
  • MEP Engineer: AHA Consulting Engineers
  • Structural Engineer: McNamara/Salvia, Inc.
  • Landscape Architect: Copley Wolff Design Group
  • Acoustical Consultant: Shen Milsom & Wilke
  • Photographers: Jeffrey Totaro
  • Software used: Given the high rise nature of the project, as well as the unusual geometry, designing and constructing the exterior curtain wall and its supporting structure was critical to maintain the budget and schedule.  TK&A used an early version of BIM software to describe the various design options, both in terms of the visual geometry and the physical construction of the components and structural attachments.

Break Room (Image Courtesy Jeffrey Totaro)

Distinguished but not disruptive to the densely developed urban fabric, the building brings a signature presence to the Blackfan Research District, subdividing an existing super block while improving pedestrian and circulation amenities throughout. The generous setback of the building from Blackfan Street relieves the dense street wall while its bifurcated massing minimizes its visual impact. The footprint increases as the building rises. A series of external and internal pedestrian footpaths eventually will complete a connection to nearby mass transit hubs and neighboring institutions.

Exterior View (Image Courtesy Jeffrey Totaro)

On the ground level, a two-story, multipurpose gallery, combined with access to public amenities and below-grade parking, creates opportunities for interaction among the building’s occupants and visitors from adjacent institutions.

Lab (Image Courtesy Jeffrey Totaro)

The building’s glass curtainwall façade is expressed though a dynamic interplay of planes, curves, and notches that evoke the optimistic but challenging research taking place within. These rhythmically organized details animate the exterior and announce its various points of entry.  During the day, the façade maintains a high degree of transparency while subtly reflecting the daylight and sky. At night, the building is illuminated dramatically, creating a luminous focal point to the Blackfan District.

Lobby (Image Courtesy Jeffrey Totaro)

The Center for Life Science | Boston is one of the first buildings accepted to the U.S. Green Building Council’s LEED Core and Shell Pilot Project and has received Gold certification. At 289 feet, it is the tallest building in the Longwood area and one of the tallest research laboratory facilities in the United States. Though it can be seen from almost anywhere in Boston, the building conveys a human scale at the pedestrian level, thanks to the openness of its base and to paving that ties it to green space across the street. Far from the fortress-like image that characterizes many other research buildings of its scale, the Center for Life Science Boston achieves an overall effect of integration and connection between interior and exterior environments, public and private enterprise, and among education, research, and clinical care.

Lounge (Image Courtesy Jeffrey Totaro)

Lounge (Image Courtesy Jeffrey Totaro)

Office (Image Courtesy Jeffrey Totaro)

Reception (Image Courtesy Jeffrey Totaro)

Site Plan

Related posts:

Tags: ,

Category: Medical Center

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy