Open side-bar Menu

Archive for 2012

London Metropolitan University Graduate Centre in UK by Studio Daniel Libeskind

Monday, April 30th, 2012

Article source: Studio Daniel Libeskind

The 10,000 sq. ft. Graduate Student Centre for the London Metropolitan University is a building dedicated to the growing and diverse graduate population. Opened in March of 2004, the Centre serves not only as a facility to enhance the staff and student experience, but acts as a major gateway to the University on Holloway Road.

View from Holloway Road (Images Courtesy Bitterbredt)

  • Architect: Studio Daniel Libeskind
  • Name of Project: London Metropolitan University Graduate Centre
  • Location: London, United Kingdom
  • Building size: 10,000 sq.ft
  • Client: London Metropolitan University
  • Structural Engineer: Cadogan Tietz
  • Image credit: BitterBredt, SDL, Steve Blunt and Michele Nastasi


Fractured Residence in Boulder, Colorado by Studio H:T

Sunday, April 29th, 2012

Article source: Studio H:T

The project creates spatial experience from the fracture implied by splayed property lines. The resulting volumetric fissure of the building mass organizes the horizontal circulation and creates the space of the stair cavern. The fracture also serves as a connector between the two entries of the long narrow dwelling, thus remediating the challenging circulation issues of building from street to street with a sectional shift of almost 40′. The unique spatial experience is punctuated by, and allows for, highly varied apprehension of form, light, and shadow

Front View (Images Courtesy Raul Garcia)

  • Architect: Studio H:T
  • Name of Project: Fractured Residence
  • Location: Boulder, Colorado
  • Project Completion: December 2009
  • Building Area: 4,205 sqft
  • Photographer: Raul Garcia


Central Library and Museum for the University of Alcalá de Henares in Spain by dosmasunoarquitectos

Sunday, April 29th, 2012

Article source: dosmasunoarquitectos


Occupying a historic building

We thought that the project for the new Central Library of Alcalá de Henares University should not be strictly limited to a refurbishment task, in which a new program and furniture are to supersede the original ones. It should be understood as an insertion into an existing party-wall, acquiring its shape, absorbing light and fresh air, and opening towards the sky as the only possible way out. This implies the creation of a new space within an existing heritage building which features its own identity, and which is as well respectfully introduced into a formerly built context. The development of spatial strategies to occupy a given volume, as well as the generation of an inner façade to link and accommodate the new uses into the already existent building, are some of the keys through which the project evolved. Besides, it was equally important to develop an independent and flexible constructive process, neutral and nuanced at the same time, which ensured the adaptation of the new program without constraining it physically.


  • Architect: dosmasunoarquitectos
  • Name of Project: Central Library and Museum for the University of Alcalá de Henares
  • Location: Alcala de Henares, Spain
  • Client: Universidad de Alcalá de Henares
  • Architects: Ignacio Borrego, Néstor Montenegro, Lina Toro
  • Collaborators: Begoña de Abajo, Jean-Baptiste Barbet, Marius Ege, Sálvora Feliz, Marko Licen, Qianyi Lim, Paula Raimúndez, Carlos Ramos, Alberto Rey, Daniel Ruiz, Jerónimo van Schendel,
  • Surveyors: Javier Mach, Javier González
  • Structure: Arquing
  • Services: Grupo JG
  • Competition: First Prize. 2007


House Franz in Buenos Aires province, Argentina by BAKarquitectos

Sunday, April 29th, 2012

Article source: BAKarquitectos

Summer house
Propose alternatives to ensure the survival of natural environments
Mar Azul is a place we know for many years for that reason when in 2004 built the first work we knew we had to intervene in a country that despite its great scenic beauty never had a legal support that will secure the heritage of greed of which lotean with one goal: make as land rent. What does it have a code, understanding the logic of this privileged environment, regulated by solving the mismatch between that subdivision inappropriate and the possibilities of building without losing the environmental quality of the site. This situation described is added as aggravating the proliferation of a type “picturesque house in a place of fantasy,” which gradually “domesticating” the forest, still owner of a rugged powerful presence. Operate at that site, it meant then, assuming their imbalances as a challenge and see how far, architects can make a contribution alternative.

Exterior View (Images Courtesy Gustavo Sosa Pinilla)

  • Architect: BAKarquitectos
  • Name of Project: House Franz
  • Location: Mar Azul, partido de Villa Gesell, Buenos Aires province, Argentina
  • Architects: María Victoria Besonías, Luciano Kruk
  • Collaborator: Arq. Nuria Jover – Enzo Vitali
  • Area: 337 m2
  • Construction year: 2010
  • Photos: Gustavo Sosa Pinilla


JD House in Province of Buenos Aires, Argentina by BAKarquitectos

Sunday, April 29th, 2012

Article source: BAKarquitectos

Summering House

Recognizing and seizing the particular maritime-forest microclimate together with the low budget available and with the requirement of a minimum posterior maintenance were determinant in the decision of the esthetic-constructive system of the house. The need to capture the light that passes through the trees led us to conceive the house as a “semicovered” and resolve it with big windows that provide long hours of natural light and full integration with the scenery, while from the outside, the windows reflect the privileged landscape creating a house with less presence.

Exterior View (Images Courtesy Gustavo Sosa Pinilla)

  • Architects: María Victoria Besonias – BAKarquitectos
  • Name of Project: JD House
  • Location: Mar Azul forest, department of Villa Gesell, Province of Buenos Aires, Argentina
  • Collaborator: Architect Leandro Pomies
  • Land area: 600m2
  • Built area: 149m2
  • Completion: 2009
  • Photographer: Gustavo Sosa Pinilla


Blouberg International School in Cape Town, South Africa by PLUSARQUITECTURA (Sergio Aguilar) & Luis Mira, architects

Sunday, April 29th, 2012

Article source: PLUSARQUITECTURA (Sergio Aguilar) & Luis Mira, architects

The Junior School building corresponds to the Phase 1 of the Blouberg International School in Cape Town. The site is located into a residential area towards the north side of the city centre, where the climate transits from the lush and rainy part of the city towards the drier Atlantic ocean’s west coast.

Street View (Images Courtesy Wieland Gleich)

  • Architects: PLUSARQUITECTURA (Sergio Aguilar) & Luis Mira, architects
  • Name of Project: Blouberg International School
  • Location: Blouberg, Cape Town, South Africa
  • Project Area: 900 sqm (building) – 2000 sqm (Civil works, entrance & walkways)
  • Completion: 2011
  • Photographs: Wieland Gleich
  • Software used: ArchiCAD


Yenikapı Transfer Point and Archaeo-park Area in Istanbul, Turkey by Mecanoo architecten

Sunday, April 29th, 2012

Article source: Mecanoo architecten

Yenikapı, ‘New Gate’, will become a railroad and maritime transfer centre in Istanbul that connects Europe with Asia, as well as the inner city with the surrounding megapolis and the rest of the country. Mecanoo architecten, in cooperation with local partner Cafer Bozkurt Architecture, designs the new gateway of 52,000 m², which will be a vital strategic intersection point handling 1.7 million people on a daily basis. Sitting on top of excavations that have changed the known history of Ancient Istanbul as an urban centre, Yenikapı will also host an Archaeo-Park with a museum and city archive of 36,000 m². The total area of the site is 27.7 ha and includes public space and several parks.

Street view

  • Architect: Mecanoo architecten
  • Name of Project: Yenikapı Transfer Point and Archaeo-park Area
  • Location: Istanbul, Turkey
  • Design: 2012
  • Client: Istanbul Metropolitan Municipality


Etsy in Brooklyn, NY by Matiz Architecture and Design

Sunday, April 29th, 2012

Article source: Matiz Architecture and Design 

Located in Dumbo, Brooklyn, designed for the world’s most vibrant handmade online marketplace, we transformed a raw space into an Etsy world. A series of open workspace areas and acoustically controlled environments were generated providing access to natural light. Core common spaces are contained within two continuous curved walls permitting passage and reinforcing transparency. Handmade materials are introduced promoting the brand and contrasting the loft space.

Interior View (Images Courtesy Ty Cole)

  • Architects: Matiz Architecture and Design 
  • Name of Project: Etsy
  • Location: Brooklyn, NY, USA
  • Program: HQ for handcrafted goods leader, open offices, meeting areas, creative labs (capacity 90 people)
  • Size: 10,500sf
  • Status: Completed September 2009
  • Client: Etsy
  • Design team: Juan C. Matiz AIA leed AP, Lee Kreiner
  • Photography: Ty Cole


The Clock Tower Kitchen in Brooklyn, New York by MinimalUSA

Sunday, April 29th, 2012

Article source: MinimalUSA

A Dream Kitchen locked up in a $25 Million Clock Tower

MINIMAL USA has designed a sleek, sophisticated kitchen for the renovation of the Clock Tower, the most expensive apartment in Brooklyn.

The Clock Tower, erected in 1915 on the DUMBO waterfront, is on top of one of the largest poured concrete building in New York. What used to be a machine room for the clocks is now housing a 6,500-square-foot apartment boasting a breath-taking quadrangular view of NY. The kitchen, designed by Stefano Venier for a renovation by developer David Walentas, embodies all the style and charm of Italian ingenuity.

Night View

  • Architect: MinimalUSA
  • Name of Project: The Clock Tower Kitchen
  • Location: Brooklyn, New York
  • Technical characteristics:
    • Cabinets: 45-degree edged, with black melamine interiors and stainless steel drawers
    • Green Certifications: F4star certified lacquer cabinets
    • Counters: Stainless steel and grey 45-degree edged Pietra Cardosa on the island (Italian stone)
    • Sinks: Soldered stainless steel sinks
    • Appliances: Gaggenau with custom hood


Lauttasaarentie 1 in Helsinki, Finland by ALA Architects

Saturday, April 28th, 2012

Article source: ALA Architects

Lauttasaari epitomizes the 1930’s suburban dream. The dream is built of seaviews, grand parks and long vistas across green courtyards between the extensive rows of apartment buildings.

Across the road is the popular hexagonal Mutteri kiosk designed by Bertel Liljeqvist in 1927 to cater for the ferry passengers on their way to their villas (Lauttasaari translates as ferry island). The first bridge to Lauttasaari was built in 1935 and the first block of apartments in 1937, on Pohjoiskaari adjacent to our site. Most of Lauttasaari had been built by the 1960?s and in 1969 a new wider bridge was built. The site is currently known for the strong concrete presence of the Finnish Composers? Copyright Society Teosto building, built in 1972 and designed by Veikko Malmio.


  • Architect: ALA Architects
  • Name of Project: Lauttasaarentie 1
  • Location: Helsinki, Finland
  • Type: Commission
  • Status: In progress
  • Program: 6200 m2 Housing
  • Client: Skanska
  • Team: Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta, Samuli Woolston with Heikki Riitahuhta, Mikko Kilpeläinen, Jyri Tartia, Petra Grisova


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy