Open side-bar Menu

Archive for March 16th, 2012

Nordpark Railway Stations in Innsbruck, Austria by Zaha Hadid Architects

Friday, March 16th, 2012

Article source: Zaha Hadid Architects

‘Shell & Shadow’: a unique architectural language of fluidity inspired by natural ice formations, for stations along Innsbruck’s northern chain of mountains. Lightweight organic roof structures float on concrete plinths, their soft shapes and contours creating an artificial landscape that describes the movement and circulation within. The brief called for the design of four stations along cable railway tracks leading to Innsbruck’s northern chain of mountains. Each station had its own unique context, topography, altitude and circulation and adaptation to these specific site conditions was critical to the design approach – while maintaining a coherent overall architectural language.

Nordpark Railway Stations

  • Architects: Zaha Hadid Architects
  • Project: Nordpark Railway Stations
  • Location: Innsbruck, Austria
  • Design: Zaha Hadid with Patrik Schumacher
  • Area: 2500m2
  • Project Completion: Thomas Vietzke
  • Project Architect: Thomas Vietzke
  • Production Team: Caroline Andersen, Makakrai Suthadarat, Marcela Spadaro, Anneka Wagener, Adriano di Gionnis, PeterPichler, Susann Berggren


Windswept in San Francisco, California by Charles Sowers Studios

Friday, March 16th, 2012

Article source: Charles Sowers Studios

Windswept consists of 612 freely rotating wind direction indicators mounted parallel to the wall creating an architectural scale instrument for observing the complex interaction between wind and the building. The wind arrows serve as discrete data points indicating the direction of local flow within the larger phenomenon. Wind gusts, rippling and swirling through the sculpture, visually reveal the complex and ever-changing ways the wind interacts with the building and the environment.

Image Courtesy Bruce Damonte

  • Architects: Charles Sowers Studios
  • Project: Windswept
  • Location: Randal Museum, 199 Museum Way, San Francisco, CA
  • Size: 35’ length / 20’ height
  • Client: San Francisco Arts Commission/Randall Museum
  • Contractor: Rocket Science
  • Engineer: Hom-Pisano Engineers
  • Project Completion: 11/19/2010
  • Photography: Bruce Damonte
  • Architectural metal wall panels: Provided by QC Facades Rainscreen Solutions, Salt Lake City, UT
  • Software used: Autocad and Autodesk Inventor


Health Center Of Ciudad Real in Ciudad Real, Spain by Arquitecnica

Friday, March 16th, 2012

Article source: Arquitecnic

The main entrance to the center is located in the corner of the streets Severe Ochoa and Miguel Delibes and is solved with a smooth ramp in the retreat space, so that it is easily identifiable from the street.

The building is conceived around a central courtyard. It serves as orientation and allow daylight to penetrate the hole interior, both the consulting rooms and the waiting areas. The use of a building of regular and square footprint with a great central courtyard allows the possibility to control all the climate conditions. This “patio” acts as a climatic envelope and provides natural and uniform sunlight to all the areas of the inside.

Image Courtesy Aitor Estevez Olaizola

  • Architects: Arquitecnica- Roberto Moreno Klemming + Peru Cañada Omagogeascoa
  • Project: Health Center Of Ciudad Real
  • Location: Ciudad Real, Spain
  • Collaborators: Laura Fernandez Muñoz, Isabel Dominguez Segura, Nuria Martin Alcaraz
  • Quantity surveyor: Oscar Bernedo Antoñanzas
  • Client: SESCAM
  • Building Contractor: PLODER-UICESA
  • Photography: Aitor Estevez Olaizola


Conde House in Seixal, Portugal by SAMF Arquitectos

Friday, March 16th, 2012

Article source: SAMF Arquitectos

This house, for a musician, is located in a low-density housing area, near a large pinewood, south of Lisbon. The site had an unusual topographical situation, where the construction of the front street had cut the landscape to form a small “cliff” 3/4m high. The house was thought as a substitution of this cliff, maintaining the original situation overlooking the street, over a high sustaining wall. A patio was excavated as the entrance.

Image Courtesy Daniel Malhão

  • Architects: Sara Antunes Mário Ferreira Arquitectos (SAMF)
  • Project: Conde House
  • Location: Pinhal Conde da Cunha, Portugal
  • End Construction: 2011
  • Tipology: Single-Family House
  • Construction area: 312m2
  • Plot area: 750m2
  • Architecture: Sara Antunes Mário Ferreira Arquitectos
  • Colaboration: Arq. Ana Xavier
  • Photography: © Daniel Malhão (DMF Lisboa)
  • Materials: bricks, wood, zinc, stucco, slate stone
  • Software used: AutoCAD


Infiniski Manifesto House in Curacaví, Chile by James & Mau

Friday, March 16th, 2012

Article source: James & Mau

Infiniski designs and builds Eco-friendly houses and buildings based on the use of recycled, reused and non polluting materials and the integration of alternative and renewable energy. The Infiniski projects are designed by James & Mau – Architects and designers Jaime Gaztelu and Mauricio Galeano, founders and partners of Infiniski – James & Mau offer Innovative and contemporary designs based on bioclimatic and modular architecture. Infiniski is not only green, it is cheaper and faster … it tries to think the values of architecture and construction differently; a contribution to the needs of our changing environment.

Image Courtesy Antonio Corcuera

  • Architects: James & Mau
  • Project: Infiniski Manifesto House
  • Location:  Curacaví, Chile
  • Constructed Area: 160 m2 (+ 15 m2 terraces 2nd floor)
  • Landscaping: Infiniski
  • General Contractor and manager: Infiniski
  • Renewable Energy: Infiniski + Geotek
  • Year: 2009
  • Execution Time: 90 days
  • Photograph: Antonio Corcuera
  • Furniture: Cómodo Studio


ASM International Headquarters Renovation in Russell Township, Ohio by Dimit Architects

Friday, March 16th, 2012

Article source: The Chesler Group

The geodesic dome is known as the largest open-work lattice dome in the world. The 60,000 square foot headquarters building is on 45-acres of land. The Chesler Group’s restoration of the ASM Headquarters was awarded Best Architectural Renovation in 2012 by Wallpaper* Magazine, the London based, internationally circulated, design, architecture, and lifestyle magazine. The renovation was completed true to the vision of the original architects and in compliance with the Secretary of the Interior’s Standards for Rehabilitation of Historic Buildings .


  • Architects: Dimit Architects
  • Developers: The Chesler Group
  • Project: ASM International Headquarters Renovation
  • Location:  Russell Township, Ohio
  • Designed by: Cleveland architect John Terence Kelly and world-famous mathematician, philosopher and visionary R. Buckminster Fuller
  • Originally built in: 1959
  • Renovation completed in: July, 2011
  • Materials used: Glass, concrete and steel
  • Photographer: Jeff Goldberg at Esto


Community Center in Praha 4-Michle, Czech Republic by Aulík Fišer Architects

Friday, March 16th, 2012

Article source: Aulík Fišer Architects

While looking for an architectural form we have faced a task that a simple and unpretending building reflecting its purpose would look appropriately in the neighbourhood of office buildings of an absolutely different scale. Even the so far smallest Brumlovka fitness building was much bigger. We found a generous format of a single ‘window‘ into the pronaos, an exterior covered open vestibule in front of the entrance, as the means of balancing the surrounding buildings‘ scale. Its horizontal proportion is directly derived from the elementary prism of the whole building, also horizontal one and of the same dimension. The window is the key motive of the façade and the whole building; figures of people passing behind or standing here are partly hidden from the busy street life behind a screen of bamboo trees.

Community Center

  • Architects: Aulík Fišer architects, Ing.arch. Jan Aulík,,ing.arch.TadeášMatoušek
  • Project: Community Center
  • Location: Za Brumlovkou, Praha 4-Michle, Czech Republic
  • Cooperative civil engineer:ing.MichalPokorný, ing. Martin Kovařík, ing.PetrFranze – M3M s.r.o.
  • Investor:Maranathao.s.
  • Realization company: PSJ a.s.
  • Total Floor area: 1210 m2
  • Total Volume: 9 400 m3
  • Project:  2006-2007
  • Realization:  2007-2009


Galilée in Toulouse, France by Studio Bellecour Architects

Friday, March 16th, 2012

Article source: Studio Bellecour Architects

Galilée is one of the debut projects realized in the UDZ (Urban Development Zone) Andromède, in Blagnac, near Toulouse in France. The particular urban details of this UDZ in Blagnac provided a unique climate for the development of a quality architectural project. The aesthetic of Galilée results from a combination of an interpretation of these urban rules, the immediate aeronautical context, and from the environmental requirements given in the specifications of the UDZ.

Image Courtesy Nicolas BOREL

  • Architects: Studio Bellecour Architects
  • Project: Galilée
  • Location: UDZ Andromède, Blagnac – TOULOUSE, France
  • Client: Altarea COGEDIM
  • Owner: Crédit Suisse
  • Project manager: STUDIO BELLECOUR, SAS d’architecture
  • Architect Design: Wilfrid Bellecour
  • Team: Vincent Ballion, Julien Franco, Brice Kester, Damien Lamy, Sinda Tobni
  • Execution project management: BEFS


Light stage house in Hiroshima, Japan by Future Studio

Friday, March 16th, 2012

Article source: Future Studio

The concept of this house, “sunlight stage” is a proposal of the way of taking sunlight on the site where the condition of sunlight is severe. The taking point of sunlight is set to a high position of the north side of the house, and all plans arise there. It becomes the plan of the curved surface because running on of the sun is analyzed, and the angle of incidence is calculated, and brightness is brought to the residence space by the reflection of sunlight.

Light stage (Image Courtesy Toshiyuki Yano)

  • Architects: Future Studio
  • Project: Light stage house
  • Location: Hiroshima, Japan
  • Architect Design: Bunzo Ogawa
  • Use: Private house
  • Building area :  52.14sqm


Open house in Hollywood Hills, California by XTEN Architecture

Friday, March 16th, 2012

Article source: XTEN Architecture

The Openhouse is embedded into a narrow and sharply sloping property in the Hollywood Hills, a challenging site that led to the creation of a house that is both integrated into the landscape and open to the city below. Retaining walls are configured to extend the first floor living level into the hillside and to create a garden terrace for the second level. Steel beams set into the retaining walls perpendicular to the hillside are cantilevered off structural shear walls at the front of the site. Lateral steel clear spans fifty feet between these beams creating a double cantilever at the leading edge of the house and allowing for uninterrupted views over Los Angeles. Front, side and rear elevations of the house slide open to erase all boundaries between indoors and out and connect the spaces to gardens on both levels.

Image Courtesy Art Gray

  • Architects: XTEN Architecture
  • Project: Open house
  • Location: Hollywood Hills (Los Angeles), California
  • Principals: Monika Haefelfinger & Austin Kelly, AIA, LEED AP
  • Contractor: Peddicord Construction
  • Project Completion Date: 2007
  • Total Area: 5,500 sq ft (Interior Floor Area); 7,500 sq ft (Exterior Floor Area)
  • Photo Credits: Art Gray Photography


Canon: Productive All in one Large format printing
Bentley:AECOsim - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2015 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 210, Campbell, CA 95008
+1 (408) 850-9202 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy