Open side-bar Menu

Archive for 2011

House R in Karlsruhe, Germany by christ christ architekten gmbh

Thursday, November 24th, 2011

Article source: christ christ architekten gmbh

The house is located at the “Stadtgarten” (city park) in the centre of Karlsruhe


The property once was a part of a northern situated villa. A pavilion which belongs to the historic ensemble is part of the wall, which encloses property at three sides.


The 4-storey single family house is reached via a forecourt and a ramp. The main entrance on the northern side and a second entrance via the carport lead to the entrance area.

The storeys are connected by an open stairway and an elevator. North side ramp and the integration of an elevator refers to demographic development and possible handicap.

Night View (Images Courtesy Thomas Herrmann | Stuttgart)

  • Architect: christ christ architekten gmbh
  • Name of Project: House R
  • Location: Karlsruhe, Germany
  • Type: single family house
  • Client: Private
  • Photographer: Thomas Herrmann |  Stuttgart


CityLife Milano in Milan, Italy by Zaha Hadid Architects

Thursday, November 24th, 2011

Article source: Zaha Hadid Architects
More projects by Zaha Hadid

Creating a portal to the FieraMilano: a 43-storey, 190 metre retail tower emerging from the site, giving shape to a torsion or vortex, a slow rising and twisting from its base. Horizontal energy is released into a vertical, spiralling vector aligned with the snaking forms of the housing across the river.

Street View

  • Architects: Zaha Hadid Architects
  • Project: CityLife Milano
  • Location:Milan, Italy
  • Design: Zaha Hadid with Patrik Schumacher
  • Project Director: Gianluca Racana
  • Project Architect: Paolo Zilli (Tower), Maurizio Meossi (Residential)
  • Tower Design Team: Andrea Balducci Castè, Mario Mattia, Giuseppe Morando, Annarita Papeschi, Matteo Pierotti, Peter McCarthy, Line Rahbek, Arianna Russo, Carlos, Sebastian Martinez


JNC Sales Office & Community Arts Center in Xiamen, China by Line and Space, LLC

Wednesday, November 23rd, 2011

Article source: Line and Space, LLC

Recently crowned as the world’s second-largest economy, China continues to develop new and interesting ways of embracing the free market economy; this time by experimenting with private funding for public buildings.  The new JNC Sales Office/Community Art Center is an example of this inventive approach, where buildings are designed to respond to current and anticipated demographics, cultural and technological changes in innovative ways.

View from Entry (Image Courtesy Yang Chaoying)

  • Architects: Line and Space, LLC
  • Project: JNC Sales Office & Community Arts Center
  • Location: Xiamen, China
  • Completion Date: August 2011
  • Building Area: 11,400 SF
  • Drawing and Photo Credits: All drawings by Line and Space, LLC
  • Project Team: Les Wallach, FAIA (Lead Designer), Bob Clements, AIA, LEED AP (Project Architect), Henry Tom, AIA, NCARB (Project Manager), Mike Anglin, RA, LEED AP, John McColgin, Ray Jin LEED AP, Emily Starace RA, LEED AP


New Mission Hall House in Sussex, UK by Adam Richards Architects Ltd.

Wednesday, November 23rd, 2011

Article source: Adam Richards Architects Ltd.

The site for this house is at a prominent bend in the road, where an old drover’s track meets a large oak tree marking the boundary of this small rural village. The existing building was an introverted former Baptist’s chapel suffering from subsidence. We realized that in replacing it we must design a house that took full advantage of the site’s long views across farmland to the west, whilst doing justice to its position and registering the memory of the chapel – still remembered with fondness by the villagers.


West Elevation


CHL Social Housing in Chalon-sur-Saône, France by Ateliers O-S Architectes

Wednesday, November 23rd, 2011

Article source: Ateliers O-S Architectes


Located on a former industrial site, the project of 39 social apartments is part of a master plan of three housing projects organized around a generous garden. The project stands along Rue Pierre Vaux made up of two volumes of three and four floors. Its corner situation implies a specific work on this urban link.

Image Courtesy Luc Boegly

  • Architects: Ateliers O-S Architectes
  • Project: CHL Social Housing
  • Location: Chalon-sur-Saône, France
  • Client: Logivie / Batigère
  • Schedule: July 2011
  • Budget: 34,66,000 € HT
  • Surface: 3,221 sqm
  • Consultants: EUCLID (bet TCE)
  • Photography: Luc Boegly


Two Towers – Matrix Vertices in Shenzhen, China by MA2

Wednesday, November 23rd, 2011

Article source: MA2

The design of the Two Towers in its inception is a series of manipulated manifolds that construct a dual vertical lattice with angled surfaces. The towers radiate vertically deriving from a multisided body, diamond shaped, molded, intended for diversity, complexity, and robustness in form. Elongated diamond bodies functions as a poly-operational structure that addresses flows of energy, circulation, dynamic composites, both aesthetically and material make up.

Exterior View

  • Architect: MA2 – Michael Arellanes II
  • Name of Project: Two Towers –  Matrix Vertices
  • Location: Shenzhen, China
  • Software used: Maya for the 3D modeling, 3D Studio Max and photo shop for the renderings, AutoCAD for the drawings.


Lørenskog, central square in Norway by Østengen & Bergo AS

Wednesday, November 23rd, 2011

Article source: Østengen & Bergo AS

The project includes the detailed design and construction of a central square in connection with the forming of a new center in Lørenskog, a suburb to Oslo. L2Architects have designed the building that surrounds an enclosed urban space. The surrounding building houses cinema, performance halls and entertainment venues.The central square is designed as a comfortable and pleasant gathering place for the local residents. The square accommodates seating,fountains, planting sand is beautifully lit at night.

Image Courtesy Østengen & Bergo landscape architects AS

  • Architects: Østengen & Bergo AS landscape architects MNLA
  • Project: Lørenskog, central square
  • Location: Lørenskog, Norway
  • Architect Design: L2 architects AS
  • Design: collaborating architect and landscape architect
  • Design year: 2008-2010
  • Year of construction: 2011
  • Area: 1,8daa
  • Budget: 1 630 000 Euro
  • Image credits: Østengen & Bergo landscape architects AS


Tenerife Centre of Dramatic Arts in Spain by gpy arquitectos

Wednesday, November 23rd, 2011

Article source: gpy arquitectos

This Centre of the Dramatic Arts presents itself to the city as a platform, as an urban stage with the city and landscape as backdrop.

The interior roofed patio, generated by a three-dimensional folding of the wooden surface of the roof, is conceived as a scenic box that opens up towards the city and affirms itself as the building’s spatial reference point, a place for relationships and interchange.


General View (Main Terrace) (Images Courtesy Efraín Pintos)

  • Architect: gpy arquitectos – Juan Antonio González Pérez, Urbano Yanes Tuña
  • Name of Project: Tenerife Centre of Dramatic Arts
  • Location: El Ramonal, Santa Cruz de Tenerife, Tenerife, Spain
  • Collaboration: Félix Perera Pérez,Gustavo García Báez, Constanze Sixt, Architects
  • Structural Engineering: Martínez Segovia, Fernández, Pallas y Asociados
  • Photographs: Teresa Arozena, Miguel de Guzmán, Roland Halbe,  Efraín Pintos, Joaquín Ponce de León
  • Sofwtare used: Mainly designed by hand; a small part by AutoCAD


FK Austria Wien Training Academy in Vienna, Austria by Franz zt gmbh + Atelier Mauch gmbh

Wednesday, November 23rd, 2011

Article source: Franz zt gmbh + Atelier Mauch gmbh

a sporting challenge

The academy training grounds of the junior teams of Austria Vienna – one of the most traditional football clubs in Austria – lies close to the ‘Franz Horr Stadium’. they include a training hall and three grass pitches. the construction budget was extremely tight and the construction time limited to six months, and the handover date after completion a strict requirement in order to obtain the license of the Austrian Football League. Vienna building regulations set a maximum building height of 4.5 m and so the 7,0 m required clearance height in the training hall created an inevitable consequence: the entire building had to be lowered half below ground.

Exterior View (Images Courtesy Stephan Wyckoff)


Guyane Memory Center in Cayenne, French Guiana by D3 Architectes

Wednesday, November 23rd, 2011

Article source: D3 Architectes

Guyane’s memory center
is a project who holds a deep and resonant identity. It’s a lively medium who gather and give strength to local history. The construction helps two significant aspects: physical and symbolic:

-  Protect valuable and precious documents who makes the Guyane’s cultural and historic heritage, inside a technical shelter within cooling triple skin.
– Give a genuine symbol to this heritage belonging to the Guyane’s spirit, through an interpretation of a “pictural” local and popular architecture “le Carbet” kind of roofing sunshade providing rest, shadow and fresh air.

Guyane's memory center

  • Architects: D3 Architectes (CHARLES, GELEZ, NEOUZE)
  • Project: Guyane Memory Center
  • Location: Cayenne, French Guiana
  • Project area: 8 500 m²
  • Cost: 16 000 000 €


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy