Open side-bar Menu

Archive for 2012

University of Houston Stadium Parking Garage in Houston, Texas by WHR Architects

Saturday, September 29th, 2012

Article source: WHR Architects

Designed by WHR Architects, University of Houston Stadium Parking Garage parking provides far more that parking. The 2,300 car facility contains a Barnes & Nobel Fan Shop, Cougar Express Mini Market, Taco Cabana restaurant, offices for UH Parking and Transportation and UH Parking Customer Services. With 85% of the university’s nearly 40,000 students commuting from around the sprawling City of Houston and its suburbs, reimagining the garage as an amenity project made sense for several reasons.

Image Courtesy © WHR Architects

  • Architects: WHR Architects
  • Project: University of Houston Stadium Parking Garage
  • Location: Houston, Texas
  • Photography: Tracey N. Freeman, AeroPhoto, Inc
  • Contract Delivery Method: Design/Build
  • Final Project Size: 735,821 GSF | 2,296 Spaces | 4 Levels
  • Type Of Construction: New
  • Start & Finish Dates For Design: October 2010 – April 2011
  • NTP & Substantial Completion: October 2010 | May 2012


Visitor Centre in Australia by Jonathan Gibb – Architect

Saturday, September 29th, 2012

Article source: Jonathan Gibb – Architect

The split form is at once an ode to the landforms of the genus loci (rock out-crops) and the cultural interweave of local cultures. The building is distinctly two forms, the same yet mirrored & reversed to give a individuality & yet allowing each to speak – open faced to one another in constant dialogue. This dialogue is continued to the landscape by the form of the building, mimicking the shafts of rock and forming of stairs.

Image Courtesy © Jonathan Gibb - Architect

  • Architects: Jonathan Gibb – Architect
  • Project: Visitor Centre
  • Location: Australia
  • Software used: Presentation renders with SketchUp, renderings using Artlantis. Post production with Adobe Photoshop


Müller-Guttenbrun-Schule in Buchen, Germany by Trapez Architektur Dirk Landwehr

Saturday, September 29th, 2012

Article source: Trapez Architektur Dirk Landwehr

Orientation, scale and the reference to the diversity of outdoor spaces were factors determining the form of the new school building. The historically listed existing structure was the starting point of a new ensemble of buildings which were lined up and rotated to form the central organizing principle, an ‘inner-path’ providing not only for circulation, but also break-out areas providing a variety of functions.

Image Courtesy © Trapez Architektur Dirk Landwehr


MG9 – Margaretenstraße 9 in Vienna, Austria by Josef Weichenberger architects + Partner

Saturday, September 29th, 2012

Article source: Josef Weichenberger architects + Partner

A three story rooftop extension was added to an existing Wilhelminian-times house.

Plans of the four new spacious apartments – one of them a maisonette – were developed from a complex set of geometric reference grids, which were derived from the shape of the irregular 5-street intersection of Operngasse and Margeretenstraße in vienna.

Image Courtesy Erika Mayer

  • Architects: Josef Weichenberger architects + Partner
  • Project: MG9 – Margaretenstraße 9
  • Location: Vienna, Austria
  • District: 4., Wieden
  • Region: Vienna
  • Use: Living
  • State of planning: Completed
  • Beginn of planning: 2006
  • Start of construction: 12/2010
  • Completion of construction: 01/2012
  • Floor space: 1 250 m²
  • Construction: Mixed construction
  • Space allocation plan: 4 apartments in the new construction/ 4 apartments,1 office, 1 salesroom and 1gallery in the existing buliding


Krakow Stadium in Munich, Germany by Bentley Systems, Incorporated

Friday, September 28th, 2012

Article source: Bentley Systems, Incorporated 

When David Kosdruy and Eike Schling conceptualized their final architectural project to complete a graduate thesis at the Institute for Design and Construction Technology, Technical University of Munich, they settled on the structural behavior behind the design of a 45,000–seat stadium in Krakow, Poland. The project is one of the proposed venues for the 2012 European Football Championship, which Poland and the Ukraine will cohost. 

Image Courtesy © Bentley Systems, Incorporated

  • Architects: Bentley Systems, Incorporated
  • Project: Krakow Stadium
  • Location: Munich, Germany
  • Design: Technical University Munich
  • Participants: Prof. Dr. Barthel, Dipl. Ing, Eike Schling, and Dipl. Ing. David Kosdruy
  • Marketing Editor: Carol Minton


Masrah Al Qasba Theatre Emirate in Sharjah, UAE by Magma Architecture

Friday, September 28th, 2012

Article source: Magma Architecture

The Al Qasba is the main cultural centre and a landmark in the Emirate of Sharjah. It comprises two 150m-long, four-storey buildings that face each other on the banks of the Qasba Canal and house art galleries, shops, restaurants and office spaces. The buildings enclose open public space along the banks of the canal and are flanked by the 60m-high Eye of the Emirates ferris wheel, which is visible from afar. The 300-seat Al Qasba Theatre hosts a wide range of events including the annual Sharjah Film Festival, and theatre and poetry performances during the Sarjah Book Fair.

Image Courtesy © Magma Architecture

  • Architects: Magma Architecture
  • Project: Masrah Al Qasba Theatre Emirate
  • Location: Al Qasba, Emirate of Sharjah, United Arab Emirates
  • Project Completion Date: 2011


Manhattan Loft Gardens in Stratford, London by Skidmore Owings + Merrill

Friday, September 28th, 2012

Article source: Skidmore Owings + Merrill

The 42-storey Manhattan Loft Gardens tower near Stratford International Station is situated alongside one of London’s largest and newest international transport interchanges and adjacent to the Olympic Park. The project delivers a wide range of residential loft-style and single-storey living spaces. The scheme also provides a 150-room, world-class hotel at the lower levels with the 34 storeys of residential tower above.

Image Courtesy © Skidmore Owings + Merrill


Department of Islamic Arts – Louvre Museum in Paris, France by Mario Bellini Architects

Friday, September 28th, 2012

Article source: Mario Bellini Architects

The Cour Visconti will not be covered but will, in fact, remain visible’’: this is the architectural decision declared by the architects Mario Bellini and Rudy Ricciotti in order to achieve a “gentle and non-violent integration” of a decidedly contemporary architectural design within a historical place.

Image Courtesy © Mario Bellini Architects

  • Architects: Mario Bellini Architects
  • Project: Department of Islamic Arts – Louvre Museum
  • Location: Paris, France
  • Client: Musée du Louvre
  • Budget: 40 milion €
  • Competition: 2005
  • Total Area/Surface/Volume: 6.800 Sq m.
  • Architect: Mario Bellini Architects and Agence Rudy Ricciotti Architecture
  • Design Team: Mario Bellini and Rudy Ricciotti with Giovanna Bonfanti (chef du projet)
    Giovanni Cappelletti, Maurizio Di Lauro
  • Project Team: Dario Varetto, Macginnis Cocivera,  Frederique Pyra
    • 3D: Luca Bosetti, Alessandro Zufferli; Photoshop: Roman Boucher
  • Awards: International competition: winner project


Vivanta Hotel in Bangalore, India by WOW Architects

Friday, September 28th, 2012

Article source: WOW Architects

The entire design process of Vivanta Hotel began by understanding the cultural, economic and geo-climatic context of the Bangalore area. Located at the entrance of the new Bangalore International Tech Park, Vivanta Hotel is a landmark for local and visitor populace, and to act as an interface between the new IT park and the fast-developing city around it, providing one of the first models of work/play environments in India.

Image Courtesy WOW Architects

  • Architects: WOW Architects
  • Project: Vivanta Hotel
  • Location: Bangalore, India
  • Project Completion Date: 2011


Daeyang Gallery and House in Seoul, Korea by Steven Holl Architects

Friday, September 28th, 2012

Article source: Steven Holl Architects

The private gallery and house is sited in the hills of the Kangbuk section of Seoul, Korea. The project was designed as an experiment parallel to a research studio on “the architectonics of music”. The basic geometry of the building is inspired by a 1967 sketch for a music score by the composer Istvan Anhalt, “Symphony of Modules,” which was discovered in a book by John Cage titled “Notations.”
Three pavilions; one for entry, one residence, and one event space, appear to push upward from a continuous gallery level below. A sheet of water establishes the plane of reference from above and below.

Image Courtesy © Iwan Baan and Inho Lee - Erae

  • Architects: Steven Holl Architects
  • Project: Daeyang Gallery and House
  • Location: Kangbuk, Seoul, Korea
  • Photography: Iwan Baan and Inho Lee – Erae
  • Project Completion Date: May 2012


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy