Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Architecture Research Center in Nicosia, Cyprus by Yiorgos Hadjichristou Architects

 
January 15th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Yiorgos Hadjichristou Architects

The University of Nicosia decided to accommodate the Architecture Department- ARC Architecture Research Center in an existing shoe factory of the adjacent Engomi industrial area. The choice was part of the strategy of the University to expand the campus in the neighboring industrial zone, a vital decision for the regeneration of the area!
The needs of the architecture department, the restrictions of the existing concrete structure and the low budget defined the approach of the design, which was thoroughly filtered by the weight of the responsibility for the identity of the “Architecture Research Center”: this is the sixth year that the Architecture Programme has been running in the Architecture Department of the University of Nicosia and it already claims to be very of high quality, very Progressive, Experimental with critical thinking approach.

Image Courtesy Agisilaou and Spyrou

  • Architects: Petros Konstantinou and Yiorgos Hadjichristou
  • Project: Architectural Research Center, University of Nicosia
  • Location: Engomi, Nicosia, Cyprus
  • Collaborators: Veronika Antoniou and Joao Teigas
  • External collaborator: Alessandra Swiny
  • Civil Engineers: Nikos Kalathas E.P.S. Civil Engineers Consultants
  • Electrical Engineers: Evangelos Lampaskis
  • Mechanical Engineers: Yiorgos Theocharides
  • Quantity surveyor: Achilleas koupepides MDA (Cyprus) Quantity Surveyors Consultants
  • Owner: University of Nicosia
  • Constructor: Lois Builders ltd

Image Courtesy Agisilaou and Spyrou

  • Year: 2011
  • Use : Education
  • Site Area : 2198 sq.m.
  • Bldg. Area: 1117 sq.m
  • Gross Floor Area : 1639.4 sq.m
  • Bldg. Coverage Ratio : 50 %
  • Gross Floor Ratio : 75 %
  • Bldg. Scale : Stories above Ground (2) Stories below Ground Structure (1)
  • Max. Height : 8.80 m
  • Landscape Area : 1081 sq.m
  • Parking Lot : 12 cars
  • Exterior Finish : Polycarbonate panels, glass
  • Architects : Yiorgos Hadjichristou and Petros Konstantinou
  • Project Team : Veronika Antoniou and Joao Teigas
  • External Collaborator: Alessandra Swiny
  • Complete year : 2011
  • Client : University of Nicosia
  • Photography: Agisilaou and Spyrou, Yiorgos Hadjichristou and Petros Konstantinou, Nikos Philippou

Image Courtesy Agisilaou and Spyrou

The conversion of the building should respond to the increased needs of the ARC which demanded various sizes of studio spaces, meeting-lecture-exhibition spaces, workshop, offices, computer labs, cafeteria etc. These requirements led us to organize a very flexible interior space: the industrial, high ceiling space may finally keep its original, completely open plan character or may be divided up to a variety of studios, amphitheater, lecture and exhibition spaces when it is needed through the sliding dividing panels. The arrangement of the panels can provide each time different and diverse spatial conditions, while they serve as well for the acoustic needs and as surfaces for the pin ups of the students work during reviews and exhibitions.

Image Courtesy Agisilaou and Spyrou

The central amphitheatrical part serves as a lecture, exhibition and event space, while it may be the main recreational, resting area during various hours of the day. It leads to the roof of the building from where winter sunlight may enter the central part of the building, while it can be used as an organic link to the future vertical extension of the ARC.

Image Courtesy Agisilaou and Spyrou

The 2 floors of the northern existing part of the building accommodate the entrance with the reception’s “box”, the cafetreria that ensures the everyday warm welcoming and the livelihood of the front area of the building, the offices , the computer lab. The vertical communications are organized in the north extension of the building.

Image Courtesy Agisilaou and Spyrou

The envelope of the building is treated with polycarbonate panels in various soft coulour tones which transmit a controlled, pleasant light condition in the interior of the building. It is planned to be accomplished in the near future with a shading proposal with mesh and climbing vegetation.

Image Courtesy Agisilaou and Spyrou

Image Courtesy Agisilaou and Spyrou

Image Courtesy Agisilaou and Spyrou

Image Courtesy Agisilaou and Spyrou

Image Courtesy Agisilaou and Spyrou

Image Courtesy Petros Konstantinou

Image Courtesy Yiorgos Hadjichristou

Related posts:

Tags: ,

Category: Research Station

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy