Open side-bar Menu

Archive for February, 2012

The Shanxi Grand Theater in Taiyuan, China by Arte Charpentier Architectes

Wednesday, February 15th, 2012

Article source: Arte Charpentier Architectes

The gate of Taiyuan – Taiyuan is situated in the province of Shanxi in the northeast of China. In the centre of a basin overhung by two mountains ranges – the Lu¨liang Mountains to the west and the Taihang Mountains to the east – the city is currently undergoing rapid development, as a result imposing reflections on its planning and scope. The project of the Shanxi opera house in Taiyuan is at the heart of these challenges. Situated in the new district of Changfeng, in the heart of a green island, it participates in the creation of a new centrality for the city.

The Shanxi Grand Theater


Nature Museum St.Gallen in Switzerland by Kit

Wednesday, February 15th, 2012

Article source: Kit

The project for the Nature Museum St.Gallen is conceived as a continuation of the surrounding landscape, an interplay between building mass and topography. Similar to a tectonic shift the volume is divided in to two mutually deformed parts. The resulting plan figure orients itself along the two dominant urban axes: the main road to Rohrschach and the diagonally crossing highway A1. The staggered volume of the building defines clear exterior spaces and anchors the building in its urban context.


  • Architects: Kit
  • Project: Nature Museum St.Gallen
  • Location: St.Gallen, Switzerland
  • Status: Open competition
  • Type: Museum
  • Time: 2009
  • Size: 4600 m2
  • Budget: 25.0 Mio
  • Landscape Design: Matthias Schneebeli
  • Structural Engineering: WGG Schnetzer Puskas Ingenieure AG
  • Environmental Engeneering: Waldhauser Haustechnik AG


ST. Chapel-Bell Tower in Yerevan, Armenia by SMV Architects

Wednesday, February 15th, 2012

Article source: Sargis Sardaryan

The Chapel-Bell Tower was built on the territory of the Asylum of the aged people and is operating under authority of the Armenian Apostolic Church. The structure’s composition is multiaxial and is provided for numerous viewpoints. The Chapel dominates the surrounding large green area due to its slenderness and light color. Its volume is formed by the two main intertwining sub-volumes. These are a pyramidal solid and a tetrahedral dome which connect to each other by two rectangular pylons. The two volumes symbolize the earthly and celestial worlds.

Image Courtesy Sargis Sardaryan

  • Architects: SMV Architects
  • Project: ST. Khatch/Cross/ Chapel-Bell Tower
  • Location: The Asylum of the aged people in Yerevan
  • Architect Design: Sargis Sardaryan
  • Structural engeneer: Levon Tumanyan
  • Structure: Reinforced Concrete with Stone Cladding (Tufa Tiles)
  • Completion Date: November 2000
  • Photos: By Author


Brian Road in Johannesburg, South Africa by Nico van der Meulen Architects (designed using AutoCAD and Revit)

Wednesday, February 15th, 2012

Article source: Nico van der Meulen Architects

Nico van der Meulen Architects transformed what was originally a 1970s house into a home ideal for the 21st century.  The architectural firm created an atrium and a moat around the hall and dining room, with a curtain of water falling past a cut-out in the atrium wall.  The end result is a beautiful breakfast garden to the east of the kitchen, overlooking the moat and water feature.  The family and dining room opens onto a spacious 13 m x 6 m lanai through frame less folding doors – an excellent idea as this doubles the space available for entertaining during the long South African summers.  The interior walls were removed to create a spectacular double volume living area and to form a more seamless floor plan.  The roof over the lanai is suspended from a two-storey-high beam traversing the pool.  The outcome is a contemporary home that is open-plan with north-facing layout ideal for family living and entertaining.

Image Courtesy Nico and Rudolph van der

  • Architects: Nico van der Meulen Architects
  • Project: Brian Road
  • Location: Johannesburg, South Africa
  • Software used: Autodesk Autocad and Autodesk Revit Architecture


House in Leiden, The Netherlands by SAMF Arquitectos

Wednesday, February 15th, 2012

Article source: SAMF Arquitectos

This house in Leiden, NL, is integrated into a large 17th century stable whose use has been altered to accommodate six different houses. In this long process of residential occupation, internally, the original clarity and direct quality of the construction had been lost. The renovation essentially sought to clear the space, which was excessively partitioned, so as to regain a unified vision of the house and rediscover its character and spatial qualities.

Image Courtesy João Morgado


Casa Lama in Mallorca, Santa Ponsa

Wednesday, February 15th, 2012

Located on the rocky coast of the Balearic Island of Mallorca in Santa Ponsa, not far from Palma, this family house is pushed into a steep hillside, celebrating its Mediterranean proximity. The design responds to the site’s foremost demand, which is to open itself up to the seascape. A succession of terraces modulates the terrain from the street level to the bottom of the site, defining areas in which the house ties in with spaces outdoors: a sculpture garden, a dining loggia, a sun terrace, and a pool.

East Elevation

  • Architects: Stelle Architects
  • Project: Casa Lama
  • Location: Mallorca, Santa Ponsa
  • Design Team: Frederick Stelle, Luca Campaiola, Vicente Tomas and Angel Sanchez-Cantalejo
  • Associate Architect: SCT Estudio de Arcquitectura
  • 3D Renderings: Luca Campaiola, Stelle Architects
  • Software used: VectorWorks


Conrad Prebys Emergency & Trauma Center in San Diego, California by McCarthy Building Companies, Inc.

Wednesday, February 15th, 2012

Article source: McCarthy Building Companies, Inc.

McCarthy Building Companies, Inc., ( has completed construction of the 13,500-square-foot addition to the emergency department and trauma center at Scripps Mercy Hospital, located at 4077 Fifth Ave. in the Hill crest area of San Diego.  Scripps Health officials recently dedicated the expanded facility, renaming it the “Conrad Prebys Emergency & Trauma Center” in honor of its largest donor.

Front Exterior Dusk (Image Courtesy Steven Whalen)



Renovation And Extension Of The German School in Lisbon, Portugal by João Luís Carrilho da Graça (Designed using ArchiCAD)

Tuesday, February 14th, 2012

Article source: João Luís Carrilho da Graça


When the German School of Lisbon was first built in 1961, architectural practice in Portugal was divided into Estado Novo architecture and a growing resistance to it, resulting from the 1st National Congress of Architecture in 1948, the creation of the Modern Architects Organization that same year, and the publication of the Popular Architecture Survey that took place between 1955 and 1961.

Night View (Images Courtesy fg+sg)

  • ARCHITECT: João Luís Carrilho da Graça
  • NAME OF PROJECT: Renovation And Extension Of The German School in Lisbon
  • LOCATION: Lisbon, Portugal
  • CLIENT: Escola Alemã de Lisboa
  • TEAMWORK: Francisco Freire, Paulo Costa, Joanna Malitski, Vera Schmidberger, Paula Miranda, Marcos Roque, Raquel Morais, Luis Cordeiro, Vanessa Pimenta, architect; Nuno Pinto, drawing.
  • STRUCTURAL ENGINEERING: AFA consultores de engenharia, Rodrigo Castro, engineer
  • PHOTO CREDIT: fg+sg and JLCG
  • Software used: ArchiCAD


Kalmar Museum of Art in Stockholm archipelago, Sweden by Tham & Videgård Arkitekter

Tuesday, February 14th, 2012

Article source: Tham & Videgård Arkitekter

On a remote island in the Stockholm archipelago, this small house is built within the context and specific conditions for construction that no car access for transports result in.  Around an central open space, four small rooms for sleeping, storage and bath are placed, one in each corner. Light enters through a skylight and large glazed niches that underscores the atelier like character of the central space, as it opens up toward the sky and its green environs in 360°.

Image Courtesy Åke E:son Lindman

  • Architects: Tham & Videgård Arkitekter
  • Project: Kalmar Museum of Art
  • Location: Kalmar, Sweden
  • Client: Municipality of Kalmar
  • Area: 2500 sqm
  • Team: Martin Videgård, Bolle Tham, Lukas Thiel, Tove Belfrage, Erik Wåhlström, Johan Björkholm
  • Photographer: Åke E:son Lindman
  • Built area: 1594 sqm + refurbishment of existing restaurant building.
  • Construction time: 18 months


Small House in Tokyo, Japan by Unemori Architects

Tuesday, February 14th, 2012

Article source: Unemori Architects

The small house which the married couple and their child live stands at the densely populated area in Tokyo. Though the neighboring houses is very close, I aimed to design the house which exceed the physical narrowness living at the city.


Exterior View (Images Courtesy Ken Sasajima)

  • Architect: Unemori Architects
  • Name of Project: Small House
  • Location: Meguro-ku, Tokyo, Japan
  • Principal use: Private residence
  • Family type: Couple+child
  • Photographer: Ken Sasajima


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy