Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

House in Nagaoka, Japan by Daigo Ishii + Future-scape Architects

January 29th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Ishii + Future-scape Architects

It locates in the downtown of the city with 300,000 people in northern region where it snows heavily with 3 m deep at maximum. The family is composed of grandparents, parents and 2 children.  The building of the laundry factory and shop that the client family run was left and only a part of the house was rebuilt.

The factory and the house were not connected due to the building regulation that controlled the direct connection between the old building and the new one. Instead, between both buildings, an alley covered with big eaves was disposed. The eaves that is covered with prevent the alley from the snow in the winter and the alley functions as semi-indoor space for connecting both buildings.


See the exterior in the winter

  • Architects: Daigo Ishii + Future-scape Architects
  • Project: House in Nagaoka
  • Location: Nagaoka, Nigata, Japan
  • Client: grandparents, parents and two children
  • Structural Engineers: Oga Structural Design Office
  • Mechanical Engineers: Zo Environmental Design Office
  • Use: house
  • Site Area: 404.83m2
  • Building Area: 143.78m2(House) + 81.55m2(Factory)
  • Floor Area: 245.77m2(House) + 81.55m2(Factory)
  • Completion Date: March, 2010
  • Structure: wood
  • Exterior finish: galvanized steel plate
  • Software used: Vectorworks

See the exterior of the street side with alley on the left hand

Interior finish

  • Floor: Lauan plywood finished with oil stain and clear lacquer,larch plywood finished with oil stain and clear lacquer
  • Wall: Plaster board painted by acrylic emulsion paint Andean rose plywood
  • Ceiling: Plaster board painted by vinyl paint with high gloss


See the living and the room of grandparents

The house was planned considering aged grandparent, therefore, the majority of the function was disposed on the ground level, and the large loft space like attic with many openings was put on the first floor.

In this house, the loft functions not only a space where the things as a family’s memory are put but also a key space for giving the identity.

The first is a loft as a space that forms a new relation and communication of the family.

View of the whole of shop

The loft has openings on the floor that are opened on the ceiling of each room of the ground floor. The sign of each room is transmitted indirectly through the openings. The light of each room that leaks from the opening reflects on the loft ceiling, and the sound of the activity passes dimly. Family’s sign mixes indirectly in the height of the loft and produces a new form of the relationship between the family’s members. It is a different type of communication from the private room type’s house or the big one room type’s house.

The sign of the members is overlapped with the sign of the past time of the family that the things on the loft relate. The communication that strides over the time is generated.


See the living of grandparents

The second is a loft as a space for controlling the building environment. The house was constructed at low cost. But, according to the efficient way that the loft realizes, the house acquired a high performance on the building environment.

One is that on the light.

In this area, the ground floor is buried deep in the snow in the winter, and the bad and dark weather continues. So, in such period, it is difficult to get the comfort full of the natural light. Specially, if the aged people select to live on the ground floor according to the ease of the movement, they have to live in the dark environment in the winter.

See the rooms of grandparents

In this house, the loft has a large high side window. According to the high position of window apart from the ground, the bright natural light is easily introduced in the interior through all year round and even in the winter. The light goes down to the ground floor through the openings on the loft floor. So, even in the daytime of the dark day, they can get the enough illuminance by only the natural light without the artificial lighting.

The problem of the heat loss due to the largeness of the window is solved by the way that the high side window is composed of double glass and polycarbonate plates with four layers of air space as a buffer zone of heat. Therefore, while the large window supplies the sufficient light, the heat loss is suppressed.


See the Japanese room beyond the room of grandparents

Other is that on the circulation of the air.

The entire space of house is planned as one system of air conditioning. The air conditioning unit is installed under the floor, and the warm or cool air is transmitted to all rooms through the below of the floor. Each room has air grills on the floor, and the air blows out in each room then to other space. Then, the air circulates in the interior.

Since all rooms connect by the openings opened to the loft as one space, the loft functions as a large air chamber for controlling the air.

See the Japanese room

The air via the loft is collected from the grill on the ceiling. Then, the air goes back again to the air conditioning unit under the floor, replacing a part of air in the fresh air by the ventilation system with heat exchanger.

According to the repeat of this process, the temperature of the air of all spaces and all heights becomes regular and stable.

See the Japanese room

Apart from the loft, in order to prevent from the heat loss and run efficiently, the thick external heat insulation is also installed on all exterior parts of the house. The reinforced concrete surface of base where the air passes is also covered with the thick heat insulation not only in the exterior side but also in the interior side. According to this process, the air is supplied with less heat loss and without the stagnation of the warm and cool air.

As for the light and the air, the energy is used efficiently.

See the loft in the day time. The light enter from the windows of both side

See the living of partents and chidren from the loft

See the loft and the living of grandparents through the opening

See the loft from the living of parents and children

See the loft from the living of parents and children in the night

See the loft from the living of parents and children in the night


Related posts:

Tags: ,

Categories: House, Vectorworks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2015 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 210, Campbell, CA 95008
+1 (408) 850-9202 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy