Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal is the President of IBSystems, the parent company of AECCafe.com, MCADCafe, EDACafe.Com, GISCafe.Com, and ShareCG.Com.

Park Shops Adaptive Reuse in Raleigh, North Carolina by Clark Nexsen

 
January 12th, 2012 by Sanjay Gangal

Article source: Clark Nexsen

A three-story, 51,000-square-foot classroom and research building at North Carolina State University, with lecture halls, laboratories, advising offices, a television production studio, video editing suites, and an internet café. The L-shaped structure defines a new campus plaza. This project received a 2011 National AIA CAE Facility Design Merit Award.

Plaza view of exterior (Images Courtesy JWest Productions)

  • Architect: Clark Nexsen (formerly Pearce Brinkley Cease + Lee)
  • Project: Park Shops Adaptive Reuse
  • Location: Raleigh, North Carolina
  • Client: North Carolina State University
  • Project Team: Donna Francis, Don Kranbuehl, Clymer Cease, Irvin Pearce, Rob Harkey
  • Size: 51,000 SF
  • Completion: 2009
  • Photographs: JWest Productions
  • Software used: AutoCAD, Sketchup, and Revit

Pearce Brinkley Cease + Lee sought to preserve one of the oldest spaces on campus—a 1914 masonry building that once housed steel shop classes—and update it in a way that sets off its history and texture. The architects gutted the structure, removing gypsum board walls and sandblasting the brick beneath.

Stair pavilion (Images Courtesy JWest Productions)

They cleared two intersecting paths through the wings on the main level, echoed by similar paths on the ground level. Where the corridors meet, PBC+ L removed a third-floor bay of restrooms to bring the lobby to double height and allow light from the clerestory windows to filter down. At the main stair, they cut away a section of floor to open up views of all three stories. Visitors descend the stair to a glassed-in café pavilion, which serves as Park Shops’ new main entrance. Contrasting old materials with new, the architects left narrow gaps between the brickwork and some of the ceiling edges, so that thin strips of light wash over the bricks and reveal their texture.

Stair top (Images Courtesy JWest Productions)

Stair (Images Courtesy JWest Productions)

Pavilion closeup (Images Courtesy JWest Productions)

Park and Shops at third floor (Images Courtesy JWest Productions)

North entry (Images Courtesy JWest Productions)

Ground floor plan

First floor plan

Public paths and new insertions

Related posts:

Contact Clark Nexsen

Tags: ,

Categories: Autocad, Mixed use, Revit, Shop, SketchUp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy