Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

The Woven Nest in London, England by atmos

January 28th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: atmos

This home for an actress and musician carefully slots between buildings and sitelines, and wraps built-in furniture into every available surface. Both plan and Planning constraints generated a complex series of intertwining spaces, enlivened by light and interconnectivity. The massing was generated from the view-lines along the High Street below, tucked carefully out of sight to achieve planning permission for a new storey with front outdoor space hidden within the row of listed buildings. The roof-form deploys a double-pitched butterfly roof, angling upwards from low flank walls to greet the arriving visitor with taller walls at the central stairwell. A crystalline valley skylight hangs above, flooding the void with light. Staggered floor sections carefully borrow space from below. The V-shape in section repeats in plan to ease a tidy outdoor terrace between new and old façades, the doors from hall and bedroom folding neatly together.

The Woven Nest - Staircase (Images Courtesy Christoph Bolten)

  • Architect: atmos
  • Name of Project: The Woven Nest
  • Location: London, England
  • Photo: Christoph Bolten

The project’s palette mirrors the client’s interest in Japanese economy, restraint and invention, and provides a sense of surprising spaciousness within tight confines. Spaces from adjacent rooms are borrowed and traded, with each room offering a panoply of different views and directions. Mirrors double and quadruple the extent of views and entice optical exploration, while maximum continuity between the surfaces of the built-in furniture provides a sense of further elongation, and interest.

Exterior front from northwest - photo by alex haw

The house assembles around the central open stair, its timber strands growing upwards towards the light and unleashing delicate tendrils to frame each step, a single thin metallic line dancing across their lines to offer the lightest of additional support to the hands that seek it. To the right, spaces sneak into the stair – as bathroom storage below or the underside of the desk above – while to the right the open treads fan and splay into a generous array of surfaces for the living room. Their lower steps support a seat and soft-spot, while their upper elements flow around the sitter with a sea of books and shelves.

Exterior front from northeast - photo by alex haw

Upstairs, the stair-tree verticals curl into architraves and continue into rooms either side of the eyelid to the sky above. Their lines flow to form a desk and shelving unit in the study, wrapping around to welcome the unfolding sheaves of floorplank that conceal a bed within the floor-depth.

Living Room view to stairs - photo by alex haw

The low table/cupboard nestled at the window flows out to form a long courtyard storage bench, which slips back inside as a bathroom counter, carved with a sunken bath. This same surface plunges through the bather’s view-slot into the bedroom, a faceted plane (the laundry-lid) folding up to form the final blackout for this bedroom/bathroom opening. It continues as storage into the plinth of the welcoming bed beyond, and onwards as bedside counter before folding back into the wall and the rhythms of the stair beyond.


Stairs view from living room - photo by alex haw

The house is thus unified by a single curl of complex in-built furniture, bridging inside and out, closed and open, his and hers and anyone else’s in its careful compaction of storage and use and its careful alignment of the body within spaces and the eye towards sky. The rear window angles carefully back above its sloping brick parapet, offering great starry views from the pillow. Its fixed glazing folds at the stairwell to form an opening frame, a complex rhomboid perfectly slotted into the available space. The courtyard offers privacy yet also generous views of sky and city (from bath or bench, table or toilet), and tantalising views into the intricacy of this urban jewel.

As the building emerged, its beautiful Burmese residents discovered a further range of spatial possibilities than those we has designed…


Living Room view to stairs - photo by alex haw

Stairs looking up ultrawide shelvesonly - photo by alex haw

Stairs view along verticals - photo by alex haw

Stairs closeup dancer above - photo by alex haw

Stairs lower looking down - photo by alex haw

Study view to hall - photo by alex haw

Master bathroom view to terrace over sink - photo by alex haw

Master bathroom view to bed terrace - photo by alex haw

Master bathroom view to bedroom ortho - - photo by alex haw

Related posts:

Contact atmos

Tags: ,

Category: House

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy