ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Cottesloe House in Western Australia by Paul Burnham Architect

 
March 28th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Paul Burnham Architect Pty Ltd

The Cottesloe House is a new family residence located close to the very popular Cottesloe Beach in Perth, Western Australia. The site is a long narrow north facing beach side property with excellent views from the upper level. The raised natural features of the site allowed the basement garage to be effectively set at street level allowing for elevated ground floor level and first floor level. The upper level has been lifted to the maximum height permitted under the local planning scheme to take the best advantage of the outstanding panoramic view potential.

Image Courtesy John Chisholm

  • Architects: Paul Burnham Architect Pty Ltd
  • Project: Cottesloe House
  • Location: Cottesloe, Western Australia
  • Area: 400m2
  • Photographs: John Chisholm
  • Software used: Autocad

Image Courtesy John Chisholm

The new residence is separated into two distinct zones. The ground floor comprises entry, children’s bedrooms and children’s living areas, complete with separate kitchen facilities. The first floor contains the master bedroom, study, kitchen and main living area. The two separate living areas are each north facing rooms benefiting from their own distinct and private north facing outdoor living areas.

Image Courtesy John Chisholm

The ground floor internal & external living areas are enclosed by a long lap pool and spa. The topography of the site allowed the pool to be located 1.5m from the front boundary and elevated some 3m above street level. This enabled the pool to be completely private and unseen from the street while remaining exposed to year round northern sun.

Image Courtesy John Chisholm

A narrow entry path and deeply set back entry contribute to the sense of privacy and seclusion. Entry down the long path gradually reveals the concealed pool.

The design objective was to offset the narrow north facing frontage with numerous north penetrating windows to bring natural light, ventilation and winter sun throughout the length of the upper level of the residence. The solution was to articulate the building volume into five equal bays each distinguished with it’s own north facing saw tooth roof window.

Image Courtesy John Chisholm

The saw tooth roof profile provides significant winter sun penetration while also achieving complete summer shade. The angled roof planes are in-situ concrete slabs, employed as device of substance with the benefit of excellent insulation properties.

Image Courtesy John Chisholm

Image Courtesy John Chisholm

Image Courtesy John Chisholm

Image Courtesy John Chisholm

Elevations

Plans

Related posts:

Tags: ,

Category: House

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Bentley: Get Connected
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon: Get Value of color
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2015 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 210, Campbell, CA 95008
+1 (408) 850-9202 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy