Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Extension of the Sports Hall in Eichi, Switzerland by L3P Architekten AG

March 1st, 2012 by Sumit Singhal

Article source: L3P Architekten AG

The existing Eichi Centre stands out through the composition and no-frills interaction of the simple cube. The rough plastering in various warm tones that is used on the facade comes alive with the interaction of light and intensity. The centre was built in 1985 by the architect Walter Schindler and in 2007 the new schoolhouse annex was completed by our office. In mind of a continuation, we used the same facade materials for the sports / school hall extensions. The existing colour concept in warm orange-red tones is continued and extended with a new colour tone.

Extension of the Sports Hall

  • Architects: L3P Architekten AG
  • Project: Extension of the Sports Hall
  • Location: Eichi Centre Niederglatt Switzerland

Ball Metapher

The multifunctional double sports hall appears as a compact structure and so forms the architectural completion of the school grounds to the south-west. The internal structure consists of a two-storey room overview to the west and the adjacent halls to the east. The stage is arranged on the long side of the new sports hall annex. The new two-storey foyer is aligned with the outer sports area and has a generous glass facade. The toilets, office and outer equipment room are designed for the ground floor and are also accessible from outside.

Extension of the Sports Hall

The change rooms and showers are found on the first floor and are accessible through a spectator gallery that is open to the halls. For fire prevention security, the halls and the new accesses are designed as one fire area. This allows an extremely variable usage – as the name “multifunctional hall” suggests. The existing sports hall lost its vertical window surface to the south through the construction of the new annex. Northern-oriented skylights were left. The existing supporting structure was calculated with the responsible engineer who calculated the structure in 1985.

Extension of the Sports Hall

Aging of the concrete and the resulting higher compression strength allowed for individual circular perforations. Due to expenditure, the idea of round and playfully ordered skylights was abandoned. As a creative compensation the architects integrated circular milling in – and plywood facing on – the exposed concrete walls. Generally the circle is omnipresent: round milling and perforations have been integrated in the concrete walls of the viewing gallery, respectively, the new walls being accordingly designed. Like jumping balls, a metaphor is formed with the circular milling, which makes the halls very attractive spatially.

Extension of the Sports Hall

Extension of the Sports Hall

Extension of the Sports Hall

Extension of the Sports Hall

Related posts:

Tags: ,

Category: Sports Hall

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy