Open side-bar Menu

Archive for January, 2012

Sapphire Residential Gallery in Los Angeles, California by XTEN Architecture (designed with Rhino and AutoCAD)

Sunday, January 8th, 2012

Article source: XTEN Architecture

The Sapphire Gallery is a residential addition designed to display a private collection of contemporary art while also providing for a home office with views to the surrounding hills. The owners’ collection includes work by the artists Gregory Crewdson, Uta Barth, Tomoroy Dodge and the video artist Jennifer Steinkamp, and they wanted a new building that would be more than just a container for their art collection. The new gallery extension is multivalent, with different spaces for presenting artworks, while also opening to hillside views, incorporating a home office, and creating a compelling new focal point for the approach and entry to the property.

Twilight (Image Courtesy Art Gray)

  • Architects: XTEN Architecture
  • Project: Sapphire Residential Gallery
  • Location: Los Angeles, California
  • Area: 1,500sf
  • Completed: May 2009
  • Software used: Rhinoceros and Autocad


Science park – Mechatronik in Linz, Austria by Caramel Architekten

Sunday, January 8th, 2012

Article source: Caramel Architekten

The program involved designing several individual buildings which would be interwoven as well as tied to the existing University of Linz campus. The plan was to take into consideration the neighboring residential buildings as well as the natural form of the slope and the katabatic winds, which play an important role in keeping the city cool, and the poor condition of the building lot was not to be overlooked either.

Image Courtesy Hertha Hurnaus

  • Architects: Caramel Architekten
  • Project: Science park – Mechatronik
  • Location: Linz, Austria


  • ground floor: entrance foyer and specialty rooms (research laboratories)
  • Upper levels 1–5: office spaces


H-House in Shiga, Japan by TOFU architects

Sunday, January 8th, 2012

Article source: TOFU architects

This building which has grand stairs  is composed of duplex house and a cafe. The site is facing the shopping street leading to the Hikone castle from Hikone station in Shiga. The owner wanted a cafe space on the first floor, so the approach was needed to the third floor. Considering the daily uses, the grand stairs were surrounded gradually around the building.


Night View (Images Courtesy Yohei Sasakura)

  • Architect: TOFU architects
  • Project Name: H-House
  • Location: Hikone, Shiga, Japan
  • Project Architect: Fumiya Ogawa+Tomonobu Higashino
  • Photographs: Yohei Sasakura
  • Software used: formZ, Vectorworks, Photoshop.


Zen Garden House in Crestone, Colorado by David Jay Weiner, Architect, P.C.

Sunday, January 8th, 2012

Article source: David Jay Weiner, Architect, P.C.

This project is a response to a client’s desire to build a small retreat in the high dessert of the San Luis Valley (elevation +8,500 ft.) with stunning views of the Sangre de Cristo Mountains and the Great Sand Dunes National Monument.  The area is known for its serenity and environmental uniqueness.  The house is designed to not only respond to that environment but also to take advantage of the unique spirituality of the site.


Crestone side elevation (Images Courtesy Bill Ellzey)

  • Architect: David Jay Weiner, Architect, P.C.
  • Name of Project: Zen Garden House
  • Location: Crestone, Colorado
  • Structural Engineer: Robert Silman Associates, P.C.
  • Contractor: Keith Teahen Construction
  • Photographer: Bill Ellzey


Beach House in Shima, Japan by Yamamori Architect & Associates

Saturday, January 7th, 2012

Article source: Yamamori Architect & Associates

When I first visited this site, I thought the key issues for this project were how to intertwine, dissolve, cut and take in elements of this natural environment, such as ocean, greenery, sky and wind. This site is located in a secluded bay on a ria coast where fishing and other boats come and from where the ocean can be viewed. The contrast of ocean and greenery is beautiful and a building was required for the client who will visit here sometimes to enjoy this place. There is a small road between the site and the ocean. Even though it is hardly used, I had to consider the lines of sight from outside and inside.

Facade at night (Image Courtesy Kei Sugino)

  • Architects: Yamamori Architect & Associates / Takashi Yamamori
  • Project: Beach House
  • Location: Shima-city Mie prefecture, Japan
  • Principal use : Private house
  • Site area : 287.34 m2
  • Building area : 79.36 m2
  • Total floor area : 121.03 m2
  • Structural system : Reinforced Concrete
  • Number of stories : 2 stories
  • Major materials : exposed concrete , COR-TEN steel plate , Japanese cypress flooring
  • Design period : June,2008 – November,2009
  • Constraction period: March,2010 – December,2010
  • Photo credits : Kei Sugino


Water Brand in Manila, Philippines by Hartness Vision

Saturday, January 7th, 2012

Article source: Hartness Vision

Located in front of Manila City Hall, the proposed project by HartnessVision integrates “water branding” into the landscape architecture of a Maynilad water distribution facility. The site is organized around 3 programmed, landscaped axes (nature, access, amenities) in which pedestrians have priority. The presence of systemic infrastructural strategy and notions of environmental stewardship permeate the design language.

Aerial view

  • Architects: Hartness Vision
  • Project: Water Brand
  • Location: Manila, Philippines
  • Software used: Sketchup and 3DS max, with post production in Photoshop. The entire presentation was formatted for PowerPoint presentation to the client (Maynilad) hosting the competition.


Darling Point Penthouse in Sydney, Australia by Christopher Polly Architect

Saturday, January 7th, 2012

Article source: Christopher Polly Architect

Context -
The penthouse apartment is located in a harbourside eastern suburb of Sydney within the Easthaven building originally designed by Ancher Mortlock & Murray in the late 1950’s, with views of Sydney Harbour to the north and Double Bay and Point Piper to the east.

Exterior view (Image Courtesy Brett Boardman)


Primary School and Kindergarten in Calvão, Portugal by CVDB Arquitectos

Saturday, January 7th, 2012

Article source: CVDB Arquitectos

The school is organised in three parts. The central and most public area contains the main entrance, the library, gymnasium, refectory, activities and workshop areas, multi-purpose room, school administration and covered playground. These spaces are organised so that they can be used independently by the local community. The library is at the core of the school common areas, connecting the school entrance to the building and to the main playground.

Primary School and Kindergarten

  • Architects: CVDB Arquitectos
  • Project: Primary School and Kindergarten
  • Location: Calvão, Vagos, Portugal
  • Project data: International public competition – 1st prize, 2008
  • Client: Câmara Municipal de Vagos (Vagos Municipality)
  • Total Built area: 4 297 sq m (46 253 sq ft)
  • Construction cost: 2 154 338,00 Euros ($ 2 969 370 USD)
  • Design Team: Cristina Veríssimo, Diogo Burnay, João Falcão, Federico Lammers, Hugo Nascimento, Joana Barrelas
  • Landscape architecture: F&C Arquitectura Paisagista
  • Structure, foundations and  services: AFA Consult


Shining Tree in a sacred place by MoNo (designed using 3dS Max)

Saturday, January 7th, 2012

Article source: MoNo

This art work was dedicated to the people who had passed away in several disasters in this year 2011. Especially in Japan, the massive earthquake hit this country land with the huge tsunami so much that considerable damage and profound sorrow came to us. MoNo had the opportunity to join the illumination event “KusatsuMachiakariYumeakariHanaakari – on autumnal Kusatsu road with sensory gratification”, which got over 30 thousands visitors. So MoNo could open our work as one of programs of “Akari Art Exhibition” which were held in some historic shrines and temples.

Image Courtesy MoNo

  • Architects: MoNo
  • Project: Shining Tree in a sacred place
  • Location: Shiga, Japan
  • Software used: 3dsMAX


TOPOS Eco-Retail Development Proposal in Tilburg, The Netherlands by Shift Architecture Urbanism

Saturday, January 7th, 2012

Article source: Shift Architecture Urbanism

Dutch firm Shift A+U is the winner of a first prize, two second prizes and a third prize in the competition for an eco retail development, the Groene Kamer, in Tilburg, the Netherlands.

The aim of the development is to create a new type of country estate where eco-retail, nature and recreation are brought together in an innovative way. A place where city and countryside meet, both physically and programmatically.

Square impression

  • Architects: Shift Architecture Urbanism
  • Project: TOPOS Eco-Retail Development Proposal
  • Location: Tilburg, The Netherlands
  • Team Shift: Thijs van Bijsterveldt, Oana Rades, Harm Timmermans, Pieter Heymans, Laura Fassio
  • Advisor: ABT
  • Visualisations: A2 studio
  • Design Masterplan: .Fabric & LOLA
  • Client: Landgoed De Groene Kamer


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy