Open side-bar Menu

Archive for 2012

Bridge Studio in Newfoundland, Canada by Saunders Architecture

Tuesday, May 15th, 2012

Article source: Saunders Architecture

As with all the Fogo Island Arts Corporation’s Art Studios, Bridge Studio is paired with a traditional Newfoundland Saltbox house, this one is located in Deep Bay, the smallest community on Fogo Island with a population of one hundred and fifty people. The Bridge Studio’s Saltbox House is a freshly painted, in sharp contrast to its dilapidated condition, only a few months previous. A local carpenter who is putting the finishing touches on the house, points out the project’s double-hung, wood frame windows that were crafted at the local woodshop, initiated and operated by the Shorefast Foundation.

Image Courtesy Bent René Synnevåg

  • Architects: Saunders Architecture
  • Project: Bridge Studio
  • Location: Fogo Island, Newfoundland, Canada
  • Client: Shorefast Foundation and the Fogo Island Arts Corporation
  • Team architects: Attila Béres, Ryan Jørgensen, Ken Beheim-Schwarzbach, Nick Herder, Rubén Sáez López, Soizic Bernard, Colin Hertberger, Christina Mayer, Olivier Bourgeois, Pål Storsveen, Zdenek Dohnalek
  • Associate Architect: Sheppard Case Architects Inc. (Long Studio)
  • Software used: ArchiCAD


Chapel at CREU-IL in Porto, Portugal by Nuno Valentim Arquitectura Lda

Tuesday, May 15th, 2012

Article source: Nuno Valentim Arquitectura Lda

The program consisted in the extension of a small chapel at a University Centre in Oporto. The twenty year old Centre was implanted at the end of a private garden. The existing chapel was too small for the number of students attending services and there was a wish to extend it to an area of 50m². The assumptions were as followed:

– reduced costs;
– open the space towards the garden;
– maximum comfort for users.

The main ideas flowed poetic and swiftly… Many references blended into this rare architectural work, with a theme that had always been of our interest.

Image Courtesy João Ferrand

  • Architects: Nuno Valentim Arquitectura Lda
  • Project: Chapel at CREU-IL, University Reunion Centre, Inácio de Loiola
  • Location: Rua Oliveira Monteiro, 562, Porto, Portugal
  • Architecture Design: Nuno Valentim, Frederico Eça
  • Sanctuary: Teresa Sarmento, Margarida Ramos
  • Client: Portuguese Province of the Society of Jesus
  • Project / Construction: 2000/ 2006
  • Area: 45 m2
  • Acoustics, thermal  behaviour, ventilation e ventilação natural: Professor Vasco Peixoto de Freitas
  • Structural Plan: João Miguel Bastos
  • Electrical/Heating plan: Rodrigues Gomes e Associados
  • Contractor: LAQ
  • Photography: João Ferrand


Fiber-Grass in Delhi, India by Dinkoff Architects & Engineers Inc.

Tuesday, May 15th, 2012

Article source: Dinkoff Architects & Engineers Inc.

The composition of the project is a replica to the picture with grassy field provided by the client; it invented the name for the project, “FIBER-GRASS”.  This theme also implied the extensive use of Sustainable Architecture everywhere in the design.   The woven grass fibers are interposed on the site and intersected by the already established vocabulary of IT buildings. The “conversation” launched between the two, forms a new construct which challenges the traditional approach in architecture- the platonic volumes are visualized by their fractions looking for completion of the arrangement together with the existing IT buildings. They become as prosthesis for each other- the linearity of the landscape, established by already constituted orthogonal system, is interrupted by a new one of the lately added buildings to reverse again in a different direction to the previous.

Convention center


  • Architects: Dinkoff Architects & Engineers Inc.
  • Project: Fiber-Grass, Spiretec Urban Plaza
  • Location: Greater Noida, Delhi, India
  • Type: Urban Development
  • Date: January, 2011
  • Status: International Competition
  • Client: SPIRE World, New Delhi, India
  • Area: 62, 750SqM
  • Credits: Tino Dinkoff- Design Principal; Ben Wu- Project Director; Stanislav  Hristov- Visualizations; Saeko Harada- job captain, Manuel Quevedo, Fayez Mazid


Pastel Rythm in Paris, France by Aude Borromée Architect

Tuesday, May 15th, 2012

Article source: Aude Borromée Architect

A complete renovation done with both an aesthetic direction using three pastel colors in floor, wall & in a play of strips or vertical lines; and also a practical care by entirely restructuring the volumes & flows and designing customized furniture in order to optimize the space and keep free and empty spots

Image Courtesy Laurent Gueneau

  • Architects: Aude Borromée Architect
  • Project: Pastel Rythm
  • Location: Paris, France
  • Photographer: Aude Borromée Architect
  • Software used: Hand drawing, water colors and for software — Autocad.


Ombu Building in Stgo, Chile by Mas Fernandez Architects

Tuesday, May 15th, 2012

Article source: Mas Fernandez Architects

Ombú is an Office Building project, located in the Andres Bello Avenue, at the Providencia District of Santiago, Chile.

Its name comes from a type of tree that grows in the surrounding parks, and expresses the privileged location, right by the riverside, the Sculpture Park, and the San Cristobal Hill.

Although surrounded by parks, this does not interfere with its commercial appeal. The building is only two block from the commercial axis represented by Alameda-Providencia-Apoquindo-Las Condes, one of the main streets of Santiago, and one of the most important commercial corridor in the country, and perhaps South America.

Image Courtesy Felipe Fontecilla

  • Architects: Mas Fernandez Architects
  • Project: Ombu Building
  • Location: Avda. Andrés Bello 2115, Providencia, stgo, chile
  • Collaborator: Felipe Fuentes
  • Year of Completion: 2009
  • Floor Area: 6.961 m2
  • Client: ALMAGRO – OMBU Real State
  • Materiality: concrete, ceramic, aluminium, glass.
  • Budget: U$46 / Sq.m.
  • Photigraphy: Felipe Fontecilla
  • Building Contrator: Socoicsa
  • Structural Engineer: Luis Soler and associates
  • Energy Saving: IDIEM


Montmartre Housing in France, Paris by Atelier Kempe Thill

Saturday, May 12th, 2012

Article source: Atelier Kempe Thill

Atelier Kempe Thill has recently won an invited competition for 55 apartments, a dentist’s surgery, a mother child centre and a parking garage at the 18th arrondissement in Paris. The program is organized in two compact urban villas connected by a collective bamboo garden and the semi-underground garage.  All apartments have flexible floor plans and glazed façade with sliding doors. A private winter garden is wrapped all along the façade functioning as an additional outside space and a climate buffer of the apartments.

Montmartre Housing

  • Architects: Atelier Kempe Thill
  • Project: Montmartre Housing
  • Location: France, Paris
  • Client: Paris Habitat OPH / France
  • Co-architect: Fres architects, Paris
  • Project Type: social housing
  • Status: competition 1.prize 2012, commission 2012


Northface House in Stavanger, Norway by Element Arkitekter AS

Saturday, May 12th, 2012

Article source: Element Arkitekter AS

The existing house was built in 1969 as a twin to the neighboring building. It did not function well to the demands of 2008-living, neither in the room sizes nor in their solutions, and it had generally a need for restoration work.

Image Courtesy Dinesen

  • Architects: Element Arkitekter AS
  • Project: Northface House
  • Location: Stavanger, Norway
  • Type of Project: Single family house, restoration of old base and fundaments
  • Client: Anonymous
  • Team: Cathrine Vigander, Vidar Kutsen, Hallvard Huse and Alexander Wærsten
  • Consultants: Boye og Waage & Co AS, Jan Petter Dybdahl AS and Moelven Massivtre AS
  • Sustainability: Massive wood construction, Kebony wooden cladding and reuse of the old foundation and walls.
  • Gross Area: 277 sq.m.
  • Date of design : October 15, 2007
  • Date of completion: May 5, 2010


Sky Light Pavilion by Nimbu

Saturday, May 12th, 2012

Article source: Nimbu

The conception of an architecture pavilion that is universal, timeless and spaceless shouldn’t be connected with the idea of conceiving a meaningless construction. Instead, an architecture pavilion that intent to be contemporary should be a construction that pursuit the architecture itself. Finnish architect Juhani Pallasmaa says that the renewal of an art, whatever it may be, means rediscovering its deepest essence, and that architecture is a direct expression of the existence, of the human presence in the world.

Perspective section

  • Architects: Nimbu
  • Project: Sky Light Pavilion
  • Location: no location set
  • Design team: Nimbu (Diego Fagundes, Erica Mattos, Paula Franchi and Romullo Baratto)
  • Prize: Third Prize
  • Use: Pavilion
  • Client: Architecture Pavilion Competition by Arhitekton Magazine and Kingspan
  • Project year: 2012
  • Software used: Autodesk Autocad for technical drawing; Google Sketchup for volumetric studies, modeling and final rendering; 3D Studio Max for rendering; Adobe Photoshop for editing images


Residential Complex in Vallecas, Spain by Eugenio Aguinaga Architect

Saturday, May 12th, 2012

Article source: Eugenio Aguinaga

Four linear blocks were arranged on the outer perimeter of the site with a built depth of 11.40 m, to obtain cross-ventilation in all the dwellings and to achieve the largest possible surface area in the interior patio for gardens as well as the best sunlight and ventilation in the dwellings. The four blocks are joined at the corners by lateral pillasters and the lower height blocks are offset from them, thus giving continuity to the façades and forming the block.

Image Courtesy Pedro Cobo

  • Architects: Eugenio Aguinaga Architect
  • Project: Residential Complex in Vallecas
  • Location: Parcela 1.34 del Ensanche de Vallecas (Madrid)
  • Floor area: 18277.42
  • Dwellings: 132
  • Client: Empresa Municipal de la Vivienda
  • Architects Team: Eugenio Aguinaga, José María Jimenez Urrutia, Ignacio López, Belén Benavides, Javier Barrero, Laura Trejos, Juan Pablo Bajuk, Román Martínez del Cerro, Blanca López de Armentia
  • Software used: Adobe Photoshop and Adobe Lightroom


Nam June Paik Museum in Yongin City, South Korea by Hackenbroich Architekten

Saturday, May 12th, 2012

Article source: Hackenbroich Architekten

Nam June Paik and his interest for nature and technology inspired us to bring nature and technology into a reciprocal presupposition, where one topic influences the other and vice versa. The building is transformed, generated and dissolved by nature and technology. Instead of defining an opposition between these two issues the project is about the discovery of their interaction.

Space and media surface

  • Architects: Hackenbroich Architekten
  • Project: Nam June Paik Museum
  • Location: Yongin City, South Korea
  • Status: International competition
  • Client: Province of Kyonggi
  • Size: 5,000 m²
  • Team: Wilfried Hackenbroich and Rainer Mühr with Sandra Blei, Matthias Povel, Katja Schümann
  • Media Consultant: Karen Wong


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy