Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Quinta Do Vallado Winery in Peso da Régua, Portugal by Francisco Vieira de Campos

 
March 1st, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Francisco Vieira de Campos

In a landscape as unique and astonishing as Douro, any intervention must be very precise. That’s why the first challenge was to underline the distinctive identity of the project while carefully respecting the landscape. Each gesture had to be incisive, adapting itself to the given programme while conquering an expressiveness that could value both the built complex and the surrounding landscape. The expansion project for Quinta do Vallado included two areas of intervention – production and leisure – and a supplemental challenge: to maintain and to integrate the per-existing buildings in a new complex with a clearly contemporary vocabulary. The unification of all these purposes needed great technical precision and resulted in great simplicity, both in the use of material and in the creation of forms. This assured minimal impact to the landscape but the same economy of means was used to create very seductive spaces. Seduction of the visitor was always part of the game.

Overall view of the winery (Image Courtesy Alberto Plácido 2010)

  • Architects: Francisco Vieira de Campos, Guedes + DeCampos
  • Project: Quinta Do Vallado Winery
  • Location: Peso da Régua, Portugal
  • CLIENT: Quinta do Vallado, Sociedade Agrícola, Lda
  • AUTHOR: Francisco Vieira de Campos
  • COORDINATOR: Francisco Vieira de Campos
  • PROJECT TEAM: Mariana Sendas, Cristina Maximino, Inês Mesquita, Luís Campos, Adalgisa Lopes, Francisco Lencastre, Joana Miguel, Tiago Souto e Castro, Ana Leite Fernandes, João Pontes, Miguel Brochado
  • Software used: AutoCAD

 

Wine cellar top view (Image Courtesy Alberto Plácido 2010)

  • STRUCTURAL ENGINEERING: Adão da Fonseca, Tiago Alves – ADFconsultores, SA
  • ELECTRICAL ENGINEERING: Fernando Aires – GPIC, Lda
  • MECHANICHAL ENGINEERING: Raul Bessa – GET, Lda
  • HYDRAULIC ENGINEERING: Fernanda Valente – Newton-C, Lda
  • ACOUSTICS: Raul Calejo – SOPSEC, SA
  • OENOLOGY EQUIPMENT AND INSTALLATIONS: Daniel Bastos – Metalúrgica Progresso, Lda
  • TRAFFIC ENGINEERING: Homero Correia
  • CONSTRUCTOR: Ferreira Construções S.A.
  • DATE OF PROJECT: 2007-2010
  • DATE OF CONSTRUCTION: 2008-2011
  • AREA: 4142,00 m²
  • PHOTOGRAPHY: Alberto Plácido 2010

Access staircase to the wine cellar (Image Courtesy Alberto Plácido 2010)

Gravity Winery – Enlargement Project

The proposal of enlargement of the Quinta do Vallado Winery conciliates the need of the extension of the existing cellar with the proper integration in the landscape. The intervention aims to maintain the existing buildings, completing them with the necessary reorganization of the construction of new buildings: Fermentation Warehouse, Hogshead Warehouse and Reception.

Area of presses (Image Courtesy Alberto Plácido 2010)

The extension of the winery that functions by gravity forces the understanding of the whole productive system and requires great severity, discipline, and restriction in the layout of the building’s quotas. The new volumes create a relation of tension and balance between buildings and topography, merging in the land declaring its artificial nature. The Hogshead Warehouse is at the same time autonomous and dialogues with the landscape, bearing in mind the topography of the Douro’s terraced landscape.

Existing and new warehouse (Image Courtesy Alberto Plácido 2010)

A big encrusted mass in the field ends in a cantilevered beam. Therefore, or the building is embedded in the ground, becoming a rock and also a physical barrier, or it loosens, allowing its crossing. The project conciliates the structure and infrastructure in the conception of the ancestral arch form.

Fermentation access tunnel (Image Courtesy Alberto Plácido 2010)

The Hogshead Warehouse with an exterior parallelepiped volume and an interior arch space presents a mass that allows a good heat insulation performance. The omittance of the non-resistant material of the walls creates the possibility of the existence of a ventilation space, as well as an infrastructure tunnel and a natural ventilation system.

Fermentation interior view (Image Courtesy Alberto Plácido 2010)

All the volumes are built in concrete with a roughening finishing in the interior. On the outside the buildings are coated with local burnt shale worked in a contemporary way.

Reception area (Image Courtesy Alberto Plácido 2010)

Reception entrance overallview (Image Courtesy Alberto Plácido 2010)

Shale stone wall detail (Image Courtesy Alberto Plácido 2010)

Wine cellar road access (Image Courtesy Alberto Plácido 2010)

Related posts:

Tags: ,

Categories: Autocad, Winery

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy