Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

A House Renovation in Takanodai, Japan by Hiroaki Takada + Masayuki Nakahata

 
March 30th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: htmn

This project is renovation of a second-hand house that was made by the two by four method. We designed only second floor in which young couple wanted to live with daughter. Their original demand was living in large one-room without walls, but there was limit to remove walls because of structural restriction of the two by four method. 2×4 houses have been spread on account of speed and easiness of construction. However, it’s difficult to change plan in terms of house renovation.

From room 1 to room2 (Image Courtesy Daici Ano)

  • Architects: Hiroaki Takada + Masayuki Nakahata / htmn
  • Project: A House Renovation
  • Location: Nerima-ku, Tokyo, Japan
  • Client: private
  • Completion: 2010.8
  • Contractor: Minaduki Kousan Ltd.
  • Site area: 286.94 m2
  • Built area: 139.31 m2
  • Total floor area: 222.79 m2
  • Second floor area: 83.48 m2(A part of the renovation)
  • Photography: Daici Ano

Studyroom from south to north (Image Courtesy Daici Ano)

We made not only wall but also the ceiling of the design target, and aimed to make the space that stiffened by the existing walls open. To be concrete, we remove the existing ceiling, and we built new ceilings (form like broach roof) crossing above the five rooms, and made gaps between walls and new ceilings. As a result, the connection between a room and a next room was made above the space. We determined the height and an incline of ceilings, after considering the diffusion of light and a scene to the next room.

From room2 to Dinning (Image Courtesy Daici Ano)

We also made the opening on an inner wall, and installed there the long desk that pierces through three rooms, a living room, a study room and a bedroom. We had a loose sense of togetherness caused by long desk and kitchen counter crossed the border of each room. And, the installation method of the desk is easy to change. Although a long and slender study room is in the center of a house at present, when the type of usage changes, it functions also as a passage.

From Living to dinning (Image Courtesy Daici Ano)

The color of the room that was based on white change through a day because of reflection of shiny painted ceiling. We can see rooms that are colored warm color or chill color at the same time through the gap and the opening. We tried to reconstruct space components, such as a wall and a ceiling. The gap and the connection make boundary of rooms blurred. A sense of a territory that rises to the surroundings of one is expanded and contracted on one’s consciousness. We call it suspensions of space.

From Dinning (Image Courtesy Daici Ano)

Plan-Suspensions of space

Related posts:

Tags: ,

Category: House

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy