Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

15° Off-White House in Holland Park, London in Paul McAneary Architects

 
March 2nd, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Paul McAneary Architects

The clients requested a large space for their young family’s life. Paul McAneary Architects responded with an open-plan design concept, to remove all of the internal walls of the existing building without any trace of columns nor beams and to create a seamless connection from the entrance right through to the garden. A faceted ceiling-scape was designed to force light deeper into the ground floor plan.

Image Courtesy Ståle Eriksen

  • Architects: Paul McAneary Architects
  • Project: 15° Off-White House
  • Location: Holland Park, London
  • Completion Date: 2009
  • Contract Value: £ 150k
  • Area: 145 sqm
  • Client: Private Family
  • Design Team: Paul McAneary, Daniel Morgan, Matthias Laumayer,
  • Contractor: Typhoon
  • Supplier: Farrow & Ball
  • Photographer: Ståle Eriksen
  • Software used: Vectorworks

Image Courtesy Ståle Eriksen

Storage space is vital to be discrete in the open plan so PMA excavated a vault below the ground floor and the kitchen’s perimeter became storage walls whose doors repeat a vertical and tranquil rhythm throughout. By utilizing Ikea carcasses hidden behind bespoke high quality lacquered doors PMA managed to keep to budget. The design of the top two floors required a comparatively smaller intervention however PMA felt that the staircase connecting the new open plan ground floor to the rest of the house should be an important central feature. Like a passenger aircraft staircase it appears to have been dropped from a flawless cut in the ceiling as its glass balustrades reflect and define the stairs as you descend into what used to be an old garage.

Image Courtesy Ståle Eriksen

Key Facts :
Clutter free and practical space;
Use of warm colours and natural materials create a suggestive and relaxing living space;
Visual impact of the staircase landing into the new open plan and the pleasurable tectonic experience of descending it;
Clever storage concealed by high quality doors is functional- contemporary design at a reasonable price.

Image Courtesy Ståle Eriksen

Image Courtesy Ståle Eriksen

Image Courtesy Ståle Eriksen

Ground floor plan

Section

Related posts:

Tags: ,

Categories: House, Vectorworks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy