ArchShowcase
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal is the President of IBSystems, the parent company of AECCafe.com, MCADCafe, EDACafe.Com, GISCafe.Com, and ShareCG.Com.

Bal House in Menlo Park, California by Terry & Terry Architecture designed using ArchiCAD

 
January 4th, 2012 by Sanjay Gangal

Article source: Terry & Terry Architecture

This project was designed for a retiring couple, and necessitated the need for accessible space.  The project ties the new addition in the rear garden area to an existing mid century ranch house by way of a transparent hallway that provides accessibility to the existing structure and allows the garden to extend into the core of the house.

Common space

The new addition comprises two floating volumes.  The bedroom wing/volume on the West side of the existing house is continued toward the back as a wood tube form to accommodate an additional bedroom.  The end of the bedroom volume is left open to the garden.  The second volume houses the kitchen/dining and media area.  The East wood wall plane of the main space is folded over onto two monolith concrete walls to form the main roof plane.  The result of the main space produces large transparent openings or voids that open out on to a deck at the rear garden. The same roof plane also warps out forward to form the carport roof toward the front of the property.  A garden concrete wall stretches out toward the garden adjacent to a rear ramp and forms part of the cantilevered bench that echoes the concrete wall material of the media room.

 

Carport

The original structure, which houses the music room and two bedrooms/bathroom, was retained.  Parts of this structure required renovating: A new steel bay window seat was inserted at the front bedroom to replace a small existing window, the front entry porch was extended and rebuilt with hardwood decking connecting to the new driveway. The fireplace chimney was reconstructed and is skinned with recycled epdm rubber along with the carport storage volume. A new hallway/passage and wood skinned storage wall was designed into the core of the structure to connect or engage the new addition with the existing structure.

The two wood volumes the “bedroom tube” and the “roof plane” both create a connection and openness to the garden by using transparency, clean minimal detail and simple materials.

 

Front View

Carport area

Garden deck area

Central garden_deck

Transparent hallway

Kitchen

Common space and deck area

Kitchen

Central garden area

Front room windo seat

Bathroom

View of two volumes at garden area

Related posts:

Tags: ,

Categories: ArchiCAD, House

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

AIA2015: Atlanta May 12-16 2015
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Get Connected
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2015 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 210, Campbell, CA 95008
+1 (408) 850-9202 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy