Open side-bar Menu

Archive for 2012

Caretaker’s House in Dorset, England by Invisible Studio with AA Inter 2

Friday, December 14th, 2012

Article source: Invisible Studio with AA Inter 2

The Caretaker’s House at Hooke Park is truly ground breaking. Invisible Studio were commissioned by the Architectural Association to develop a student concept design into a prototypical low cost timber exemplar building using only timber grown and felled on site, and in its green state.

Image Courtesy © Valerie Bennett

  • Architects: Invisible Studio with AA Inter 2
  • Project: Caretaker’s House
  • Location: Hooke Park, Beaminster, Dorset, England
  • Date of completion: 31 Oct 2012
  • Total contract value: £170,000
  • Start on site date: 30 April 2012
  • Gross internal floor area*: 120m2
  • Form of contract and/or procurement: JCT Intermediate
  • Total cost: £170,000
  • Client: Architectural Association, London
  • Structural engineer: Buro Happold
  • Services engineer: Buro Happold
  • Quantity surveyor: Invisible Studio
  • Planning supervisor: Clark Associates
  • Main contractor: Greenheart Sustainable Construction
  • Annual CO2 emissions: 3kg CO2/m2/year


SILO 468 in Helsinki, Finland by Lighting Design Collective (LDC)

Friday, December 14th, 2012

Article source: Lighting Design Collective (LDC)

Disused oil silo has been converted into mesmerizing light art piece and a public space with the aid of swarm intelligence, interactive lighting and some crazy acoustics.

The project is a conversion of oil silo into light art piece and a public space designed by Madrid based Lighting Design Collective (LDC).

Image Courtesy HannuIso-oja

  • Architects: Lighting Design Collective (LDC)
  • Project: SILO 468
  • Location: Helsinki, Finland
  • Lead Design: Lighting Design Collective: TapioRosenius, Oscar Martin, Rodolfo Lozano, Victor Soria, GorkaCortazar, Reinaldo Alcala, Rodrigo Arcaya
  • Client: City of Helsinki planning department, TASKE, Helsinki Energy
  • Project manager: HKR Executive
  • Executive Architect: Pöyry Finland Oy
  • Electrical Engineers: OlofGranlundOy
  • Contractor: VRJ Etelä-SuomiOy
  • Photographers: HannuIso-oja, TuomasUusheimo, TapioRosenius
  • Software used: For the concept stage mainly used: processing and video editing software, for the actual custom software writing used OpenFrameworks


Renovation of the Cultural Center in Woesten, Belgium by ROOM & ROOM Architecture and Urbanism

Friday, December 14th, 2012

Article source: ROOM & ROOM Architecture and Urbanism

The building is accessible by a central binding public domain,  the playground of the former school. By opening some windows further down we reinforce the relationship  between interior spaces and this square. By doing the same at the other site of the building,   the back area is activated as a green semi-public space linked with the meeting hall. The closed functions, the storeroom, the technical areas and the sanitary facilities are grouped in a partially extended volume. It is a rejuvenation of the building, where the recent sanitair extension  gave rise to. This slider movement brings light in the heart of the meeting centre and gives more space at  the central entrance hall. Internal windows overlook this hall and spread the light into the adjacent spaces. The other rooms have an open character, and can be used fully for the activities of the meeting centre : kitchen, meeting room, meeting hall and drawing Academy. The attic is elaborated for what is needed to use the building today. Further inside extension is still possible in the future.

ROOM & ROOM Architecture and Urbanism

  • Architects: ROOM & ROOM Architecture and Urbanism
  • Project: Renovation of the Cultural Center in Woesten
  • Location: Woesten, Belgium
  • Architect: Tom Vanhee Architect
  • Structure engineer: S.C.E.S. nv
  • Client: Gemeentebestuur Vleteren
  • Contractor: Monument Vandekerckhove


Ogikubo House in Tokyo, Japan by MDS Architect

Friday, December 14th, 2012

Article source: MDS Architect

Given Tokyo’s high land prices and laws that regulate construction on small sites, most clients wish to make the most of the space available to them. It is no exaggeration to say that architects make their own rules and solve the conundrums that arise with clients as if solving a puzzle.

Image Courtesy Toshiyuki Yano

  • Architects: MDS Architect
  • Project: Ogikubo House
  • Location: Suginami-ku, Tokyo, Japan
  • Architecture: Kiyotoshi Mori & Natsuko Kawamura / MDS
  • Photography: Toshiyuki Yano
  • Date of Completion: 2009
  • Principal Use: Residence
  • Structure: Wood
  • Site Area: 118.00m2
  • Total Floor Area: 117.18m2 (57.80 m2/1F, 55.23 m2/2F, 23.72 m2/B1F)
  • Exterior Finis: plastered wall
  • Roof: FRP
  • Floor: oak flooring
  • Wall: plastered wall


House 0614 in Nicosia, Cyprus by Simpraxis

Friday, December 14th, 2012

Article source: Simpraxis

The house designed for a couple with two children is situated in a suburban area of Nicosia that is only recently undergoing development. The square footprint of the house is largely determined by the rectangular shape of the site subtracting the three meters required setback on three sides and allowing for a large yard at the back that faces south. The house attempts to address the dual nature of the largely undeveloped landscape that can be inviting but also intimidating. The box is programmatically divided into two parts. A two story rectangular box along the east boundary includes bedrooms and a bathroom for the children as well as guest areas, service areas, kitchen and parking. The remaining void of the double height ‘box’ includes the common areas, the outdoor covered areas on the ground floor and the master bedroom and bath on the second floor.

Image Courtesy Marios Christodoulides, Christos Papantoniou

  • Architects: Simpraxis
  • Project: House 0614
  • Location: Nicosia, Cyprus
  • Architects: Marios Christodoulides & Christos Christodoulou – Simpraxis
  • Project Team: Christos Pasadakis, Maria Karydou, Stelios Zenieris, Stella Parpa
  • Construction: Hadjivassilis Construction LTD
  • Structural engineer: Platonas Stylianou
  • Mechanical engineer: Kikis Hadjifrangiskou
  • Electrical engineer: Loukianos Raftis
  • Cost: approx. €600,000
  • Plot size: 815m²
  • Interior spaces: 339 m²
  • Year: 2011
  • Photography: Marios Christodoulides, Christos Papantoniou


Pangal Cabin in Casablanca, Chile by emA Arquitectos

Thursday, December 13th, 2012

Article source: emA Arquitectos

The house is located on the top of a slope site of 5000 sq. meters, characterize by local trees like Quillayes, Cactus and Espinos. The principal views points to the valley and ravines oriented to the north. The assignment was to generate a refuge, efficient and simple, from the beginning of the construction process to his after use.

Image Courtesy © Marcelo Cáceres

  • Architects: emA Arquitectos
  • Project: Pangal Cabin
  • Location: Hacienda Pangal Casablanca, Chile
  • Photography: Marcelo Cáceres
  • Architects: Klaus Matuschka A. y Orlando Etcheberrigaray P.
  • Constructed by: Nautilus _ Osvaldo Cardemil A
  • Project Area: 60.0 sqm
  • Project Year: 2011
  • Materials: Metal structure, tongue and groove paneling plywood outer and inner plate, and cover asphalt membrane.

Mod Apartment in Kiev, Ukraine by ZA Architects

Thursday, December 13th, 2012

Article source:  ZA Architects

Image Courtesy ZA Architects

  • Architects: ZA Architects
  • Project: Mod Apartment
  • Location: Kiev, Ukraine
  • Client: private
  • Function: Apartment
  • Program: 108 кв.м.
  • Architects: Dmitry Zhuikov, Arina Agieieva
  • Year: 2012


Open Modular System Of Sustainable Houses (SAVMS) in Madrid, Spain by Cso Arquitectura

Thursday, December 13th, 2012

Article source: Cso Arquitectura

SAMVS is a system of generation of industrialized open modular housing, the user can adapt it to his needs, the product can be realized in a very short time with a fixed price and with the utilization of all kinds of sustainable systems.

Image Courtesy Jesús Rojo

  • Architects: Cso Arquitectura
  • Project: Open Modular System Of Sustainable Houses
  • Location: Madrid, Spain
  • Architect: Javier de Antón Freile
  • Builder: TORSAN
  • Structure: Luis San Salvador
  • Site area: 110m2
  • Project year: 2012
  • Photographer: Jesús Rojo


San Bernardo Cultural Centre in Canary Islands, Spain by GPY Arquitectos

Thursday, December 13th, 2012

Article source: GPY Arquitectos

The San Bernardo Cultural Centre is located in a rural town, on a small plot with a basically square ground plan, fifteen metres per side. The programme for the Centre includes an assembly hall, which is to operate as a multipurpose space for holding conferences, exhibitions and performances, and three workshops, also seen as highly versatile spaces that can operate as classrooms, meeting rooms or as a small library, depending of the needs of each moment.

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

  • Architects: GPY Arquitectos – Juan Antonio González Pérez, Urbano Yanes Tuña
  • Project: San Bernardo Cultural Centre
  • Location: Plaza San Bernardo, Los Silos, Tenerife, Canary Islands, Spain
  • Photography: Miguel de Guzmán, José Ramón Oller, J.A. González, Urbano Yanes
  • Client: Tenerife Island Council
  • Contract: UTE Centro Cultural San Bernardo
  • Constructed Surface: 494,50 sqm
  • Software used: AutoCAD
  • Awards: ar+d Award for Emerging Architects. Prize Winner.
    Premios FAD de Arquitectura e Interiorismo. Finalist.
    Premio Manuel de Oráa y Arcocha. Honourable Mention.

Megaphone House in Kiev Region, Ukraine by ZA Architects

Wednesday, December 12th, 2012

Article source: ZA Architects

The summer house has been designed as simple box-shaped volume with a single-pitch roof. The special appeal of the house lies in the interior facing the outside. Overlooking the south, the volume has a large loggia adjacent to the kitchen and the living room. The loggia has functions similar to those of the house itself as it has a fireplace with a couch, a summer kitchen, and a large dining table with built-in places for seating. Thus, the house provides everything which is necessary for a summer vacation in the countryside. The cozy and warm interior adds a lot to the relaxed atmosphere of a holiday.
ZA architects made preliminary design of the house with the use of 3D visualization.

Image Courtesy ZA Architects

  • Architects: ZA Architects
  • Project: Megaphone House
  • Location: Kiev Region, Ukraine
  • Architects: Dmitry Zhuikov, Arina Ageeva
  • Customer: Tov. Baum
  • Function: Summer House
  • Program: 75 square meters
  • 3D visualization: Dmitry Zhuikov, Arina Ageeva
  • Year: 2010


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy