Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal is the President of IBSystems, the parent company of AECCafe.com, MCADCafe, EDACafe.Com, GISCafe.Com, and ShareCG.Com.

Intertwining Walks 2007 in Water Mill, NY by studio a/b Architects

 
February 25th, 2012 by Sanjay Gangal

Article source: studio a/b Architects

Awarded AIA Peconic Jurors Award for Architecture 2011

A pool house for an existing residence. Wrapped with tall hedges, the site is in a coastal, residential area on eastern Long Island. The main house is a barn-like wooden building, approached from the north, opening only to the east and west yards. The east yard incorporates a Japanese-influenced, stone garden. The west yard is an open lawn surrounded by trees; a large deck attached to the house, and a swimming pool at the southern end of the yard. Having no openings on the south of the house, the south yard was a non-distinctive back yard. The owner wanted the pool house to be located in this yard where it could naturally become a connecting point for the yards. Taking these micro contexts of the site, this project explores a device to generate “outdoor walking connections”.

View from West yard

  • Architects: studio a/b Architects
  • Project: Intertwining Walks 2007
  • Location: Water Mill, NY 11976
  • Contractor: Richard Roesel
  • Structure: 2X6 Platform Framing
  • Site Area: 40,000 sq. ft.
  • Floor Area: Enclosed area: 470 sq. ft.
  • Deck and porch: 469 sq. ft.
  • Photo Credit: studio a/b architects
  • Software used: AutoCAD

View from East yard

Material:

  • Exterior wall: Cedar 1×12 square edge vertical siding, Bleaching oil
  • Exterior lattice screen: 1×4, and 2×2 cedar lattice, Bleaching oil
  • Interior wall: 1×6 cedar T&G horizontal paneling, stained
  • Interior Floor: 12×12 slate tile, bamboo flooring

 

North Façade

Two accesses are located on the east and west ends of the pool house. The east access is composed of shady stone steps with a side lattice wall, extending to the east garden. The west access is an open wooden deck topped with a lattice canopy, facing the pool. The sequence from shadow to light continues in the pool house, corresponding to the linear path of a walker. The walking circulations are intertwined with directional views opening outward, allowing the walkers to rediscover destinations, interests, and visual connections in the yard.

East access detail

West deck detail

Slate Hall, viewed from Southeast diagonally

Vision Window detail, angled towards West yard

Interior West, Bamboo Hall towards the pool

Bamboo Hall Northeast corner

Interior East, Slate Hall and access

 

01. View from East yard

Related posts:

Tags: ,

Categories: Autocad, House

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy