Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Renovation And Extension Of The German School in Lisbon, Portugal by João Luís Carrilho da Graça (Designed using ArchiCAD)

 
February 14th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: João Luís Carrilho da Graça

EXTENSION AND MODERNIZATION OF THE GERMAN SCHOOL OF LISBON. 2003 – INTERNATIONAL COMPETITION WITH PRE-SELECTION – 1st prize

When the German School of Lisbon was first built in 1961, architectural practice in Portugal was divided into Estado Novo architecture and a growing resistance to it, resulting from the 1st National Congress of Architecture in 1948, the creation of the Modern Architects Organization that same year, and the publication of the Popular Architecture Survey that took place between 1955 and 1961.

Night View (Images Courtesy fg+sg)

  • ARCHITECT: João Luís Carrilho da Graça
  • NAME OF PROJECT: Renovation And Extension Of The German School in Lisbon
  • LOCATION: Lisbon, Portugal
  • CLIENT: Escola Alemã de Lisboa
  • TEAMWORK: Francisco Freire, Paulo Costa, Joanna Malitski, Vera Schmidberger, Paula Miranda, Marcos Roque, Raquel Morais, Luis Cordeiro, Vanessa Pimenta, architect; Nuno Pinto, drawing.
  • STRUCTURAL ENGINEERING: AFA consultores de engenharia, Rodrigo Castro, engineer
  • PHOTO CREDIT: fg+sg and JLCG
  • Software used: ArchiCAD

Images Courtesy fg+sg

  • HYDRAULIC ENGINEERING, GÁS: AFA consultores de engenharia, Paulo Silva, engineer
  • MECHANIC ENGINEERING: AFA consultores de engenharia, Isabel Sarmento, engineer
  • PHYSICS OF BUILDINGS: NATURALWORKS, Guilherme Carrilho da Graça, engineer
  • ELECTRICAL, TELECOMMUNICATIONS AND SAFETY PLANNING: AFA consultores de engenharia, Raúl Serafim, engineer
  • SAFETY PLANNING: AFA consultores de engenharia, Maria da Luz Santiago, engineer
  • LANDSCAPE ARCHITECTURE: GLOBAL, João Gomes da Silva, architect
  • SCENOGRAPHY: ARSUNA,  Flávio Tirone, architect
  • CHOMATIC STUDIES: P06- ATELIER, Nuno Gusmão, design
  • TEXT BY: Vasco Melo
  • AREA:
    • New construction: 4500 m2
    • Existing intervention: 7500 m2
    • Outer spaces: 30200 m2

Images Courtesy fg+sg

By the time he designed the German School of Lisbon, Otto Bartning had already developed a remarkable work that accompanied the rise of the Modern Movement. The German architect collaborated on several projects with Walter Gropius, Erich Mendelsohn, Max Taut, Bernard Hoetger and Adolf Meyer. He was also connected to the Swiss Modern Movement through Max Ernst Haefeli, a disciple of the architect Karl Moser, and was involved in the development of projects in post-war Germany, such as the reconstruction of the Hansaviertel area (1953-1954).

Images Courtesy fg+sg

It was therefore in the context of the Modern Movement that the German School of Lisbon was built, in contrast to the nationalist architectural practice imposed by the Estado Novo. With this work, Otto Bartning made a clear statement about the necessary and emergent reform of the Portuguese architecture scene. The layout of the building complex configured green spaces and allowed a flowing circulation throughout the school campus, interacting with its rural surrounding areas at that time.

Images Courtesy fg+sg

The school is nowadays surrounded by the high-density residential area of Telheiras, in Lisbon. Due to new functional and programmatic needs, the harmony of the whole was progressively depersonalized by transient and circumstantial constructions, unrelated to the original project.

João Luís Carrilho da Graça’s project was selected in an international competition which aimed at the rehabilitation of the German School of Lisbon, adapting it to meet new school activities and curricula demands.

Images Courtesy fg+sg

The project was based on three fundamental principles:

1. Modernizing the existing buildings – to recover and reinterpret the formal and functional articulation of the previous structure, adapting it to a new functioning of the school and stressing the quality of the original buildings, by demolishing all the temporary interventions. “(…) Opinions are to the vast apparatus of social existence what oil is to machines: one does not go up to a turbine and pour machine oil over it; one applies it a little to hidden spindles and joints that one has to know.” (Benjamin, Walter, One-way Street, and other writings. Trans. Edmund Jephcott and Kingsley Shorter. London: NLB, 1979, p. 45)

Carrilho da Graça’s intervention on the school premises demonstrates that it is possible to reinterpret the principles of the Modern Movement (on which Otto Bartning based his design) and reconcile them with new infrastructures that reinforce and optimize the qualities of the original buildings.

Interior View (Images Courtesy fg+sg)

New infrastructures were introduced into the teaching blocks connected by covered pathways and into the administrative building, and modern covering materials were applied to floors and ceilings, so as to optimize their acoustic and thermal performance. These materials were carefully chosen in order to maintain a consistent dialogue with Otto Bartning’s project. In this particular set of buildings, the intervention was quite conditioned by the guidelines of the School’s programme; the kindergarten building, for instance, did not receive any intervention at all.

Interior View (Images Courtesy fg+sg)

The only structure to undergo a major functional adaptation was a building with core and common facilities, where the auditorium, cafeteria and gymnasium were located. Together with Block A, it forms a patio with a swimming pool. On the inside, the auditorium was upgraded with new equipments and acoustic treatment; the cafeteria space was optimized and a coffee shop was introduced, extending into the patio area near the pool; finally, a new library was built where the original gymnasium stood. The requirements of the new school regulations on sports facilities called for a different space. Thus, Carrilho da Graça reinterprets the old sports hall, designed by Otto Bartning, creating a new library, a media center and work areas for teachers. A new volume was subtly incorporated within this space, breaking the hall’s double height into two levels:  the reading room is located on the lower floor, whereas the upper floor houses the media center and the working areas. On the interior of this new volume, and above the reading area, a glass surface allows a permeable vertical relation between floors. This is a key element in the understanding of a library – its high ceilings, when seen from the mezzanine, and the natural daylight coming from the east through large openings evoke a special atmosphere conducive to reading.

Images Courtesy fg+sg

2. Building a new sports hall

As already mentioned above, a new gymnasium had to be built in order to meet the requirements of new school regulations on sports facilities, as well as to address the need for a larger space. The building is located east of the campus main entrance and, together with two pre-existing buildings, forms an entrance square where a parking lot used to be. The structure rises as a pure volume with two storeys, taking advantage of the site’s topography. The access to the upper level is from a platform, which may also be used as a spot to watch outdoor sports events. On the inside, a mezzanine, at the same level as the outside platform, acts as a spectator stand.

The technical areas, ancillary services and changing rooms are located on the lower level, under the mezzanine and the outside platform. From here we can access the gym court, the outdoor playing fields and finally reach the patio swimming pool, through an underground passage. A natural lighting system above the court contributes to the sports hall’s ambience and identity as “hybrid container”, a multi-purpose facility able to host many different events.

Images Courtesy fg+sg

3. Building a new primary school

On the opposite side of the building complex, located southwest of the campus, is the Primary School. It is a two-storey elongated structure that extends along the perimeter of the school, both demarcating the playground and acting as a barrier against the noise coming from a busy highway (Avenida General Norton de Matos).

Thermal and acoustic quality is ensured by the opaque concrete wall facing south, partially underground and covered by deciduous vegetation. It is crowned with a continuous surface of translucent glass. In contrast, the north facing elevation, which is totally covered in glass, provides an ideal natural lighting and creates a permeable relationship with the playground lawn.

Images Courtesy fg+sg

On the inside of this building, the circulation paths were placed on the south side, while the administrative offices, services and classrooms face north.

The ground floor is roughly occupied by the more social areas – administration and services – and collective learning spaces – workshops, multi-purpose rooms and, at its furthest point to the east, music rooms.

Interior View (Images Courtesy JLCG)

For the most part, the upper floor comprises teaching rooms.

The circulation paths of both floors are superposed and connected by a series of stairs giving direct access to the classrooms; this series of stairs and the multiple openings create a “diagonal space” that conveys a three-dimensional sense of the two circulation areas, thus brought together and unified.

Carrilho da Graça’s two new buildings assume a clear break with their predecessors, a break that emphasizes Otto Bartning’s work and legitimately locates both interventions in time. However, in the way the new structures were incorporated, the nature of the spaces and the materials used, one can recognize an order, which gets completed when inhabited by events.

Interior View (Images Courtesy JLCG)

Images Courtesy JLCG

Interior View (Images Courtesy JLCG)

Interior View (Images Courtesy JLCG)

Related posts:

Tags: ,

Categories: ArchiCAD, School

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy