Open side-bar Menu

Archive for February, 2012

Vandijk Fashion Store in Rotterdam, The Netherlands by OOZE

Sunday, February 5th, 2012

Article source: OOZE

The VANDIJK FASHION STORE lies on the ground floor of a 19th century Dutch style city building in a typically very long and narrow space.

The shop presents itself as an extension of the street rather than a separate luxury unit. A frame-less pane of glass contributes to this blurring of the threshold between inside and out. It sets the interior space as an extension of the street-scape.


Interior View

  • Architect: OOZE
  • Name of project: Vandijk Fashion Store
  • Location: Rotterdam, The Netherlands
  • Type of Project: Fashion Store interior
  • Building Costs: 100 000 Euros
  • Client: Wendela van Dijk


Polikatoikea in Oporto, Portugal by Filipe Magalhaes and Ana Luisa Soares

Sunday, February 5th, 2012

Article source: Filipe Magalhaes and Ana Luisa Soares

‘Polikatoikea’ seeks a compromise between a greek rule (polikatoika) and a swedish philosophy (ikea). The project is an (almost) politic move that seeks the densification of the city through a low-cost construction targeting a young and unattached client. (On a conceptual level) the project attempts to provide an idea that fights the ‘desertification’ where, in face of an unstable economic conjecture, the low cost appears as a possible (and affordable) solution. Architect: Filipe Magalhaes and Ana Luisa Soares.


  • Architect: Filipe Magalhaes and Ana Luisa Soares
  • Name of Project: Polikatoikea
  • Location: Oporto, Portugal
  • Competition: Open ideas competition (1st prize)
  • Organizers: Origami architectural competitions
  • Dates: November 2011 / January 2012


La Grajera in Logroño, Spain by Virai Arquitectos

Sunday, February 5th, 2012

Article source: Virai Arquitectos

In the estate of La Grajera, west of the city of Logroño and only a few yards from the Camino de Santiago, we find the Institutional Winery of La Grajera.

The Project seeks an equilibrium between the need to announce the presence of the winery and the desire to merge with the landscape: the volumes follow the deformations of the land and are interrupted, moving towards the forest, remaining close to its border and thus respecting the existing vegetation.

Image Courtesy José Manuel Cutillas

  • Architects: Virai Arquitectos (Marta Parra+Juan Manuel Herranz)
  • Project: La Grajera
  • Location: Logroño,La Rioja, Spain
  • First prize competition: May 2000
  • Working project: 2004-2007
  • Working period: September 2009- June 2011
  • CLIENT: Consejería de Agricultura, Ganadería y Desarrollo Rural. Gobierno de la Rioja.
  • LOCATION: estate of La Grajera , Logroño, La Rioja, Spain
  • AREA: 6.900 m2
  • COST: 11.292.757,45 euros
  • Software used: Bricscad and Cype


Loft Appartment in Kiev, Ukraine by Architectural bureau

Friday, February 3rd, 2012

Article source: Architectural bureau

Working on the Project we tried to prove to client and to ourselves that concrete could be warm, wood could be smooth and metal could be soft. The project itself was a top floor 3-level penthouse with total space of 380sq.m., located in the heart of Kyiv on a Dnieperriver. Third floor of the apartment comprised an open terrace facing Kyiv left bank panorama on a south-east with total space of 250sq.m.


Terrace (Images Courtesy Vyacheslav Balbek)

  • Architect: Architectural bureau
  • Name of Project: Loft Appartment
  • Location: Kiev, Ukraine
  • Team: Vyacheslav Balbek, Olga Bogdanova, Alena Makagon
  • Project Area: 630 sq.m.
  • Project Year: 2009-2011
  • Photographs: Vyacheslav Balbek


Exposition Le Désir Du Neutre in Montreal, Canada by Éric Gauthier Architecte

Friday, February 3rd, 2012

Article source: Éric Gauthier

The ‘désir du neutre’ is a ‘pathos’, Roland Barthes would have said, a dream of modern architecture that in today’s context expresses a critical position that is particularly contentious. The desire for neutrality sets itself up in direct opposition to the desires for distinction, for expression, to be symbolic, for a sense of identity or branding. It is a search for a state that suspends the tensions between architecture and its milieu and within the composition of architecture itself. But the desire for neutrality is not neutral. It conveys an ethical and aesthetic commitment which manifests itself not by failing to act or by retreating, but rather by creating strategies and figures that are simultaneously precise and strong.

Image Courtesy Steve Montpetit

  • Architects: Éric Gauthier
  • Project: Exposition Le Désir Du Neutre
  • Location: Montreal, QC Canada
  • Photography: Steve Montpetit


Social Condenser for Superior in Arizona by blank studio architecture

Friday, February 3rd, 2012

Article source: blank studio architecture

New gallery / public house for a small mining town in eastern Arizona.

The Social Condenser project is located at the base of the Superstition Mountain Range in the Town of Superior, Arizona which was founded in 1882 and has strong ties to mining of copper, silver and gold. The project is uniquely positioned between historic Main Street and Queen Creek. The site consists of two parcels, the project parcel to the north and an open landscaped parcel to be developed into future outdoor dining and music pavilion, and is bisected by an access path from the upper street level and a lower wooden footbridge that spans across the creek.


Images Courtesy Bill Timmerman, Timmerman Photography, Incorporated

  • Achitect: blank studio architecture
  • Name of Project: Social Condenser for Superior
  • Location: Superior, Arizona
  • Construction: Complete – July 2007
  • Project area: 1,290 sq. ft. (120 sq. m.) interior + 455 sq. ft. (42 sq. m.) outdoor dining terrace [main level], 985 sq. ft. (91.5 sq. m.) interior [lower level]
  • Photography: Bill Timmerman, Timmerman Photography, Incorporated


Kwakkel Showroom in Apeldoorn, the Netherlands by Wiel Arets Architects

Friday, February 3rd, 2012

Article source: Wiel Arets Architects

Located in a newly formed industrial area within the municipality of Apeldoorn between the city center and the national highway, Kwakkel, which distributes building and sanitary ware, required new facilities for their diverse program; administration, showroom, storage, service area, as well as cafeteria and restaurant overlaying the customary showroom program with additional public use.

Image Courtesy Kim Zwarts, Jan Bitter

  • Architects: Wiel Arets Architects
  • Project: Kwakkel Showroom
  • Location: Apeldoorn Noord, the Netherlands
  • Project Team: Wiel Arets, William Fung, Harold Hermans, Philippe Dirix, Carl Augustijns
  • Collaborators: Harold Aspers, Elsa Caetano, Jacques van Eyck, Frank Menzel, Mai Henriksen, Markus Elminger
  • Models: William Fung, Sebastian Nau
  • Site supervisors: Harold Hermans
  • Date of design: 1999 – 2001
  • Date of completion: 2001 – 2002
  • Photographs: Kim Zwarts, Jan Bitter
  • Client: Kwakkel B.V.
  • Program: Showroom, offices, storage accomodation
  • Area: 5.400 m2


Greenland Group Suzhou Center in Wujiang, China by SOM

Friday, February 3rd, 2012

Article source: SOM

The Chicago office of Skidmore, Owings & Merrill LLP (SOM) proudly announces that it has won an international competition to design the Greenland Group Suzhou Center, in Wujiang, China. The 358-meter supertall tower will become the defining visual landmark for both the new Wujiang lakefront development and for the city as a whole.

Night Aerial View of Tower (Image Courtesy SOM | Crystal CG)

  • Architects: SOM
  • Project: Greenland Group Suzhou Center
  • Location: Wujiang, China


VanDusen Botanical Garden’s New Visitor Centre in Vancouver, Canada by Perkins+Will

Friday, February 3rd, 2012

Article source: Perkins+Will

The VanDusen Botanical Garden Visitor Centre creates a harmonious balance between architecture and landscape—from a visual and ecological perspective. Inspired by the organic forms and natural systems of a native orchid, the building is organized into undulating green roof ‘petals’ that float above rammed earth and concrete walls.

Night View

  • Architect: Perkins+Will
  • Name of Project: VanDusen Botanical Garden’s New Visitor Centre
  • Location: Vancouver, Canada


Melting Pot in New York City by HartnessVision and YGS

Friday, February 3rd, 2012

Article source: HartnessVision and YGS

New York City AIDS Memorial Park Competition

The combined site is experienced through the 2 ramped passageways,  that begin and end at the same place but remain separate. “Health “–  embodied by the verdant park, benches, and vegetation– surrounds  “Infection”–symbolized by an isolated ramp. The two realities are visible  to each other but separated by a glass enclosure.


  • Architect: HartnessVision and YGS
  • Name of Project: Melting Pot
  • Location: New York City, USA
  • Scope: NYC’s first AIDS memorial, creation of park
  • Size: 18,000 sq ft
  • Budget: $30Million
  • Design Partners: Yael Getz-Schoen, AIA, LEED-AP
  • Software used:
      Plans, sections: sketchup
      Modeling : Sketchup, 3DS Max
      Rendering: 3DS Max
      Post production: Photoshop, InDesign


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy