ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Kid University in Gandia, Spain by Paredes Pedrosa Arquitectos

 
February 21st, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Paredes Pedrosa Arquitectos

The Kid University in Gandía (UPI) is an experimental initiative proposed by the Municipality of Gandía. The UPI is not a conventional kindergarten, but a group of specialized classrooms and workshops located in a natural setting where kids can develop their creativity and have fun beyond a school context.

Image Courtesy Luis Asín

  • Architects: Paredes Pedrosa Arquitectos
  • Project: Kid University
  • Location: Parque Ausías March, Gandía. Valencia, Spain
  • Construction: 2010 – 2011
  • Project team: Álvaro Oliver, Álvaro Rábano, Lucía Guadalajara, Ángel Camacho, Laura Pacheco
  • Technical control: Antonio García Blay
  • Structure: Alfonso G. Gaite. GOGAITE, S.L.
  • Software used: VectorWorks

Image Courtesy Luis Asín

  • Mechanical engineer: JG S.A.
  • Client: Municipality of Gandía
  • Contractor: Alesa Proyectos y Contratas S.A.
  • Tiles: Ceràmica Cumella
  • Floor area: 1075 sqm.
  • Programme: multiple classrooms and workshops, cafeteria, administration
  • Photography: Roland Halbe, Luis Asín

 

 

Image Courtesy Luis Asín

The proposed volume does not alter the Ausías March Park’s layout. Indeed, it respects the position of six existing white mulberry trees, arranging the classrooms around them and shaping a central lobulated courtyard. This courtyard is the core of the Kid University, linking open spaces, covered areas and indoor rooms. Towards the exterior, the building exhibits a sober and continuous facade, serving as a sort of palisade, that avoids building up fences. White coloured ceramic tiles build up both facades and roof.

 

Image Courtesy Luis Asín

The Kid University (UPI) is an experimental initiative proposed by the Municipality of Gandía. The UPI is not a conventional kindergarten, but a group of specialized classrooms and workshops located in a natural setting where kids can develop their creativity and have fun beyond a school context.

 

Image Courtesy Luis Asín

The proposed volume does not alter the Ausías March Park’s layout. Indeed, it respects the position of six existing white mulberry trees, arranging the classrooms around them and shaping a central lobed courtyard. Library, computers, painting, photography, auditorium, theatre and music classrooms are arranged around the mulberry trees. This courtyard is the core of the Kid University, linking open spaces, covered areas and indoor rooms. Towards the exterior, the building exhibits a sober and continuous facade, serving as a sort of palisade, that avoids building up fences.

 

Image Courtesy Luis Asín

White coloured ceramic tiles are the material both for facades and roof. There is continuity in the material that builds up the whole exterior of the building. From the outside, the building intends to be a light, white ceramic fence where the shade of the nearby trees is reflected. Vernacular architecture in this Mediterranean area uses ceramic that does not need any maintenance and adapts naturally to its mild climate. In summer it reflects the strong local light and protects inside from high temperatures.

 

Image Courtesy Luis Asín

Ceramics are designed as three-dimensional pieces with a can shaped mould that resembles a continuous bamboo fence. The pieces are double faced and the flat side is used for the roof.

In the patio, the facades are built with wooden carpentries painted white, so there is a transparency between inside and outside and all mulberry trees can be seen from the classrooms. In the inside finishings are linoleum for pavements and cork for ceilings as sound absorbent material, combined with the concrete structure walls.

 

Image Courtesy Luis Asín

Sustainability is achieved by the own concept of the building. Cost was tight and both structure and construction are finishing’s and conditioning. The interior is shaded from the intense summer sun by the mulberry trees that attenuate solar irradiation and cast scattered shadows to the interior of classrooms. And so artificial light is reduced to the essential.

In winter mulberry trees have no leaves and sun and light enter freely in the classrooms. Once spring has transformed the trees and they are full of leaves they become a natural shade for children.

Image Courtesy Luis Asín

In the outside the ceramic continuous walls bear naturally the patina of time and have no maintenance. The only openings are the entrance fence and a large window overlooking the historical centre. The sloped ceramic roof attenuates solar irradiation and conducts water from rain to the patio and to the trees where a central playground has a circular sand pit and a circular bench for telling stories and outdoor music.

A nearby old water basin is refurbished for children swimming and water games.

Section

Plan

Related posts:

Tags: ,

Categories: Kindergarten, School, Vectorworks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Canon: Productive All in one Large format printing
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2015 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 210, Campbell, CA 95008
+1 (408) 850-9202 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy