Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Office of Technical Center in La Grande Motte, France by N+B Architectes

March 4th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: N+B Architectes

La Grande Motte city, situated at the edge of the Mediterranean Sea, benefits from a soft and moderate climate. The project of construction of new offices for the technical services of the city of La Grande Motte takes place in a very widely afforested ground. It is a remarkable environment, thanks to the natural elements that surrounds it. So the project testifies of a profound respect for present natural elements while offering a new determinedly contemporary image. The landscape and architectural project presents a strong unity, stemming from the qualities of the place, in order to compose spaces where the environmental quality will be a vector of development.

Exterior View (Images Courtesy Paul Kozlowski)

  • Architect: N+B Architectes - Elodie Nourrigat & Jacques Brion
  • Name of Project: Office of Technical Center
  • Location: La Grande Motte, France
  • Client: La ville de la Grande Motte
  • Surface: 1515m²
  • Building  Scale: RDC
  • Cost: 835 000 € HT
  • Planning: June 2008 – June 2010
  • Program: Office of Center of technical services of la grande Motte city
  • Photograph: Paul Kozlowski

The architectural concept is deeply connected to the necessary feature for such a program, as well as to the existing landscape. It was essential to answer this problem vigorously.

Our will is double: think of a functional project, and, set up a place of life in agreement with the Mediterranean climatic conditions. This has to take place as simply as possible, with humility and efficiency. We thus propose simple volumes for the whole building, with sober and pure lines to assert its insertion in the site.

Exterior View (Images Courtesy Paul Kozlowski)

A particular attention is so brought to the insertion of the building in the site. It is conceived as a topographic line, drawn by a unique material (wood), offering it a spatial but also a visual unity. It is under this landscape line established by a flat roof that the entities of the program take place. It was thought to emphasize the surrounding landscape while identifying and protecting exploitable outer spaces. Conceived in the continuity of the surrounding vegetable masses, these limits ease the incidence of the new building in the landscape and create a visual and hearing filter protecting the workspaces of the outside nuisances. So, the building consists of a fold, developing two side walls constituted in a homogeneous way.

Images Courtesy Paul Kozlowski

The project proposes a stake in retreat of the glazed facades and the implementation of wooden canopies connecting the high and low entities of the fold. This device creates a thick façade, protecting from the sun, while allowing taking advantage of a direct connection between the inside and the outside thanks to wide openings. The device also allows a spatial and visual continuity while answering the Mediterranean climatic constraints. The project is completely wooden built. It is an environmental choice which we made by working with local essences of pines, but also in order to assure a technical, constructive and functional simplicity.


Exterior View (Images Courtesy Paul Kozlowski)

We are aware that in this place, in the heart of a wooded space but also in an urban zone, the notion old perpetuity is a real stake of construction. The reflection we wish to set up is of order qualitative. We answer it by the implementation of long-lasting materials, by the adapted conception of the building and its arrangements, allowing a cost cutting of maintenance for the project owner and the users, as well as by the potentiality offered to the new building to adapt itself to the requirements of environmental quality.


Images Courtesy Paul Kozlowski

Thinking of a sustainable development requires naturally taking into account the quality of materials, to make a technical work on the energies uses, but also to set up a logic space. It is in the sense that we undertook this project. The intervention we propose restores coherence and feature to the site entities thanks to a new spatial scenography and to the development of the existing heritage.


Exterior View (Images Courtesy Paul Kozlowski)

Exterior View (Images Courtesy Paul Kozlowski)

Related posts:

Tags: ,

Category: Offices

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy