Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Oberglatt Gymnasium Extension in Zurich, Switzerland by kit

 
February 16th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: kit

After a fire destroyed the foyer of the gymnasium in Oberglatt, Switzerland, the city council asked for a new extension to the remaining parts of the building. The proposal by kit architects, which took the second prize in the competition, seamlessly connects to the existing structure, through program, space and form. Old and new dissolve into one, giving the building from the 70ties a distinct new identity. The cross section of the old sports hall with its ridged roof is most characteristic. Its ridge and eaves are extended and transformed into a welcoming gesture for the entrance within four descending steps, incidentally creating a series of skylights. The front facade is triangulated and recessed to create a covered zone leading into the building.

Entrance

  • Architect: kit
  • Name of Project: Oberglatt Gymnasium Extension
  • Location: Oberglatt, Zurich, Switzerland
  • Landscape Design: noa!
  • Structural Engineering: WGG Schnetzer Puskas Ingenieure AG, Zurich
  • Environmental Engineering: Energieatelier, Zurich

Foyer

  • Status: selective competition | 2nd place
  • Type: gymnasium
  • Year: 2011
  • Size: 750 m2
  • Budget: 5.0 Mio

 

Model

On the inside, the organizational principal of the existing building is extended and reinterpreted to accommodate the new program elements. While the flanking solids contain service spaces and sports facilities, the centre space of the gymnasium is transformed to become the foyer. This multi-purpose space not only serves as an entrance, but can also be used for events in various configurations with the large space of the gymnasium and an exterior event space.

The materialization is also in support of the idea of creating a single new entity. The fiber-cement of the roof runs over the eaves to cover the flanks of the new volume, reinforcing the representative front door and the connection between the foyer and the public space in front of it.

 

Model

Model

Cross section

East elevation

Ground floor

North elevation

Site plan

Related posts:

Contact kit

Tags: ,

Category: Gymnastics Centre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy