Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Yound Disabled Moduls And Workshop Pavillions by Zaragoza, Spain by José Javier Gallardo Ortega ///g.bang///

 
February 17th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: José Javier Gallardo Ortega ///g.bang///

ONE CONCEPT, ONE COLOR AND ONE MATERIAL

The assignment is motivated by the need to expand the Neuro psychiatric Centre Our Lady of Carmen, in Zaragoza. In the first phase there is a new support centre for youth with behavioral problems, and currently sharing facilities with the geriatric section and, by the nature of their treatment and pathology, was necessary to become independent. In a second phase will be built the “Module for Occupational Workshops.”

Exterior View

  • Architect: José Javier Gallardo Ortega ///g.bang///
  • Name of Project: Yound Disabled Moduls And Workshop Pavillions
  • Location: Camino del Abejar – Zaragoza, Spain
  • Client: Nuestra Señora del Carmen Neuropsychiatric Centre, Hermanas Hospitalarias del Sagrado Corazón de Jesús
  • Type: Medical Facility
  • Building status: built in 2011

Exterior View

  • Number of stories: 1 (+1 underground connection with the existing buildings)
  • Site size: 12000 m2
  • Site type: Suburban
  • Building area: 1000 m2
  • Budget: 1500000 USD
  • Structure: Guillermo Choliz
  • Instalations Engineering: D3i
  • Constructor: EDUPA
  • Project team:
    • Co-author architect: Daniel Borruey
    • Collaborator architect: Angélica Fernández
  • Construction Management:
    • Co-director architect: Zaira Peinado
    • Execution assistant: Gabriel Fraj

Exterior View

PROGRAM

It has 10 single bedrooms and 8 double rooms, with toilets. The common areas of the internal are two living rooms and dining room. The program is completed with, reception room, two offices, laundry, office, control room toilets, storage and utility room.

Exterior View

GEOMETRY

The floor plan is rectangular, dimensions 15.5 x 65 m. The facade has no cantilevers , but reflects the emptying of the building volume in the direction north, creating a courtyard to capture sunlight and allow controlled the patients to stay there in the summer.

The roof, for the most part, saw tooth shape, with variable slopes – very steep at some points – reflects, from the outside, the degree of patients mental activity in relation to the type of rooms they occupy: the resting or sleeping area with a slope of 60%, common areas or with maximum activity have outstanding peak of 240%. The treatment of the spaces occupied by the medical staff and caregivers has been dealt with flat roofs.

Exterior View

FORMAL QUALITY / SPACE

The building tries to interact with the space in all its meaning:  the inherent element itself, inner space, surroundings and the urban context. The space increased the cultural efficiency of the project; it did not come as a surprise, but it was the result of efforts to optimise its consistency with the space and committed to a rigorous and creative process of approach to matter and to construction.

It was a surprise to discover a revealing concept: the “figurative quality” that depended on the technological status on which the form was built and was, in turn, form generator on the ground close scale. Just as form and space were not cause and effect, but rather the reciprocal impact, the architectonic figuration preceded the expression of the form and generated simultaneously with the modelling of that and even within the space program.

Interior View

MATERIAL/COLOR

Façade and roof are covered with red zinc coated sheet. Historically, these centres, known as asylums were unrecognizable and hidden by society. But Hospital, “hospitare” in Latin, means “to receive as a guest” and together with the values of the Congregation and its founder, “Hospitality between people who suffer mental impairment” and “integrating the patients into society as far as possible” where the main goals… The red colour is a symbol that makes them visible… that robs us of prejudice… that emphasizes the social work… makes us more sexy! The material… the shape of this whole “scene” had to be modelled nobly!

Yound Disabled Moduls And Workshop Pavillions

Interior View

Interior View

Rendering

Rendering

Rendering

Related posts:

Tags: ,

Categories: Medical Center, Pavilion

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy