ArchShowcase
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal is the President of IBSystems, the parent company of AECCafe.com, MCADCafe, EDACafe.Com, GISCafe.Com, and ShareCG.Com.

Social Condenser for Superior in Arizona by blank studio architecture

 
February 3rd, 2012 by Sanjay Gangal

Article source: blank studio architecture

New gallery / public house for a small mining town in eastern Arizona.

The Social Condenser project is located at the base of the Superstition Mountain Range in the Town of Superior, Arizona which was founded in 1882 and has strong ties to mining of copper, silver and gold. The project is uniquely positioned between historic Main Street and Queen Creek. The site consists of two parcels, the project parcel to the north and an open landscaped parcel to be developed into future outdoor dining and music pavilion, and is bisected by an access path from the upper street level and a lower wooden footbridge that spans across the creek.

 

Images Courtesy Bill Timmerman, Timmerman Photography, Incorporated

  • Achitect: blank studio architecture
  • Name of Project: Social Condenser for Superior
  • Location: Superior, Arizona
  • Construction: Complete – July 2007
  • Project area: 1,290 sq. ft. (120 sq. m.) interior + 455 sq. ft. (42 sq. m.) outdoor dining terrace [main level], 985 sq. ft. (91.5 sq. m.) interior [lower level]
  • Photography: Bill Timmerman, Timmerman Photography, Incorporated

Images Courtesy Bill Timmerman, Timmerman Photography, Incorporated

  • Client: Alan + Christine Benoit; Superior C O A L, LLC
  • Project team: Matthew G Trzebiatowski, AIA, design principal; Michael Powell + Stefan Richter, project team
  • Structural: BDA Engineers
  • Electrical: Don Witt Engineering
  • Mechanical + plumbing: Kunka Engineering

 

Images Courtesy Bill Timmerman, Timmerman Photography, Incorporated

The project is a renovation and expansion of an existing two-story block building and addition of an exterior dining terrace. The lower level is developed into kitchen, mechanical and storage spaces and the upper level is designed as an open gathering space. The south-facing wall of the upper level of the existing building is removed to expose the volume within. The remaining form is rendered to closely match the shadow tones of the surrounding hills and acts as both backdrop and anchor for the new addition.

Images Courtesy Bill Timmerman, Timmerman Photography, Incorporated

The project was informed by the concept of the “public house”. Classically an obscured, introverted diagram, the Social Condenser conversely aims to balance concealment with exuberant exposure of the internal activities to the street-scape, the pedestrian walking path and the adjacent landscaped parcel. The project is envisioned to be the living room of the community; a place to congregate, socialize, view work of provincial artists and enjoy the breathtaking landscape vistas that envelop the region.

Images Courtesy Bill Timmerman, Timmerman Photography, Incorporated

The project utilizes a reduced palette of cool-toned materials. Expanded aluminum panels, with fine openings, sheaths the street wall and entry canopy and draws the visitor to the stair tower that subtlety rotates to orient the visitor to the adjacent parcel and the new main entry door. The tower is wrapped in the same aluminum material and conceals an open expanse of grey glass behind it. Upon entry, the visitor is greeted with the expansive view of the creek and identifies that the twist of the floor plan geometry now aligns the building with the axis of the wooden footbridge and the creek. The visitor then continues the spiraling journey around the open common space, through a large operable glass wall panel out to the dining terrace prow with a sweeping view of the full extent of the creek in the foreground and Apache Leap rock formation in the distant hills.

Exterior View (Images Courtesy Bill Timmerman, Timmerman Photography, Incorporated)

Formally, the exterior of the building evokes movement as the new form of the project nestles into its site condition. Clad entirely in engineered wood planking, made from recycled wood and plastic, the formidable mass of northeastern end of the new terrace is mitigated by undercutting the form and creating a hyperbolic parabola surface. This form is counterbalanced by a parabolic surface that sweeps outward towards the southwest and is bracketed by the stair volume.

 

Exterior View (Images Courtesy Bill Timmerman, Timmerman Photography, Incorporated)

Images Courtesy Bill Timmerman, Timmerman Photography, Incorporated

Images Courtesy Bill Timmerman, Timmerman Photography, Incorporated

Images Courtesy Bill Timmerman, Timmerman Photography, Incorporated

Images Courtesy Bill Timmerman, Timmerman Photography, Incorporated

Images Courtesy Bill Timmerman, Timmerman Photography, Incorporated

Exterior View (Images Courtesy Bill Timmerman, Timmerman Photography, Incorporated)

Related posts:

Tags: ,

Categories: Public Landscapes, Social Centre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Canon: Productive All in one Large format printing
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Get Connected
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2015 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 210, Campbell, CA 95008
+1 (408) 850-9202 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy