Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal is the President of IBSystems, the parent company of AECCafe.com, MCADCafe, EDACafe.Com, GISCafe.Com, and ShareCG.Com.

Boston Medical Center in Massachusetts by Tsoi/Kobus & Associates

 
March 9th, 2012 by Sanjay Gangal

Article source: Tsoi/Kobus & Associates

The latest in a series of strategic development and planning initiatives by BMC, this ambulatory building embodies the hospital’s mission to provide “exceptional care, without exception.” Located on a highly visible site, the nine story building represents the first phase in a long term effort by Boston Medical Center to transform the image of its Albany Street campus edge. The building will set the stage for future improvements along Albany Street, including a provision for easier pedestrian access and a better defined, active street edge.

Exterior view

Cafe Corner

Modular planning of the clinical floors optimizes flexibility and improves way finding, to maximize efficiencies and improve quality of service. A perimeter corridor with a southern exposure provides access to the various clinics and offers orienting views to the world outside Clinic waiting rooms organized off of the corridor benefit from natural views and light Clear organization and a simple circulation system ease patient and staff use, with corridors arranged to provide direct or indirect access to daylight

Corridor

DESIGN DETAILS

Natural materials such as warm wood, stone and a tranquil bamboo garden help achieve a high aesthetic for this urban hospital, creating connectivity through mirroring the exterior environment in the interior public space. The fluid transition of terracotta panels blends the building’s unique facade with the interior, helping to highlight the lobby and welcome desk, immediately orienting visitors within the space ART PROGRAM orienting visitors within the space

Exterior Details

ART PROGRAM

A tribute to the campus history and its current urban context exists as a graphic wall in the Café, beautifully juxtaposing images of the hospital’s old architecture against the extant brownstones within the visitors’ view. A requirement of demolishing the existing site was to incorporate a historical display within the new Ambulatory building, to pay homage to the site’s past heritage and the medical advances made within the Maternity Building.

The architect worked closely with the client, paying strict attention to the hospital’s urban context and Boston community. This collaboration resulted in environmental graphics and a holistic art program throughout the building that balances both tradition and modernity.

Graphic wall

A SENSE Of PLACE AND HISTORY

Boston Medical Center has a unique history. In the 1860s the campus was designated to serve the city’s poor; the organization maintains that tradition, through its mission and commitment to community, today. The original campus was the result of a design competition (Gridley Bryant, known for several notable buildings and urban parks), resulting in the original Boston City Hospital, conceived as “pavilions in a garden.” The Ambulatory Care Center now stands on the site of the original Maternity Building. BMC believes in promoting public health through innovative design, which is reflected in the unique facade, choice of materials, and thoughtful use of art and nature throughout the interiors to promote welcoming, healing spaces and provide opportunities for respite.

Lobby

PROJECT DRIVERS

The drivers for this project were both operational and experiential. The client wished to consolidate ambulatory services dispersed throughout its two disparate campuses, still physically disjointed by the decade sold merger of Boston City Hospital and Boston University Medical Center The existing Doctor’s Office Building was undersized for usage demand, and swiftly became obsolete

Lobby

BMC wanted to introduce a memorable experience for visitors: a patient friendly, consistent encounter across the many clinics, from arrival to departure. This is achieved in part through the flexible clinical modules on each floor, as well as the public circulation along the exterior of the building, allowing access to natural daylight and orienting views. The panelized terracotta screen on the south/southwest facing façade combats solar heat gain and glare, and adds a varying degree of transparency; a contemporary spin on the traditional brick found elsewhere on the BMC campus

Lobby elevation

Stair detail

Waiting room

Related posts:

Tags: ,

Category: Medical Center

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy