Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Hotel Residence in Atacama, Northern Chile by LAN Architecture

 
January 29th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: LAN Architecture

Extreme

Extreme is the word that keeps coming back on the table at the time of the study.  Extreme but necessary is the choice to implement life and activity in the region.  Extreme is the site, the climate, the drought, the light, the horizontal dimension of the territory.  Extreme is also the way the place will be used: without schedule, without rules, without connection to the site, lost in the middle of the desert.  Extreme is the fact that once there, there is no alternative but to live in this very hotel.  Extreme is also the time given to draw a project that embraces all the factors.

Hotel Residence in Atacama

  • Architects: LAN Architecture
  • Project: Hotel Residence in Atacama
  • Location: ALMA Operations Support Facility in the Atacama Desert, near San Pedro de Atacama in northern Chile
  • Client: European Organization for Astronomical Research in the Southern Hemisphere
  • Project Type: Construction of a Hotel Residence of 120 rooms
  • Budget: € 7, 7 M Excl. VAT
  • Project Surface: 5.800 m²
  • Competition: 2011
  • Team: LAN Architecture (lead architect), Bollinger-Grohmann (structure)

Hotel Residence in Atacama

Facing the extreme

This is the drive that leads us, from the desert, through civilizations, techniques and architectures to an idea.

How to transcribe these conditions in a site where for thousands of years the phenomenon hasn’t been generated by itself? How to import urbanity in an area where nature overwhelms man?

The hotel project rapidly became a small city project, a human settlement in which is combined habitat, commerce, education, politics, culture.

 

Hotel Residence in Atacama

To achieve the announced objective we set a strategy where each component of the project plays an essential role in the definition of the whole: rooms becomes roof, roof is a plaza, the plaza a window, the window a façade, the façade a landscape, etc.

The building consists of a low rise hotel and recreational complex. It measures 32,7m x 144,8m. Spread over three levels and dug partially into the slope it appears to float above the contour lines and is orientated to the west, parallel to the slope with views towards the Salar of Atacama.

 

Hotel Residence in Atacama

The principle theme of the project is to generate transitional spaces between outside and inside that reduce energy needs and offer a variety of different situations.

We split the residence program in two distinctive horizontal sections: the upper zone dedicated to the guest’s rooms and the below zone which address the common areas.

In order to limit the impact of the operation on the site, the room system takes place on the higher plateau, taking advantage of the different levels on the site, protects and defines therefore spaces located on the lower level.

 

Hotel Residence in Atacama

The Residence’s rooms are distributed on three levels: the majority of the suites are allocated at level two, with direct access and security-control entrances from and to the campus. This floor is internally connected to the lower common areas as well as to the other two floors of rooms.

All the rooms benefit of exterior views as well as connections towards the east and west plaza, whose geometry generates semi-private terraces and more open collective zone where to socialize.

Due to the scale and variety of lounge’s sizes the common space at the rooms floors range from small and intimate spaces to the extreme of the plaza’s openness.

 

Model

Orientation and views were the principle factor that guided the layout of the room.

49% of the rooms are oriented towards west, 24% towards east, 17% towards north and 10% towards south. This layout generates two “piazzas” east and west that can be used at different time in the day depending on the sun.

The layout and the organization of the upper part of the project define the common spaces.

The main entrance to the residence is at the ground floor, at level -8.00 m, where all the reception services are gathered.

 

Model

At this floor, the overall organization of the program divides the space in a wet area, where to find all the sport activities as well as the gardens, versus the dry zone, where to find the restaurants lounges and the multipurpose room. The two zone have been customized and accurately designed in order to fit the specificity of the building’ s section:  where the  water reflects the slot of light coming from the last level, the restaurant expands towards the above west plaza.

Axonometry

The restaurant with its 5m high ceiling ending with an open roof slit, the space is visually connected with the west piazza and the horizon becomes the protagonist of its identity, the latter participates by its light and colors to the identity of the space. The space will be used around the clock and should be able to accommodate simultaneously big gatherings, small groups and individuals.

 

Environmental

The swimming pool part with its 12m high ceiling is a kind of programmed winter garden, an interior landscaped area that offers a very different microclimate from the exterior environment.

The desert is still present but not in a hostile way anymore, it is softened and promotes a friendly atmosphere.

The climate of the Atacama Desert is very particular, and although it is experienced as extreme and inhospitable, the temperatures are not that extreme, at least, not at the altitude of the site at 2900m.

 

Environmental-2

Solar radiation is important as it is paired with practically non cloud cover.

As a result, people and buildings are exposed to a high degree of insolation during the day, almost all the year round, and at night. So if one is protected from the sun and the wind whilst enjoying the outside heat, we can experience one of the most enjoyable climates.

 

Facades

The bioclimatic design is based on the solar protection and limiting heat loss at night.

The strategy is based on a structure of staggered floors offering sun protection and allows the creation of buffer zones that limit convection. These spaces are also an exterior extension of the dwelling.

The aim is to limit the buildings gross requirements in terms of heating, cooling and lighting. The effect is to smooth out the outside temperature curve while limiting the effects of wind and radiation.

 

Plan

The building is conceived as a steel skeleton structure with columns, steel trusses, lightweight infill and composite steel floors. The steel construction allows for a high degree of prefabrication and thus limitation of labor time on site, an optimized weight for the building and a highly ductile structure which can respond well to the high seismic loads and which allows for a high flexibility in the use of the building.

Section Pool

Structure

Related posts:

Tags: ,

Category: Hotel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon: CW910
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy