Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Multipurpose Centre Valle de Salazar in Navarra, Spain by gutiérrez-delafuente arquitectos

 
February 25th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: gutiérrez-delafuente arquitectos

The Multipurpose Centre of the Valle de Salazar is an initiative of the Government of Navarra, framed within the Strategic Development Plan of the Pyrenees. It was designed to give the Valle a joint center for business and public facilities to centralize services to businesses and the community.

The functional aim is to host development infrastructure for the Valle de Salazar, including informational, social and administrative programs, as well as, the productive and commercial spaces that could reactivate the economic tissue in the region.

Exterior View (Images Courtesy Fernando Alda)

  • Architect: gutiérrez-delafuente arquitectos – Natalia Gutiérrez Sánchez y Julio de la Fuente Martínez
  • Name of project: Multipurpose Centre Valle de Salazar
  • Location: Bussiness Park, Iciz (Gallués), Navarra, Spain
  • Project and construction: 2010-2011
  • Client: Navarra de Suelo Residencial, S.A. Gobierno de Navarra
  • Photographs: Fernando Alda
  • Software used: Autocad 2010 and Photoshop

Exterior View (Images Courtesy Fernando Alda)

  • Collaborators team:
    • Surveyors: Asier Zarrazkin (works), Jorge Carrión (project)
    • Structural engineers: Mecanismo, S.L
    • Services engineers: Insercon, S.L.
    • Graphic design: Tres Tipos Gráficos, S.L.
  • Construction Company: Luciano Elcarte, S.L. (Construcciones Elcarte)
  • Budget: 941.526,00€
  • Gross floor area: 1.047,78m2

View from ICIZ (Images Courtesy Fernando Alda)

The scope of this programatic frame is the territorial scale of the entire Valle de Salazar. The Centre is an activation node for the Valle de Salazar scale, which is the scale of its lineal infrastructures (Salazar River and the NA-178 road), so that the building is considered an INFORMATIONAL LANDMARK that stands out ON THE EDGE OF THE ROAD in order to reach the principal goal: IDENTITY AND VISIBILITY.

The building is integrated successfully into the environment respecting and resolving the apparent contradiction offered by the location. The building is equally stressed by the requirements of an industrial environment and by a landscape of unique beauty that surrounds it.

 

Interior View (Images Courtesy Fernando Alda)

The Centre is precisely inserted into the landscape and the local CONTEXT through the following devices: the use of a traditional pitched roof structure of the Navarre Pyrenees, employing the industrial typology from the surrounding area and capturing the natural qualities of the Valle de Salazar landscape to improve the visibility of the features of the middle Valle landscape (between the two main landscape nodes which are in the South, the Foces of Arbayún and Lumbier, and in the North side, the Selva de Irati). Finally, the building is integrated into the site through the three materials applied: steel sheets (industrial context), pinewood (economical and cultural context) and the local limestone (local and sustainable context).

 

Interior View (Images Courtesy Fernando Alda)

The program has a hybrid nature, and comprehensive public (multipurpose area and public administration of the Valle) and private (commercial and industrial uses) functions. This is made possible through a TYPOLOGY designed around a sequence of three stripes with a changing section, which is very flexible for future functions and transversal connections.

The central stripe, or the join stripe of the complex, works as a temperature control according to the summer-winter cycles. In terms of energy, the building gets the highest rating possible, thanks to the generation of heat through a biomass boiler, which is a very appropriate solution due to the location in the Pyrenees and the important local timber industry. Due to the local climate, the building has a 120mm thick mineral wool insulation, well above what is required to ensure an optimal energy performance and minimize maintenance costs.

 

Interior View (Images Courtesy Fernando Alda)

Competition Model

Elevation design

Ground floor plan

Section

Related posts:

Tags: ,

Categories: Autocad, Mixed use, Photoshop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy