Open side-bar Menu

Archive for 2011

Färgfabriken Kunsthalle in Liljeholmen, Stockholm by Petra Gipp Arkitektur (designed using ArchiCAD)

Friday, December 16th, 2011

Article source: Petra Gipp Arkitektur

In the land marked industrial building dating from the last turn of century there are imprints of different eras. It can be compared to an archive layers of time. The building has served as ammunition factory, paint factory and presently as kunsthalle for contemporary art and architecture. The kunsthalle lies in an area with heavy, superannuated industrial buildings, more or less degenerated. This is a landscape that has been left, that is waiting to be demolished and integrated with the surrounding city. Until then, this place lives on its own terms.

Image Courtesy Åke E:son Lindman

  • Architects: Petra Gipp Arkitektur
  • Project: Färgfabriken Kunsthalle
  • Location: Liljeholmen, Stockholm
  • Collaborators: Petra Gipp, Maria Videgrd, Malin Heyman and Kalle Hjalmarsson
  • In cooperation with 1.2:3 and Kristoffer Sundin
  • Location: Stockholm, Sweden
  • Contractor: Fasadkultur Produktion AB
  • Photographs: Åke E:son Lindman
  • Project year: 2009 2011
  • Project area: 2 400 sqm
  • Software used: ArchiCAD


BIO DIVERCITY – Sankt Kjelds Plads Master Planning in Copenhagen, Denmark by Kubota & bachmann architects

Friday, December 16th, 2011

Article source: Kubota & bachmann architects

Two axes

To clarify the two axes: The streets are actually crowded by parked cars. This needs to be removed to increase the attractiveness of the area for pedestrians and cyclists. Moreover, the space occupied by cars will be transformed into green areas and pedestrian paths. Space for cars will be limited to one lane, with a separate lane for cycles.

BIO DIVERCITY - Sankt Kjelds Plads Master Planning

  • Architect: Kubota & bachmann architects
  • Project Name: BIO DIVERCITY – Sankt Kjelds Plads Master Planning
  • Location: Copenhagen, Denmark
  • Client: Copenhagen City
  • Type of Competition: Open International Competition


Algae Green Loop in Chicago, Illinois by Influx Studio

Friday, December 16th, 2011

Article source: Influx Studio

While the world is looking for alternatives to fossil fuels, Algae is an unlimited source of energy, food, and most important, a remarkable natural CO2 absorber. Every industrial energy system inscribes its technological order into the urban fabric. Therefore, what shall be the shape and the fingerprint of the next ZERO CARBON economy in the big cities? So, which spatial implications shall have Algae’s new technologies, and which potentials integrations could be imagine for Algae bio reactors in central urban areas? Re-use is by far the most sustainable option: that’s why the key issue is how anticipate Algae’s green future in the core of the major cities, transforming existing building,  there where most of people live and where emissions of CO2 are the most important.


  • Architects: Influx Studio
  • Project: Algae Green Loop
  • Location: Chicago, Illinois


Zaragoza Bridge Pavilion in Spain by Zaha Hadid with Patrik Schumacher

Friday, December 16th, 2011

Article source: Zaha Hadid with Patrik Schumacher
More projects by Zaha Hadid

An enclosed interactive space spanning the River Ebro to form a gateway to the Zaragoza Expo 2008, a hybrid of pedestrian footbridge and exhibition pavilion. Four structural elements correspond to specific spatial enclosures, which intersect and brace each other. This fluid, dynamic design interprets the Expo’s theme: ‘Water and Sustainable Development’.

Interior View

  • Architect: Zaha Hadid with Patrik Schumacher
  • Name of Project: Zaragoza Bridge Pavilion
  • Location: Zaragoza, Spain
  • Period: 2005 – 2008
  • Area: 6415m2
  • Exhibition Surface: 3915m²


Retreat in Michigan by Salmela Architect

Thursday, December 15th, 2011

Article source: Salmela Architect

The client’s goal for this retreat was to create a beautiful series of structures and spaces to sustain the environment and family over the long term where relatives and friends will visit, stay and return again and again and the land will be cared for. The 16 acre site is three miles from the Sleeping Bear dunes on Lake Michigan. 10 acres comprise of a field of crops and 6 acres of a tall beech forest touching 290′ of shoreline of this small inland lake. The solution has entailed restoring the field from crop land to native grasses. Walking pathways were created that align and converge with the entry drive into the forest which leads to the dwellings.

Images Courtesy Paul crosby

  • Architect: Salmela Architect
  • Name of Project: Retreat in Michigan
  • Location: Michigan, USA
  • Client: Yingst family
  • Photographer: Paul crosby
  • Software used: Design was hand drawn and documents produced in AutoCAD.


Social center in Avenida de la Paz, Seville, Spain by Donaire Arquitectos and Surco Arquitectos

Thursday, December 15th, 2011

Article source: Donaire Arquitectos and Surco Arquitectos

The building is located in the south of Seville, next to the Litany Health Centre and on the corner Avenida de la Paz. The site has dimensions of 24.85m x 35.60m and an area of ​​884.66 m².

The project is within a plot aimed at urban infrastructure, so that the building’s projection is conditioned by the existence of the adjacent Health Centre located to the north. With access to the underground parking a shared space between both buildings is created.

Night View (Images Courtesy Fernando Alda)


Istanbul DPEC in Istanbul, Turkey by Superunion Architects

Thursday, December 15th, 2011

Article source: Superunion Architects

On a site almost without context because of its vast scale and open development plans, the Istanbul Disaster Prevention and Education Centre (DPEC) represents a new beginning for the Expo area adjacent to the Atatürk International Airport. Today, the area is a typical example of a generic, market driven development without a common goal. It consists of tall isolated buildings trying to express their individuality rather than performing as a coherent whole. The site is situated in a void between city and airport, where public space is nonexistent, isolated buildings are surrounded by their own private sea of parking.

Model ground spaces2

  • Architects: Superunion Architects
  • Project: Istanbul DPEC
  • Location: Istanbul, Turkey
  • Status: International competition entry
  • Program: Disaster prevention and education center
  • Program size: 5 000m2
  • Site: 27 000m2
  • Client: Istanbul Metropolitan Municipality
  • Team: Johanne Borthne, Vilhelm Christensen, Pål Arnulf Trodahl, Bjørn Andreassen
  • Year: 2011


Prince Naif Centre for Health Science Research in Riyadh, Saudi Arabia by Henning Larsen Architects

Thursday, December 15th, 2011

Article source: Henning Larsen Architects
More projects by Henning Larsen Architects

The Prince Naif Centre for Health Science Research is a new building designed for the largest university in Saudi Arabia, King Saud University, situated in the capital of Riyadh. The new Centre of 23,800 m2 comprises world-class research facilities, including facilities for research in cancer, molecular biology, genetics, infectious diseases and several other medical disciplines.

Night View

  • Architect: Henning Larsen Architects
  • Name of Project: Prince Naif Centre for Health Science Research
  • Location: Riyadh, Saudi Arabia
  • Client: King Saud University
  • Gross floor area: 23,800 m2
  • Year of construction: 2011 – 2012
  • Type of assignment: Commission
  • Collaboration: NNE Pharmaplan (labs, MEP), Buro Happold (structure, civil engineering, geotechnical engineering, acoustics, fire, security, sustainability, waste management), Geoffrey Barnett Associates (quantity surveyors)


Blair Barn House in Wisconsin by Alchemy Architects

Thursday, December 15th, 2011

Article source: Alchemy Architects

Alchemists live in the Midwest and we love barns. Our clients love barns. Everyone loves barns. Imagine a house that took all the great things about barns and left those other things to the cows? Alchemy designed a house that takes all its clues from the 19th century but updates them for the 21st Century Featuring Barn siding with light filtering through a Few, but large openings, a sleeping loft and bedrooms in the cellar. And, of course, Barn Space an open 2-story room with two volumes inserted within. One in steel, the other in ash strips, they provide under-and over spaces like a hayloft.

Exterior View


Mosman Park House in Perth, Australia by Paul Burnham Architect Pty Ltd

Thursday, December 15th, 2011

Article source: Paul Burnham Architect Pty Ltd

The Mosman Park House is located on an elevated site overlooking the Swan River in Perth, Western Australia. The house is in two simple parts – a long shed with a transverse fully open able wing.

The north elevation of the shed element is fully glazed and protected with remotely operated louvres to control privacy and allow for complete summer sun exclusion and full winter sun penetration.


Night View (Images Courtesy P.A.I.D. Photography)

  • Architect: Paul Burnham Architect Pty Ltd
  • Name of Project: Mosman Park House
  • Location: Mosman Park, Perth, Western Australia
  • House Area: 500m2
  • Photographer: P.A.I.D. Photography, Jody D’Arcy
  • Software used: AutoCAD


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy