Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

The Neopharm Office Building in Petah Tikva, Israel by Yoram Shilo and Yael Benaroya

 
March 15th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Yoram Shilo and Yael Benaroya

Client:
The Neopharm Group was established in 1941 and dealt in providing integrated solutions for the medical field – production, marketing and commerce in pharmaceuticals and medical equipment, parallel to a specialization in cleaning soil and water by means of advanced biological technologies.

Architects: Yoram Shilo and Yael Benaroya, established their joint firm in Tel Aviv seven years ago. Both of them are graduates of architecture schools in New York – Benaroya of Cooper Union and Shilo of Columbia.

Image Courtesy Friederike Von Rauch

  • Architects: Yoram Shilo and Yael Benaroya
  • Project: The Neopharm Office Building
  • Location: Petah Tikva, Israel
  • Completion date: 2010
  • Construction: Niv Handasa
  • Construction Engineer: Vera Neustein
  • Interior Design: Shilo Benaroya architecture office

Image Courtesy Friederike Von Rauch

  • Concrete floor: Moshe Eshel
  • Electricity: Udi Waisfeld
  • Air condition: Dan Aviv
  • Glass partitions and doors: Innovate
  • Bridge metal work: Adi 2000
  • Facade – extruded aluminum louver: Hod Aluminum
  • Furniture wood work: Ali Aram – Shinui Carpentry
  • Constructor: Yaniv Construction
  • Photography: Friederike Von Rauch

 

Image Courtesy Friederike Von Rauch

In recent years they have worked mainly on planning private homes and commercial buildings. A home they planned in the Tel Aviv has been featured in the prestigious Phaidon Atlas of 21st Century World Architecture and in the international design magazine Wallpaper.

At the renovated Neopharm building in Petah Tikva, architects Yael Benaroya and Yoram Shilo have given an original means of expression to employees. They have installed a sophisticated facade of moving louvers on the building and have given each employee the possibility of controlling the degree to which the window slats open and the amount of their exposure inside the office.

Image Courtesy Friederike Von Rauch

Seen from the street, the building is a mosaic of opened and half-closed windows – each of them representing the personal climatic preferences of an individual employee. The moving and slanting of the louvers is accomplished through a computer program installed in the workers’ computers and mobile phones.

About two years ago the management wanted to renovate and expand one of the buildings and turn it into up to date headquarters. “Our aim was to take the values of Neopharm – creativity, dynamism and shared productivity – and translate them into the building,” explain the architects. “It was important to them that the building have an aura of respectability that isn’t ostentatious. At the same time, they also wanted something ‘new’ that would reflect their commitment to the environment.”

Image Courtesy Friederike Von Rauch

Benaroya and Shilo suggested two strategies for the renovation. The first was the addition of three stories of new offices on the roof and the second was the installation of a system of facades to give a fresh face to the building.

The ground floor, which in the past served as office and storage space, was reopened to the street while creating a lobby and an employee dining room.

Image Courtesy Friederike Von Rauch

The other floors and the staircases were also completely renovated – all while activity in the building continued as usual. As part of the transformation a steel overhead bridge was installed, connecting the two buildings. The bridge was also planned by the architects (Shilo is a qualified engineer) and the constructive, sophisticated solution offers a panoramic view over the industrial zone.

Image Courtesy Friederike Von Rauch

The new office floors added to the building are organized around a central space into which natural light penetrates through a skylight. This arrangement enables a clear view of the sky and affords workers the opportunity for chance meetings in the shared public spaces. Moreover, the natural light saves a considerable amount on electricity. All the offices facing the space, both those of workers and those of management, are bounded by floor-to-ceiling glass walls.

Image Courtesy Friederike Von Rauch

The palette of materials chosen for the new office floors was aimed at creating a clear contemporary identity – polished concrete for the floor, exposed concrete for the walls, wood paneling on the elevator docks and the staircases and black iron window frames. The lighting, air-conditioning and sprinkler systems are exposed and hanging from the ceilings without the usual panels.

For safety reasons, grilled gates were installed in front of the elevators to seal the floors at night. The architects chose industrialized grilles of the kind used at garages, in order to save costs and to reinforce the rough character of the materials. The main conference room, which is located in the eastern part of the building, opens onto a small roof garden. The company uses the combined space for events and hosting guests from abroad.

Image Courtesy Friederike Von Rauch

The industrialized character of the building also continues on the outside. The louvered facades installed on top of the existing facades telegraph the technological dimension of the company. Double facades are a leading design idea abroad for dealing with energy savings, especially in countries with a long, hot summer like Israel. Solar radiation is stopped by the external facade, and there is cyclical movement of air between the two facades, significantly decreasing the need for air-conditioning inside the building.

Image Courtesy Friederike Von Rauch

“The estimate of the electricity consultant is that within three or four years the savings in electricity consumption will cover the cost of building the double facade,” explain Benaroya and Shilo.

On the roof of the building a system of wind sensors has been installed, which can raise all the louvers at once in case of a storm, for example. In the near future a system of sensors will be installed to control the angle of the louvers according to the movement of the sun during the course of the day and the year.

Was published at Haarez by Noam Dvir January 7, 2011

Image Courtesy Friederike Von Rauch

Image Courtesy Friederike Von Rauch

Image Courtesy Friederike Von Rauch

Related posts:

Tags: ,

Categories: Building, Offices

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy