Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

PH house in El Salvador, Argentina by Estudio HMA

March 25th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Estudio HMA

From the beginning of the project we understood the intrinsic qualities associated with this piece of urban fabric. We here deal with a rectangular space with measures that do not exceed 7.50 m x 12.00 m located practically in the heart of the square. This is a dwelling unit of the type of the row houses in the city of Buenos Aires. At the beginning of the last century it was common to build small houses with the conceptual characteristics of the “sausage house” multiplied for the depth of an urban lot. The project then rose as a challenge to customer demands whose programmatic needs far exceeded the possibilities offered by the nature of the terrain. We also had to be aware of the constraints brought by the responsibility of reforming a historic site that was protected by the law of the city of Buenos Aires.

Image Courtesy Esteban Lobo

  • Architects: Estudio HMA
  • Project: PH house
  • Location: El Salvador 4633, Buenos Aires, Argentina
  • Project Documentation Construction Managers: HM.Arquitectos. Fernando Hitzig & Leonardo Militello
  • Collaborators: Juliana Zorza, Rubén Ruiz, Carmela Zuleta
  • Structure consultant: Ing. Carlos Gandini
  • Construction: Estudio HMa
  • Photography: Esteban Lobo
  • Project Type: House + pool at the terrace
  • Built Area: 126 m2
  • Exposed Area: 63 m2
  • Software used: Autocad, 3d Studio Max

Image Courtesy Esteban Lobo

The project had to meet the following customer demands:

“The house should have a lot of light”
“A large extended pool deck”
“Criteria for environmental protection”
“The house must comply with aesthetic criteria relating to the old house PH”
“Low maintenance, due to its role as a hotel space”

Image Courtesy Esteban Lobo

Limited to four workstations divided by only four walls, and conditioned by the small floor area, the premise of creating an interior courtyard became the alma mater of the project, following which we organized the housing, ordered the other spaces vertically upward reaching for air, light, and private visual, finishing it off with a pool deck. The decision on the choice and use of materials reflects the same search for each space to place it in the courtyard, in a complete and honest way, creating a glazed inner skin and a solid outer skin, resulting in either both its materiality and its spatial proportions and the idea of ​​a pavilion floor, rather than a traditional house.

Image Courtesy Esteban Lobo

Taken to the extreme, the intention was one of generating an ethereal skin-core into the courtyard of the house, and searching for a structural, tectonic and construction that would lead us to the idea of ​​”disappearing” the structure and thus achieve a certain voltage determined by weightlessness based on the idea of ​​a “floating pool” over living spaces. This idea was decisive along with that of the use of a mixed structure, with iron columns to continue the centerline of the woodwork, which is clearly opposed to the concrete volumes of marked visual presence.

Image Courtesy Esteban Lobo

The search for constructive thinking, of an architecture of noble materials,  and of the use of reinforced concrete, iron and glass panels, was complemented by the decision to use refractory bricks as the sole material for partitions, in view of achieving the desired aesthetic and insulation conditions. In turn we also reused elements of the pre-existing dwelling unit which refers us to the original spirit of the property, which combined with the proposed contemporary design, constitute an added value to the project.

Image Courtesy Esteban Lobo

Regarding the links between elements, it is also interesting to look at this house. Since the refractory brick wall in the subtle touch on the existing wall (in line with this concrete column that supports the pool) the subtlety of the smithy of its columns in relation to the crystals, to frameless doors verticality to offer certain environments, everything makes a set of simple but delicate analysis in its composition.

The project was always dominated by the constant search for natural light, but it was a search which served to form the crystal clear idea of ​​weightlessness that the volume of concrete gave the space. This element ends by sewing the project clearly always looking for a dynamic cut prefixed to static symmetry structured plant.

Image Courtesy Esteban Lobo

The movement of the housing is closely related to the courtyard and its visual crossing it vertically and spiraled from the PB, to 1P and finally to the roof. Both from the circulation and from each room of the house can see the true essence of vernacular courtyard.
The visuals to the corridor are screened by a “cushion plant” provided by planters, thanks to which provides more depth to the dividing wall on a large scale.
The skylight gives the only light that is controlled, illuminating the brick wall that frames the movement of the two levels.

The program is reversed to what is traditionally understood as private and public space as a result of understanding the character of space to live during both day and night, creating a provision that goes private in the ground floor to the public on first floor, looking for something tall, light and visual.

Image Courtesy Esteban Lobo

The ground floor contains two bedrooms en suite and a nearly symmetric entrance hall whose functionality can also be an office / expansion into the courtyard, which is the result of an interstitial space between the two functional suites.
The floor, which is certainly where public program seeks visual light and the sky from his room and kitchen / dining room, are both connected by a bridge. The tour ends after crossing the outer circulation that connects the first terrace on a slope with respect to the second.

This is a house that offers certain complexity in court, not in facility, which maintains an orderly and symmetrical linear program. In plant there are replicate circulation spaces on both levels, below the level of the pool. The remaining two wings at both levels are in substantially equal proportions.

Image Courtesy Esteban Lobo

In court we verify the range of heights by proposing a dynamic of continuous and staggered run. The limitation of the size of the yard was the reason for the levels of the different terraces. The development of the stairs to the terrace should respond to consistent proportions and dimensions, thus indirectly allowing for a dynamic height in both environments while differentiating the uses on both terraces. Also noteworthy is a differentiation in the flooring, which verifies the diversity of activities in relation to the use of the terraces, one in relation to activities link with the interior of the house and another as a solarium in direct contact with the pool.

The equipping the house was designed with the understanding that it should only meet the minimum needs to respond to the existing current hotel demands in Buenos Aires. Beds, phones that allow for various provisions, little furniture and simple lines.
All the furniture was made of wood. To meet the criteria of a sustainable house, considering that the heat loss of the crystals is a real demand for the need for light, it was decided to use DVH in virtually all mobile cloths. The fittings were performed with equipment multisplit VRV (Variable refrigerant volume) which allows control of electricity consumption. The dual flush system on the toilet is to save water consumption.

Image Courtesy Esteban Lobo

All facilities are electric, with gas left only for the use of pool heating. Technically the pool was resolved with a system called “Liner” whose conditions should avoid the full potential of water filtration, whereas below this are the dining and livings room of the house. The pool must also meet minimum standards of maintenance by using automated cleaning systems imported from Europe.

The recurring question of a practitioner before the intervention of an existing work is generally how to get this link between the past and present. Here we have encountered this dilemma, which should clearly take account of collective tissue in the case of row houses, and a strong footprint of the existing PH house. While understanding the fabric of a row house in a chaotic succession of spaces within the complexity that lies in them today, we limited ourselves to only keep the line of the existing wall height, molding it as defined by a single factor to bind it to the whole. We decided to keep the original layout of the house respecting the original footprint and almost the same proportions as the current intervention. Elements such as access doors to the rooms, the flooring of brick, were details reminiscent of the old home. All these elements associated with the use of iron, glass and concrete in its purest form, coupled with minimal intervention of the walls have established a balance we have sought in the set.



Related posts:

Contact Estudio HMA

Tags: ,

Categories: 3dS Max, Autocad, House, Pool House

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy