ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Female Branch of Prince Naif Centre for Health Science Research in Riyadh, Saudi Arabia by Henning Larsen

 
December 17th, 2011 by Sumit Singhal

Article source: Henning Larsen Architects
More projects by Henning Larsen Architects

The Female Branch of Prince Naif Centre for Health Science Research is an extension to King Saud University, the most prestigious university in Saudi-Arabia. Located in the centre of Riyadh, the Prince Naif Centre features a series of teaching laboratories, multi-functional research facilities, lecture halls and seminar spaces for students and employees.

Exterior View

  • Architects: Henning Larsen
  • Project: Female Branch of Prince Naif Centre for Health Science Research
  • Location:
  • Client: King Saud University
  • Gross floor area: 11,600 m2
  • Year of construction: 2010 – 2011
  • Type of assignment: Commission
  • Collaborators: NNE Pharmaplan (labs, MEP), Buro Happold (structure, civil engineering, geotechnical engineering, acoustics, fire, security, sustainability, waste management), Geoffrey Barnett Associates (quantity surveyors).

Interior View

The building is a modern interpretation of Islamic architecture and creates a dynamic, intellectual atmosphere reflecting the leading role of the Centre in medical research and education. Students and researchers from all over the world meet and exchange ideas and knowledge in an open, stimulating learning environment.

Details

With its crystal structure and vibrant facade, the building constitutes a significant landmark in the campus area. The open Science Square is placed at a central location encircled by the laboratories, teaching facilities and formal and informal meeting spaces. From the workstations on the open balconies, the students have a view of the research activities of the building and the large, central space encourages informal meetings, friendships and the exchange of research results.

A sophisticated facade structure filters the strong daylight and reduces solar heat.

 

Sketch Plan

Related posts:

Tags: ,

Categories: Health Research centre, Henning Larsen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Bentley: Get Connected
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Get Connected
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2015 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 210, Campbell, CA 95008
+1 (408) 850-9202 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy