Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Flinders University – Health Science Teaching Facility in Adelaide, SA by Grieve Gillett Architects

 
January 12th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Grieve Gillett Architects

The School of Medicine building is located at the intersection of University Drive and Ring Road. Sited on a steep, highly exposed hillside the building forms an entry statement for the Flinders University campus, whilst acting as a lantern at night. The design accommodates and reinforces the existing circulation of the University campus; linking the University to Flinders Medical Centre.

Flinders University - Health Science Teaching Facility

  • Architects: Grieve Gillett Architects
  • Project: Flinders University – Health Science Teaching Facility
  • Location: Adelaide, South Australia
  • Year: 2010
  • Client: Flinders University
  • Project Value: $8.5M
  • Awards:
    • AIA (SA Chapter) 2011, Public Architecture Commendation
    • People’s Choice Award, Public Architecture

Flinders University - Health Science Teaching Facility

The architectural language of the building references the recently completed Health Science building, to which there is a physical bridge link. The restrained palette responds to its neighbor and meets Local Council requirements for a subdued palette on this prominent hills-face site.

Flinders University - Health Science Teaching Facility

The building’s form responds directly to the site’s natural topography; a large format auditorium is provided over two levels, following the natural gradient. The prevalence of shallow rock predicated the arrangement of the facilities over three suspended, staggered floor slabs. Housing tutorial spaces, meeting rooms and a state-of-the-art auditorium, the design also provides the flexibility to host conferences by utilizing operable walls, tearoom and an external deck.

Flinders University - Health Science Teaching Facility

A veil of louvres shade the glazing whilst maintaining 270° views across Adelaide. Internal and external circulation spaces activate the northern facade; whilst louvres filter the light source from within. Passive surveillance of these circulation routes is provided from within the building and from the adjacent roadway, providing a safe thoroughfare.

Flinders University - Health Science Teaching Facility

Integral to the design were construction techniques simplifying the erection of the structure on a site, challenging in terms of gradient, prevalent rock and proximity to the busy University arterial roads. Consideration of the footings from design through to construction reduced excavation, managing the risk posed by the rocky terrain. Delivery and emergency access was achieved through the re-design of an existing master plan that failed to realize compliant access.

Flinders University - Health Science Teaching Facility

The amenity of adjacent buildings is maintained and the roof structure reduced by housing the plant beneath the second level slab, where the a/c equipment and two rainwater tanks for toilet flushing are located. Services are housed remote from the auditorium to avoid acoustic interference. Acoustic ceiling and floor treatments are integrated within the architecture. Careful management of the budget returned $300,000.00 of the contingency, without compromising the quality of the building. The architectural and structural design allowed for remote fabrication with rapid delivery and erection on site.

Flinders University - Health Science Teaching Facility

The robust and mostly self-finished building materials result in minimal maintenance requirements and a long service life. Shading to the glass reduces the mechanical plant size and extends equipment life. External blinds provide flexibility and reduce energy consumption. Operable windows provide fresh air. Glazing maximizes access to natural light, including to corridor spaces, reducing reliance on artificial lighting. Low energy, long life LED light fittings are used in the auditorium. The School of Medicine has exceeded the client’s brief, within budget and program. The design maximizes the potential of this challenging site; providing an entry statement to the campus that is functional, flexible and environmentally responsible, a building that maximizes views and compliments the surrounding natural and built environment.

Plan

Plan

Plan

Related posts:

Tags: ,

Category: University Building

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
Canon: CW910
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy