Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

School of Music of the Polytechnic Institute of Lisbon, Portugal by João Luís Carrilho da Graça, architect

 
February 29th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: João Luís Carrilho da Graça, architect

When I first started working on this project I happened to be visiting Eero Saarinen’s School of Music in Ann Harbor. Even though the building is interesting, it struck me as odd that no music could be heard in the passageways, not even in the common spaces. At about the same time I watched a documentary about the Music Conservatory in Santiago de Cuba, it was an old colonial house filled with people, joy and music. For this project, I wanted to push to the limits the possibility of acoustic excellence – and also the seclusion and soundproofing of every space, as well as convey the conviviality and extroversion particular to certain musical practices.

Exterior View

  • Architect: João Luís Carrilho da Graça, architect
  • Name of Project: School of Music of the Polytechnic Institute of Lisbon
  • Location: Lisbon, Portugal
  • Period: 2005-2008
  • Area: 16 900 m2
  • Cost: 12 500 000.00 €
  • Client: Instituto Politécnico de Lisboa

 

Interior View

  • Team work: Giulia de Appolonia, Susana Rato, Paulo Costa, João Manuel Alves, Filipe Homem, Inês Cortesão, Carlos Pereira, Miguel Costa, Pedro Teixeira de Melo, architects. Tiago Castela, Julieta Cunha,Paula Miranda, Joanna Malitzki, Miguel Casal Ribeiro, Frederique Petit, trainees; Nuno Pinto, graphic modelling; Paulo Barreto and Vanda Neto, models.
  • Structural Engineering: AFA consultores de engenharia – António Adão da Fonseca, Pedro Morujão
  • Mechanical Planning: José Galvão Teles
  • Acoustics: COMMINS ACOUSTIC WORKSHOP – Daniel Commins; ABSORSOR –  Luís Conde Santos
  • Electrial planning, communication and security systems: Rúben Sobral
  • Natural lighting planning: Luís Fernandes
  • Water Supply Systems and plumbing: AFA consultores de engenharia – Paulo Silva
  • Security planning: António Portugal
  • Landscape architecture: GLOBAL – João Gomes da Silva

Exterior View

As for the inside/outside relationship and air-conditioning, I also wanted to achieve the equilibrium, or get the best of both worlds: opening towards the outside and, as an alternative, a mechanical and sophisticated climatization of each space.

The urban struggle for central and accessible sites results in many schools, even music schools, clinics and hospitals being located in very noisy areas such as this. It is a vibrant area with a certain “suburban centrality”.

 

Interior View

The clearest statement of this project was the creation of an exterior space – a large patio covered with grass – formed by a volume that gradually increases in height and protects it from the exterior noise. As the top of the building gently slopes upwards, the rooms grow successively higher, from smaller classrooms meant for instruments that produce a weaker sound (the flute, for instance), to larger rooms meant for percussion instruments. The outside of the school is an almost blind volume, except for the corners, where large glass surfaces make the view explode on the inside. But not the sound.

Interior View

All the public spaces and larger rooms were built in the lower floors. The Auditorium is the main space of the building, with a seating capacity of 448 people. Though it is mainly a teaching space, it should be prepared to host musical performances of the highest level, and thus its acoustic requirements are very demanding. Is form is a wooden shell.

In addition to the teaching spaces, there are a variety of rooms with different dimensions and another (smaller) auditorium. The great “loggia” that surrounds them serves as a spare space for future extensions to the school. The library, cafeteria, office area and staff rooms occupy the southern part of this floor.

Using concrete as our main building material was a simple way of obtaining high levels of acoustic stability and insulation. Silence. The floor in the rooms is made out of wood. It vibrates.

 

Interior View

Interior View

Interior View

Interior View

Night View

Exterior View

Exterior View

Related posts:

Tags: ,

Categories: Educational Institute, School

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy