Open side-bar Menu

Archive for 2012

Sails of Light Show in Vancouver, Canada by Moment Factory

Thursday, May 17th, 2012

Article source: Moment Factory

Five giant sails majestically puff out their chests, iconic against the Vancouver skyline. Each becomes a dynamic canvas of colours and themes, changing according to season or event. Canada Place is transformed. In a perfect symbiosis of architecture and visual design, of graphics and light, a public space becomes a shared experience.

Sails of Light Show

  • Architects: Moment Factory
  • Project: Sails of Light Show
  • Location: Vancouver, Canada
  • For: Canada Place Corporation


Salzburg University of Applied Sciences in Kuchl, Austria by Dietrich | Untertrifaller Architekten

Thursday, May 17th, 2012

Article source: Dietrich | Untertrifaller Architekten

The extension to the Kuchl campus was completed as a modern timber construction in September 2009, being the first university building to conform to passive house standard. The building occupants were to engage in their activities at a university location that puts the academic focus of “Timber, design and sustainability” into practice. The school′s own building was to serve as a “best practice example” in Kuchl and benefit from the positive experiences of 400 students as spokespeople.

Image Courtesy Bruno Klomfar


General Manifold in Chelsea, Michigan by Spatial Ops

Thursday, May 17th, 2012

Article source: Spatial Ops

General Manifold is an immersive architectural environment installed in the abandoned Federal Screw Works factory complex in Chelsea, Michigan. This installation was the centerpiece of a collective exhibition organized by the architectural collaborative Spatial Ops and students from their Meta Friche research seminar at Taubman College of Architecture and Urban Planning.

Image Courtesy Spatial Ops

  • Architects: Spatial Ops
  • Project: General Manifold
  • Location: Federal Screw Works factory complex, Chelsea, Michigan
  • Year: 2011-2012
  • Scale: 700 s.f. inserted into 80,000 s.f.
  • Photography: Peter Smith Photography and Spatial Ops
  • Project Team: Steven Christensen, Jean Louis Farges, Anya Sirota (leads), Virginia Black, Melissa Bonfil, James Chesnut, Peyton Coles, Nathan Doud, Joey Filippelli, Bruce Findling, Brittany Gacsy, Jeeeun Ham, Kyung Jin Hong, Jennifer Komorowski, Jordan Johnson, Brandie Moses, Brian Muscat, Chris Reznich, Michael Sanderson, Ash Thomas, Catherine Truong
  • Software used: Maya for schematic design, Rhinoceros to panelize the surfaces and prep everything for the CNC router.


BOX – Peka Peka in Wellington, New Zealand by BOX Living

Thursday, May 17th, 2012

Article source: BOX Living

BOX Living ( built this beach house in Wellington using their post and beam construction system. The system uses engineered timber posts and beams with stainless steel cross-braces.

The BOX building system is inspired by the Case Study House program which used steel to create simple, elegant forms, open spans and large areas of glazing.

BOX - Peka Peka

  • Architects: BOX Living
  • Project: Peka Peka
  • Location: Wellington, New Zealand
  • Architect Design: Dan Heyworth


NASA Sustainability Base in Moffett Field, California by William McDonough + Partners

Wednesday, May 16th, 2012

Article source: William McDonough + Partners

Sustainability Base, NASA’s new facility at the entrance to Ames Research Center, is designed to showcase NASA’s culture of innovation. The client charged the team with delivering a facility that embodies NASA’s spirit, fosters collaboration, supports health and well-being, and goes beyond LEED® Platinum in its pursuit of Cradle to Cradle® solutions.

Aerial view of Ames

  • Architects: William McDonough + Partners
  • Project: NASA Sustainability Base
  • Location: Moffett Field, California
  • Client: NASA Ames Research Center
  • Program: Office Building
  • Area: 50,000 square feet
  • Status: Completed December 2011


Bus Station in Osijek, Croatia by Rechner d.o.o.

Wednesday, May 16th, 2012

Article source: Rechner d.o.o.

The idea of ​​building a new bus station in Osijek was created in 2007, when the city of Osijek published an invitation to tender for the construction of a new bus station in Osijek on the principle of public-private partnerships. The tender required high quality architectural, and an economically best solution, in terms of construction cost, maintenance and usage. We, the renowned Croatian architect’s office Rechner Ltd. from Osijek, were hired by one of the greatest Croatian construction companies “Osijek Koteks Inc.” from Osijek, and together we won the tender previously mentioned.

General view (Image Courtesy Mario Romulic & Drazen Stojcic)

  • Architects: Rechner d.o.o.
  • Project: Bus Station
  • Location: Osijek, Croatia
  • Client: Osijek koteks d.d.
  • Contractor: Osijek koteks d.d.
  • Site area: 21.199m2
  • Building area: 11.066m2
  • Building cost: 16.000.000€
  • Completion: 2011.
  • Photographers: Mario Romulic & Drazen Stojcic


A Wandering in Between Line & Hollows in Garches, France by Aude Borromee Architecte

Wednesday, May 16th, 2012

Article source: Aude Borromee Architecte

The project aimed at creating a terrace connected to the kitchen at level one of a house and also allowing to go down towards the garden. It was deeply constrained by urbanistic rules (maximum length including stairs, no view towards the neighbors’ garden…) and the idea was, through an original design, to succeed in integrating the project into the environment as well as keeping some natural light for the room located at garden level behind the future terrace. This last constraint implied the trapezoidal shape of the plan and the creation of structures positioned obliquely and with hollow poles to also be used as shelves.

Image Courtesy Laurent Gueneau


  • Architects: Aude Borromee Architecte
  • Project: A Wandering in Between Line & Hollows
  • Location: Garches, Paris, France
  • Photography: Laurent Gueneau


Squish Studio in Newfoundland, Canada by Saunders Architecture

Wednesday, May 16th, 2012

Article source: Saunders Architecture

The Squish Studio is located just outside the small town of Tilting on the eastern end of Fogo Island. First settled in the mid-18th century, Tilting is known for its strong Irish culture and its recent designation by Parks Canada as a National Cultural Landscape District of Canada.

Image Courtesy Bent René Synnevåg

  • Architects: Saunders Architecture
  • Project: Squish Studio
  • Location: Fogo Island, Newfoundland, Canada
  • Client: Shorefast Foundation and the Fogo Island Arts Corporation
  • Team architects: Attila Béres, Ryan Jørgensen, Ken Beheim-Schwarzbach, Nick Herder, Rubén Sáez López, Soizic Bernard, Colin Hertberger, Christina Mayer, Olivier Bourgeois, Pål Storsveen, Zdenek Dohnalek
  • Associate Architect: Sheppard Case Architects Inc. (Long Studio)
  • Structural Engineer: DBA Associates (Long Studio)
  • Software used: ArchiCAD


Split View in Hout, The Netherlands by U Architects

Wednesday, May 16th, 2012

Article source: U Architects

This  family which wanted to build this house was motivated by the change of their living situation and wanted to express this also in their new house. The two children of this family wanted to have their own living surrounding but also wanted to be in close contact with the parents. On the other hand the parents wanted to have more private zones in the new house but also be in close contact with their children.

Every floor of the house had to have an overview of the surrounding. In a certain way  the new house is a translation of the family situation which is undergoing a transformation like many other families in the Netherlands.

West and south facade

  • Architects: U Architects
  • Project: Split View
  • Location: Voorste Akkerweg 2, Mierlo – Hout, The Netherlands
  • Delivered:  February 2012
  • Building costs: 299.000 euro  inclusive VAT
  • Gross floor area:  250 m2
  • Type: One freestanding family house
  • Contractor: Jansen&Vis
  • Advisor construction: Vervest Constructief
  • Advisor HVAC: Volantis
  • Architecture photographer: Daan Dijkmeijer
  • Client : Family van Renterghem, which made this project financially possible.
  • Founders and owners of UArchitects: Misak Terzibasiyan & Emile van Vugt


Google Campus in London, UK by Jump Studios

Wednesday, May 16th, 2012

Article source: Jump Studios

Google Campus is a seven storey co-working and event space in the centre of London’s Tech City, otherwise known as Silicon Roundabout. The project, run by Google UK aims to fuel the success of London’s tech start up community.

Working with partners Seedcamp, Tech Hub, Springboard and Central Working, the primary function of Campus will be to provide office space for startup companies, but the facilities will also host daily events, offer regular speaker series with leading technology and entrepreneurship experts, hold networking events and run a constant mentoring program where Google staff will share their experience and expertise with residents.


  • Architects: Jump Studios (Shaun Fernandes, Markus Nonn)
  • Project: Google Campus
  • Location: 4-5 Bonhill Street, London, UK
  • Total floor area: ~2,300 m²
  • Capacity: ~ 200 desk spaces, 16 meeting rooms of various sizes, 2 presentation and event spaces (130 / 75 person capacity), informal work + break out spaces, café
  • Project cost: £ 2.2 M
  • Client: Google UK Ltd.
  • M&E: Medland Metropolis
  • Contractor: Como
  • Furniture: Viaduct
  • Bespoke Joinery: Key Joinery


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy